02.06.05. Protiv okrutnosti cirkusa

| More

Prijatelji životinja, Plavi planet i Z.V.U.K. pozivaju na prosvjed protiv okrutnosti cirkusa

Udruga Prijatelji životinja uz potporu udruge SEP Plavi planet, udruge Z.V.U.K. te savjesnih građana organizira prosvjede ispred cirkusa sa životinjama Gärtner, u Šibeniku, u Šubičevcu kod HNK, u četvrtak, 2. lipnja 2005, u 17:30 i 20:00 sati, odnosno pola sata prije početka obiju predstava, a prosvjedi će se ponoviti i u subotu 4. lipnja 2005. u isto vrijeme.

Prosvjednici će transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju predstave iza kojih se krije velika okrutnost.

Aktivisti udruge Prijatelji životinja uz veliku potporu udruga i građana prosvjedovali su već u Križevcima, Dugom Selu, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Karlovcu protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner, koji sa sobom vodi 40 vrsta životinja, a prosvjedi protiv cirkusa Gärtner održali su se i u Umagu, Puli, Labinu i Zadru.

Šibeniku ne trebaju cirkusi sa životinjskim točkama iza kojih se krije sva nekultura odnosa čovjeka prema životinji, a gostovanje zloglasnog cirkusa Gärtner za svaku je osudu.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama, koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenje točaka i zatočeništvo, a osim fizičkog maltretiranja kojem su podvrgnute pri dresuri, životinje doživljavaju stres, jer su odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja teških i besmislenih točaka. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom.

Životinje u cirkusima se većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u svojim prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima 90% svog vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' često su primjenjivani da bi ih se natjeralo da izvode predstave.

Cirkus i druge predstave sa životinjama nisu očuvanje vrsta ili edukacija. Nisu ni zabava, jer gledati tuđu patnju, gledati besmislenost pokreta izazvanih udarcima i boli nikako ne mogu biti zabava.

Tražimo zakonsku zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, odnosno da se gradovi Hrvatske, kao i sama Hrvatska pridruže brojnim gradovima i zemljama, poput Venecije, Beča, Barcelone, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije i drugih, u kojima su zabranjeni cirkusi sa životinjskim točkama.

Također, cirkusi s divljim životinjama zabranjeni su u Austriji, Belgiji, Costa Rici i Singapuru, dok su neke od točaka s divljim životinjama zabranjene u Indiji, Finskoj, Švedskoj i Danskoj.

Stoga pozivamo sve građane da prema svojoj civilizacijskoj i etičkoj svijesti ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama te da nam se pridruže u prosvjedu protiv okrutnosti zbog zabave i profita.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting