03.01.06. Lovni kriminal u Hrvatskoj

| More

Tragom dugogodišnjeg krivolova i krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica

SENZACIONALNO OTKRIĆE KRIMINALA U SJEVERNOISTOČNOJ HRVATSKOJ!

U zaštićenim područjima sjeveroistočne Hrvatske talijanski krivolovci su prije tri godine pobili preko 85.000 zaštićenih ptica za koje je ukupan iznos odštete iznosio gotovo 14 milijuna eura, a primijenjeno na ukupnu količinu krijumčarenih ptica, iznos samo odštetne vrijednosti doseže vrtoglavih 70 milijuna eura!

Sva dosadašnja nastojanja, nažalost, nisu puno doprinijela sprječavanju ovog kriminala, već se krivolov i krijumčarenje zaštićenih ptica u Hrvatskoj i dalje nastavljaju. Ilegalno trgovanje pticama postalo je vrlo unosan posao, jer, unatoč povremenim otkrivanjima i izricanju kazni, postaje zanimljivo sve većem broju kriminalaca koji traže brz način zarade. Oni krijumčare ptice ubijene u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji istočne Europe iz ili preko Hrvatske na talijansko gastro-tržište.

Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene 283 vrste ptica. Prema podacima Zavoda za ornitologiju HAZU-a iz 2003., ugrožena je gotovo polovica od 375 ptičjih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj, a četvrtina njih smatra se visoko ugroženima.

Iako su o konstantnom krivolovu i krijumčarenju zaštićenih ptica te drskom kršenju više članaka Zakona o lovu i nekoliko pravilnika upoznata nadležna ministarstva i institucije, kao i Lovački savez Hrvatske, (krivo)lov u Hrvatskoj i masovno istrebljivanje zaštićenih vrsta ptica poprimaju katastrofalne razmjere i ukazuje na potpuno bezvlađe.

Tko u Hrvatskoj organizira i sudjeluje u izlovu zaštićenih ptica i uz koji interes? Što će se učiniti kako bi se stalo na kraj devastiranju staništa ptica i narušavanju već uzdrmanog ekosustava? Tko će i kada poduzeti odlučne korake i konkretne mjere kako bi se ovom kriminalu i zločinu napokon stalo na kraj? Dokle će se tzv. lovački lobi ograđivati i tko će odgovarati, između ostaloga, i za ogromne gospodarske štete koje se ovim masovnim ubijanjem životinja nanose Hrvatskoj?

Zaplijenjene ptice 1Zaplijenjene ptice 2Zaplijenjene ptice 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting