30.01.06. Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa

| More

Nakon zabrane gostovanja cirkusa sa životinjskim točkama u 22 hrvatska grada, udruga Prijatelji životinja i grupa osnovnoškolske djece Prijatelji životinja ponovno apeliraju za Zagreb bez okrutnosti cirkusa

Nakon što je na poticaj udruge Prijatelji životinja 21 hrvatski grad prošle godine zabranio gostovanje cirkusa sa životinjama, 25. 01. 2006. Križevci su postali 22. hrvatski grad koji je donio tu zabranu.

Kako bi potaknuli i glavni hrvatski grad da se pridruži hrvatskim gradovima te Beču, Veneciji, Barceloni i stotinama drugih gradova i država u kojima cirkusi sa životinjama nisu dobrodošli, aktivisti udruge Prijatelji životinja i 30- ak djece iz Osnovne škole kralja Tomislava, uručit će u ponedjeljak, 30. 01. 2006. u 11:30 sati gradonačelniku Milanu Bandiću svoje zahtjeve za zabranom cirkusa sa životinjskim točkama u Zagrebu.

Djeca od petog do osmog razreda, članovi grupe Prijatelji životinja koju vodi prof. Karmela Farkaš, predat će peticiju za zabranu cirkusa sa životinjama u Zagrebu, koju je potpisao 431 učenik viših razreda Osnovne škole kralja Tomislava.

Djecu će ispred zgrade Gradskog poglavarstva, Trg Stjepana Radića 1, razveseliti nastup žonglera s čunjevima, lopticama i ostalim cirkuskim rekvizitima, kako bi pokazali da su cirkuske točke itekako zabavne bez mučenja životinja.

Cirkusima sa životinjskim točkama već svi predviđaju izumiranje, no da bi se to dogodilo moramo svi djelovati da se okrutnost doista i zaustavi i da cirkusi sa životinjama ostanu samo dio mračne prošlosti. Nakon izbavljenja iz cirkusa, životinjama se život drastično mijenja nabolje, iako one ne mogu biti vraćene u prirodu, već završavaju u zoološkim vrtovima i, što je još bolje rješenje, zoološkim parkovima ili utočištima. Nepobitna je činjenica da životinje ne moraju više putovati od grada do grada, izvoditi robotizirane točke na predstavama, trpjeti buku, živjeti u kamionima ili na otvorenom na ekstremnim vremenskim uvjetima.

Zabranom cirkusa sa životinjama u pojedinim zemljama događa se 'migriranje' cirkuskih skupina u druge zemlje gdje etička svijest građana nije još toliko visoka i/ili vlasti nemaju dovoljno sluha za zabranu, koja čak i ne mora odražavati većinsku svijest građana, već bi same vlasti trebale misliti na sudbinu životinja i na sam ugled grada i zemlje u kojoj se takvi cirkusi održavaju. Takve 'migracije' su neizbježne, što daje dodatnu težinu nužnosti zabrana kako bi sam proces ukidanja terora nad životinjama u cirkusima što prije završio. Nema opravdanja za mučenje životinja u cirkusu i podržavanje ove primitivne zabave.

Također, ne postoje načini kontrole cirkusa sa životinjama, iako svaka zemlja ima zakonom propisane uvjete držanja životinja u cirkusima, te zahtjeva dozvole o radu i ima nadležnost veterinarskih inspekcija. No, u praksi to ne funkcionira i jedino što se postiže ovim propisima i kontrolama jest pregled potrebnih papira i trenutnog zdravstvenog stanja životinja. Vrlo često se i sami potrebni papiri 'srede', a životinje na kojima i običan građanin vidi traumu uredno prolaze preglede veterinarske inspekcije. Uz svu spomenutu 'kontrolu' životinje i dalje prolaze treninge, predstave, putovanja i svu ostalu torturu koja nije ni pod čijim nadzorom. Zato je jedino rješenje zabrana cirkusa sa životinjskim točkama što su mnogi gradovi i zemlje diljem svijeta uvidjele već mnogo godina ranije.

Zabrane cirkusa sa životinjskim točkama odraz su razvitka civilnoga društva i etičke svijesti općenito. Gradovi u kojima su cirkusi sa životinjama zabranjeni, gradovi su budućnosti koji pokazuju poštovanje prema životinjama, svojim građanima i ispravno razvijaju kulturu i ugled svojega grada. Krajnje je vrijeme da i Zagreb zabrani barbarske nastupe cirkusima sa životinjama te time pokaže svoju etičku i civilizacijsku zrelost.

Prijatelji životinja iskreno zahvaljuju Murskom Središću, Varaždinu, Donjem Miholjcu, Velikoj Gorici, Rovinju, Splitu, Delnicama, Gospiću, Čakovcu, Ozlju, Kraljevici, Pločama, Prelogu, Klanjcu, Požegi, Bjelovaru, Zaboku, Ninu, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Dugom Selu i Križevcima koji su zabranili cirkuse sa životinjskim točkama.

Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa 1Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa 2Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa 3Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa 4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting