24.01.06. Kit iz Temze potaknuo svjetsku zabrinutost za kitove

| More

Prijatelji životinja u suradnji s međunarodnom organizacijom WSPA nastavljaju prošlogodišnju kampanju za zaštitu kitova od izlova

Pozornost svjetske javnosti prošlog je vikenda zaokupilo spašavanje kita u Temzi, koje nažalost nije imalo sretan završetak. Ovaj događaj potaknuo je aktiviste da još jednom podsjete javnost na okrutnost kitolova.

Međunarodna organizacija WSPA (World Society for the Protection of Animals), koja koordinira kampanju Whalewatch za spašavanje kitova, a u kojoj sudjeluje više od 140 udruga iz više od 55 zemalja, među kojima su i Prijatelji životinja, želi naglasiti kako i ove godine tisućama kitova prijeti opasnost od izlovljavanja.

Slučaj kita iz Temze, koji je, unatoč naporima spasitelja, umro u subotu od posljedica stresa i ozljeda, skrenuo je pozornost i na globalno važan problem - ubijanje preko dvije tisuće kitova svake godine u Norveškoj, Islandu i Japanu u 'znanstvene' i komercijalne svrhe.

'Ako si možemo zamisliti konja kojemu su dva ili tri eksplozivna koplja zabita u trbuh i koji je prisiljen vući mesarov kamion ulicama Londona dok mu se utroba puni krvlju, dobit ćemo uvid u današnje metode ubijanja kitova. Sami lovci na kitove priznaju da kad bi kitovi mogli vrištati ovoj bi industriji došao kraj, jer nitko ih ne bi mogao podnijeti.' - Dr. Harry D Lillie; sezonu je proveo kao brodski liječnik na antarktičkom kitolovcu

U trogodišnjoj kampanji Whalewatch lobira da se vlade zemalja priključe nastojanjima da se jednom zauvijek stane na kraj toj nepotrebnoj i nehumanoj praksi. Stoga je važno je da ista ta javnost koja je pratila pokušaj spašavanja kita iz Temze bude svjesna da može pomoći u spašavanju kitova diljem svijeta, ako se pridruži u kampanji, tražeći od svoje vlade da uđe u IWC (International Whaling Commission).

U skladu s time, udruga Prijatelji životinja iznova će uputiti notu predsjedniku Republike Hrvatske i Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za što hitnijem učlanjenjem Hrvatske u IWC, a za što su već dobili preporuku od Odjela za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti pri Ministarstvu kulture te tako omogućiti Hrvatskoj da odigra aktivnu ulogu u zaštiti kitova, sisavaca koji ne poznaju granice i za koje bi se stoga svaka država trebala brinuti i to shvatiti kao vlastitu odgovornost.

Pozivamo i sve građane da podupru nastojanja Hrvatske za što bržim učlanjenjem u IWC te da postanu svjesni da bez obzira gdje živjeli, svatko od nas utječe na oceane, mora i sve njihove stanovnike svojim načinom prehrane i života općenito.

Kitolov [ 49.18 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting