03.12.11. 'Odstrjel' je ubojstvo, a ne briga za životinje!

| More

Na dan predizborne šutnje udruge Glas životinja i Prijatelji životinja neće šutjeti

- Prosvjed i slikovit performans skupljanja živih trofeja na Trgu bana Jelačića; Kristina Vilk se pridružuje prosvjedu

Iako se civilizirani ljudi slažu da je bezrazložno pucanje i ubijanje životinja primitivan čin nasilja, lovci ubijanje iz zasjede ili proganjanje nevinih životinja nazivaju sportom. Masakr i barbarski način 'zabave' promiče se i kao dio hrvatske turističke ponude, iako se iživljavanjem nad drugim bićima unazađuje hrvatski turizam, koji bi se trebao fokusirati na ljepote i očuvanje prirode. Prolijevanje krvi pod parolom tobožnje brige za okoliš i životinje je moralno nakaradno i ekološki neprihvatljivo.

Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja pozivaju građane da u subotu, 3. prosinca 2011., prosvjednom povorkom centrom Zagreba zajedno skrenu pozornost na obijesno ubijanje životinja. Prosvjedna povorka kreće u 11 sati s Trga kralja Tomislava prema Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će se u 12 sati održati slikovit performans skupljanja živih trofeja. Svojim dolaskom prosvjed će podržati i Miss sporta Hrvatske Kristina Vilk, zaštitno lice kampanje 'Lovite rezultate, ne životinje!'.

Lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja radi zadovoljenja svoje potrebe za nasiljem nazivaju odstrjelom, čime žele ublažiti i prikriti činjenicu da se radi o ubojstvu. 'Odstrjeljivanjem' žele demonstrirati svoju nadmoć nad životinjama koje nemaju šanse obraniti se i spasiti svoje živote. Stoga je i davanje 'počasti' ubijenim životinjama izopačen čin prikrivanja brutalnosti.

'Zaslugom' lovaca nekoliko vrsta u Hrvatskoj, poput medvjeda, vuka i bjeloglavog supa, dovedeno je na sam rub istrebljenja. Lovci su uključeni u masovno i organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države, a prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, čak 5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj. Također, lovci svjesno stvaraju probleme namjernim razmnožavanjem životinja na pojedinim područjima, što poslije rješavaju novim pokoljima ili uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima.

Hrvatski lovci posjeduju oko 100.000 komada lovačkog oružja, a godišnje izlaze nekoliko milijuna puta u krvave pohode u šume, pri čemu stradavaju i ljudi. Nerijetko se ponašaju kao 'lokalni šerifi', protuzakonito namjerno ubijaju i pse i mačke te zastrašuju ljude, koji se, zbog straha od lovaca, ne usuđuju prošetati s djecom i psima šumom.

Prijatelji životinja osuđuju 'odstrjeljivanje' životinja te traže da Hrvatska pokaže svoju civiliziranost i prestane promovirati lov kao dio turističke ponude. Turizam ni u jednom svojem dijelu ne bi smio promovirati ubijanje i nasilje. Zaštita okoliša i približavanje životinjama, koje neće visjeti sa zidova kao trofeji nego živjeti svoje živote, mogu se uspješno provoditi širenjem eko-turizma, gdje se životinje 'love' fotoaparatima, a ne oružjem. U eko-turizmu nalaze se veliki potencijali - nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode.

Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 a [ 130.88 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 b [ 102.55 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 c [ 113.55 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 d [ 85.37 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 e [ 101.11 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 f [ 87.35 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 g [ 118.29 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 h [ 112.31 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 [ 222.14 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 i [ 114.94 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 j [ 109.21 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 k [ 118.41 Kb ]Prosvjed protiv lova, Zagreb 2011 l [ 63.94 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting