07.05.09. 'Probodeni bikovi' za spas bikova

| More

Prijatelji životinja u performansu za bikove

Ležeći razodjeveni na ulici i 'zakrvavljeni' banderillasima (drvenim bodežima s kukom na vrhu) zabodenim u njihova leđa, aktivisti Prijatelja životinja prosvjedovat će protiv okrutne Utrke bikova i borbi s bikovima koje se tijekom srpnja održavaju tjedan dana na Festivalu San Fermin u španjolskoj Pamploni. Aktivisti žele upozoriti i na propust u hrvatskom Zakonu o zaštiti životinja.

Ovaj slikoviti prosvjed organiziraju Prijatelji životinja i People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), a održat će se 7. svibnja u 12 sati na na riječkom Korzu kod Trga Republike Hrvatske.

Aktivisti Prijatelja životinja žele razotkriti istinu o okrutnosti borbi s bikovima u Pamploni i drugdje. Električni štapovi i oštri predmeti rabe se kako bi se bikove izludilo prije Utrke bikova, nakon čega ih se u areni muči i ubije. Borbe bikova u Pamploni održavaju se svake godine tijekom tjedan dana dugog festivala. Prije nego što borbe počnu, bikove se često oslabljuje sredstvima za smirenje i batinama i osljepljuje trljanjem vazelina u oči. Za vrijeme 'borbe', bikovima se u leđa zabadaju bolni banderillasi, koji dodatnu oslabljuju životinje uslijed gubitka krvi.

Protivljenje borbama s bikovima u Španjolskoj sve više raste. Čak 72 posto Španjolaca ne pokazuje nikakav interes za borbe s bikovima – što je porast od 54 posto od 1980-ih. Nakon što je gradsko vijeće Barcelone u travnju 2004. proglasilo Barcelonu gradom koji se protivi borbama s bikovima u pokušaju da zabrani ovaj primitivni i krvavi 'sport', njen primjer slijedili su drugi španjolski gradovi uključujući Torello, Calldetenes i Olot, koji ima drugu najveću arenu u Španjolskoj.

U Hrvatskoj se u Dalmatinskoj zagori održavaju borbe s bikovima, tzv. bikijade, predstavljene kao tradicija. U ovim bikijadama, prema izjavama očevidaca, vlasnici bikove često izgladnjuju, napoje ih rakijom ili im u usta i nos natrljaju sol kako bi životinje bile agresivnije. Također im se oštre rogovi da bi životinje mogle opasnije ubosti protivnika. Same borbe traju po dvadesetak sekundi, rijetko po minutu, jer obično jedna od životinja ustukne već nakon prvog odmjeravanja. Vezani za neko stablo bikovi nakon borbe još dugo drhte, a slina im neprestance curi od velikog uzbuđenja i straha.

Ovakav oblik zabave pripada srednjem vijeku. Hrvatska kao država koja stremi k društvu zemalja koje sve veću pozornost posvećuju zaštiti i pravima životinja, sve borbe životinja – pa tako i bikova –mora bez odlaganja u potpunosti zabraniti. Ovakva je huškačka zabava već zabranjena u Bosni i Hercegovini, a samo huškanje životinja kao takvo zabranjeno je i hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja.

Nakon performansa istoga dana Prijatelji životinja održat će u 19 sati u prostorijama Molekule, Delta 5/I, predavanje o pravima životinja u sklopu InterAkcijE festivala. Od 1.-7. svibnja također će u prostorijama Molekule biti postavljena i foto galerija.

Više informacija o borbama s bikovima i PP prezentacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Performans protiv borbe s bikovima - Rijeka [ 124.26 Kb ]Performans protiv borbi s bikovima - Rijeka [ 153.17 Kb ]Performans protiv borbe s bikovima - Rijeka [ 109.88 Kb ]Performans protiv borbe s bikovima - Rijeka [ 99.44 Kb ]Performans protiv borbe s bikovima - Rijeka [ 99.83 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting