08.12.05. Zabranom protiv okrutnosti cirkusa

| More

Udruge Prijatelji životinja, Život i Osječki zeleni najavljuju prosvjed protiv cirkusa sa životinjama

Aktivisti udruge Prijatelji životinja uz veliku potporu ostalih udruga i savjesnih građana prosvjedovali su protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner u Križevcima, Dugom Selu, Velikoj Gorici, Samoboru, Karlovcu, Umagu, Puli, Labinu, Zadru, Šibeniku, Viru, Sisku i Slavonskom Brodu.

Nakon što je tri tjedna, na opće zgražanje javnosti, proveo na otoku Viru koji nema vodovoda, cirkus Gärtner svoju turneju nastavio je po kontinentalnoj Hrvatskoj i došao do Osijeka. Iako vjerujemo da su mnogi građani Osijeka svjesni okrutnosti cirkusa sa životinjskim točkama, najavljujemo prosvjed i pozivamo građane na savjesnost i suosjećanje.

Prosvjed će se odvijati ispred cirkusa Gärtner na lijevoj obali Drave, na prostoru iza parkirališta Copacabane, u četvrtak, 8. prosinca 2005., s početkom u 15:30 sati, gdje će aktivisti udruga Prijatelji životinja, Život i Osječki zeleni uz podršku civilne scene i savjesnih građana transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozivati građane da bojkotiraju predstave iza kojih se krije velika okrutnost.

O nužnosti zabrane cirkusa sa životinjskim točkama i prosvjedu protiv zloglasnog cirkusa Gärtner s kojim su udruge Osječki zeleni i Život 'upoznate' još od afere s brijunskim slonovima 2000. godine, govorit će se na konferenciji za medije koja će se održati u petak, 2. prosinca 2005. u 11 sati u Bastionu u Tvrđi.

Svakodnevno raste etička svijest građana po pitanju patnji životinja u cirkusima što se odražava i na odluke gradskih poglavarstava koji prate volju svojih građana te paze na ugled svojega grada.

Nadamo se da uz 15 hrvatskih gradova - Mursko Središće, Varaždin, Donji Miholjac, Veliku Goricu, Rovinj, Split, Delnice, Gospić, Kraljevicu, Čakovec, Prelog, Ploče, Ozalj, Klanjec i Bjelovar - koji su dosad zabranili gostovanje cirkusa sa životinjskim točkama, i u Osijeku cirkusi sa životinjama uskoro neće biti dobrodošli. Time bi se Osijek pridružio i Veneciji, Beču, Barceloni, Rio de Janeirou i stotinama drugih gradova diljem svijeta.

Da cirkusi mogu savršeno funkcionirati i bez životinjskih točaka, pokazao je svjetski poznat cirkus Cirque du Soeil iz Quebeca: 'Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima', rekao je Pierre Parisien iz obnovljene skupine Cirque du Soleil iz Quebeca koja je razvila cirkusku renesansu širom svijeta. 'To su životinje, a ne izvođači. Morale bi biti u džungli', rekao je artistički direktor te skupine. 'Ne slažemo se s načinom na koji se životinje dresiraju i nisam siguran da slonovi i tigrovi pola života moraju provesti u kavezu i izvoditi trikove širom svijeta', kazao je. 'Više nikada nećemo imati životinje u našim predstavama', dodao je.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Riječ je o životinjama, koje se prisiljava na putovanja, različite klime, izvođenje točaka i zatočeništvo, a osim fizičkog maltretiranja kojem su podvrgnute pri dresuri, životinje doživljavaju stres, jer su odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja besmislenih točaka. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom.

Zahtjev za zabranu cirkusa sa životinjama u Gradu Osijeku

GRAD OSIJEK
Gdin Anto Đapić, gradonačelnik
Franje Kuhača 9
31000 Osijek

Poštovani gospodine Đapić,

obraćamo Vam se još jednom sa zamolbom da, ukoliko to još niste učinili, najozbiljnije razmotrite naš zahtjev za zabranom cirkusa sa životinjskim točkama u Vašem gradu. Za životinje je svaka alternativa bolja od ostanka u cirkusima, a, čak i da nema bolje alternative, nema opravdanja za mučenje životinja i podržavanje ove primitivne zabave.

Cirkusima sa životinjskim točkama već svi predviđaju izumiranje, no da bi se to dogodilo moramo svi djelovati da se okrutnost doista i zaustavi i da cirkusi sa životinjama ostanu samo dio mračne prošlosti. Alternativa za životinje u cirkusima ima i promjena u njihovom životu nakon izbavljenja iz cirkusa je drastična, iako one ne mogu biti vraćene u prirodu.

Životinje iz cirkusa završavaju u zoološkim vrtovima i, što je još bolje rješenje, zoološkim parkovima, a postoje i utočišta za cirkuske životinje. Nepobitna je činjenica da životinje ne moraju više putovati od grada do grada, izvoditi robotizirane točke na predstavama, trpjeti buku, živjeti u kamionima ili na otvorenom uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta, i tako dalje.

Zabranom cirkusa sa životinjama u pojedinim zemljama događa se 'migriranje' cirkuskih skupina u druge zemlje gdje etička svijest građana nije još toliko visoka i/ili vlasti nemaju dovoljno sluha za zabranu, koja čak i ne mora odražavati većinsku svijest građana, već bi same vlasti trebale misliti na sudbinu životinja i na sam ugled grada i zemlje u kojoj se takvi cirkusi održavaju. Takve 'migracije' su neizbježne, što daje dodatnu težinu nužnosti zabrana kako bi sam proces ukidanja terora nad životinjama u cirkusima što prije završio.

Važno je naglasiti da ne postoje načini kontrole cirkusa sa životinjama, iako svaka zemlja ima zakonom propisane uvjete držanja životinja u cirkusima, te zahtjeva dozvole o radu i ima nadležnost veterinarskih inspekcija. No, u praksi to naprosto ne funkcionira i jedino što se postiže ovim propisima i kontrolama jest pregled potrebnih papira i trenutnog zdravstvenog stanja životinja. Vrlo često se i sami potrebni papiri 'srede', a životinje na kojima i običan građanin vidi traumu uredno prolaze preglede veterinarske inspekcije. Uz svu spomenutu 'kontrolu' životinje i dalje prolaze treninge, predstave, putovanja i svu ostalu torturu koja nije ni pod čijim nadzorom. Zato je jedino rješenje zabrana cirkusa sa životinjskim točkama što su mnogi gradovi i zemlje diljem svijeta uvidjele već mnogo godina ranije. Zabrane cirkusa sa životinjskim točkama odraz su razvitka civilnoga društva i etičke svijesti općenito. Gradovi u kojima su cirkusi sa životinjama zabranjeni gradovi su budućnosti, to su gradovi koji pokazuju poštovanje prema životinjama, svojim građanima i ispravno razvijaju kulturu i ugled svojega grada.

Upravo iz svih ovdje navedenih razloga, nadamo se da će se uskoro i Vaš grad pridružiti petnaestero hrvatskih gradova - Murskom Središću, Varaždinu, Donjem Miholjcu, Velikoj Gorici, Rovinju, Splitu, Delnicama, Gospiću, Čakovcu, Ozlju, Kraljevici, Prelogu, Pločama, Klanjcu i Bjelovaru - u kojima ovakvi cirkusi nisu dobrodošli.

U očekivanju Vaše pozitivne odluke za životinje u cirkusima, primite puno srdačnih pozdrava.

S poštovanjem i najboljim željama,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

Prosvjed protiv Gaertnera u Osijeku 1Prosvjed protiv Gaertnera u Osijeku 2

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting