26.05.07. Na doživotnoj robiji

| More

Nakon smrti još jedne zatočene životinje u zoološkom vrtu Prijatelji životinja prosvjeduju

Splitski zoo strave još nije zatvoren, unatoč brojnim apelima iz Hrvatske i inozemstva. Umjesto olakšavanja teških i neprirodnih uvjeta života za životinje, Split svoju sramotu planira zamaskirati kozmetičkim zahvatima. U osječkom Zoološkom vrtu još nitko nije odgovarao za nebrigu kao i smrt jednog od lavića. U ušminkanom zagrebačkom Zoološkom vrtu životinje jednako pate u svom zatočeništvu što pokazuje i nedavna smrt leopardice, dok se sve izraženiji problemi privatnih zooloških vrtova ne rješavaju.

Prijatelji životinja održat će prosvjed ispred Zoološkog vrta u parku Maksimir u subotu 26. svibnja u 11 sati kako bi ukazali na izrazito loše stanje zooloških vrtova u Hrvatskoj i digli glas protiv zatočavanja životinja u zoološkim vrtovima.

Udruga Prijatelji životinja protivi se nabavci novih životinja te smatra da bi trebalo životinje zagrebačkog Zoološkog vrta čim prije preseliti izvan središta grada na znatno veći prostor zaštićen od buke i zagađenja, koji bi tim životinjama davao makar tračak slobode koja im je oduzeta.

Unatoč navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi nisu stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa već u stvarnosti predstavljaju doživotno zatočeništvo za životinje u kojima im je oduzeta svaka mogućnost za prirodno ponašanje. Time je i bilo kakva edukativna uloga zooloških vrtova upitna.

Ljudima je zabavno ići u zoološke vrtove i gledati životinje kao žive izložbene eksponate. Te životinje su im lijepe, slatke i simpatične. Ali kad prođe tih par sati zabave ili znatiželje, oni odlaze svojim domovima dok životinje ostaju u zatočeništvu, gdje se dosađuju do ludila, u skučenom prostoru, osamljene, daleko od svojih prirodnih staništa, zbog čega pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje koje se naziva zoohoza.

Budućnost zooloških vrtova treba tražiti u primjeru Worldlife Centera u Londonu, koji planira stvaranje visoko-tehnološkog zoološkog vrta bez životinja. Posjetitelji će moći promatrati životinje u divljini preko satelitske veze, uživo, čak i u vrlo udaljenim mjestima kao što su amazonske prašume, greben Velika barijera i Afrika.

U 21. stoljeću zoološki bi vrtovi trebali postati stvar prošlosti, a ljudi svjesni potreba drugih životinjskih vrsta, potisnuvši svoj primitivan poriv da nekoga drže na doživotnoj robiji samo kako bi ga mogli promatrati. Stoga Prijatelji životinja pozivaju građane da bojkotiraju zoološke vrtove i ne podržavaju zatočavanje životinja u takozvanim zootvorima.

Na doživotnoj robiji 1 [ 109.84 Kb ]Na doživotnoj robiji 2 [ 152.80 Kb ]Na doživotnoj robiji 3 [ 147.76 Kb ]Na doživotnoj robiji 4 [ 157.46 Kb ]Na doživotnoj robiji 5 [ 141.37 Kb ]Na doživotnoj robiji 6 [ 192.79 Kb ]

Vezane teme

Anonimno pismo iz Zoološko g vrta [ 63.56 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting