07.06.16. Cirkus sa životinjama u Slavonskom Brodu

| More

Veterinarska inspekcija Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV, br. 1
35000 Slavonski Brod

Predmet: Cirkus sa životinjama u Slavonskom Brodu

Poštovani,

obraćamo Vam se kao jednoj od nadležnih institucija grada kojem je kvaliteta života znatno porasla i koji tijekom posljednjeg desetljeća postaje poduzetnička zona, ali i gospodarsko i kulturno središte čitave Županije. Upravo za vrijeme Vašeg djelovanja uloženo je mnogo u gospodarstvo i infrastrukturu na opće zadovoljstvo Vaših sugrađana i sugrađanki.

S druge strane, nakon brojnih dojava iznenađenih i ogorčenih građana i građanki o najavi gostovanja cirkusa s divljim životinjama, odnosno devama i ljamama, u Slavonskom Brodu, unatoč striktnoj, jasnoj i javnosti poznatoj zakonskoj odredbi koja u potpunosti zabranjuje cirkuse s divljim životinjama, šaljemo Vam prijavu i molbu za hitnu intervenciju.

Naime, aktualnim Zakonom o zaštiti životinja: ''Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. (čl. 53., st. 1.)''. Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao ''životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe" (čl. 3., st. 5.).

Iz navedenih zakonskih odredbi jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima bez obzira hoće li one nastupati u cirkuskim točkama ili ne, kao i da deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje i kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH. Shodno tome, ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Slavonski Brod i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše.

Životinje korištene u svrhu zabavljanja masa tjera se u cirkusima na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo, teške uvjete dugih putovanja i transporta te je odnos prema njima daleko od zabavnog. Često je životinjama uskraćena hrana i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticaja na izvedbu točke. S druge strane, ako životinja u određenom trenutku nije voljna ili sposobna izvesti točku za koju je dresirana, primjenjuje se cijeli sustav kažnjavanja.

Vjerujemo da Vam je stalo ne samo do provođenja Zakona nego i do jasne poruke građanima i građankama da iskorištavanje životinja u cirkusima zbog profita smatrate primitivnim i neprihvatljivim oblikom zabave koji treba ostati dijelom sramotne prošlosti te kao takav nije dobrodošao ni u Vašem gradu, ni u Hrvatskoj.

Osim toga, 30 hrvatskih gradova već je potpisalo odluku o zabrani nastupanja cirkusa sa svim životinjama, divljim i domaćim, na svom području te Vas ovim putem pozivamo da upravo Vi budete zapamćeni u povijesti grada kao veterinarska inspekcija za čije je vrijeme Slavonski Brod donio ovu hvalevrijednu odluku usmjerenu prema humanosti i napretku.
Unaprijed Vam zahvaljujemo na Vašem vremenu i razumijevanju te Vas molimo za reakciju i odgovor.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

07. lipnja 2016.

Odgovor Veterinarske inspekcije Brodsko-posavske županije, 10. lipnja 2016.

Reakcija na odgovor Veterinarske inspekcije, 13. lipnja 2016.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting