02.03.15. Prijava Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
n/r gđa Mira Baričević, općinska državna odvjetnica
Sv. Florijana 2
34 000 Požega

Predmet: Nezakonit lov i mučenje životinja od strane Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice

Poštovana gđo Baričević,

obraćamo Vam se povodom informacija iz medija o kršenju zakona i mučenju životinja od strane Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice.

Prema opisu u medijima, jedan od 15-ak članova Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice ispričao je novinarima detalje lova u kojemu je, s ostalim članovima lovačkog društva, sudjelovao početkom veljače 2015. godine. Prema njegovim navodima, lovci su tijekom zabrane lova na divlje svinje na području Bzenice, mjesta između Pleternice i autoceste Zagreb - Lipovac, odstrijelili dvije divlje svinje od kojih je jedna nosila devet, a druga šest praščića: 'Kad su ih izvadili iz utrobe da bi tranširali krmače i podijelili meso, ostavili su ih na kolicima ispred lovačke kuće u Bzenici.' Lovac nadalje spominje kako je zgranut postupkom svojih kolega jer su, nakon što su pogodili životinje, na njih pustili lovačke pse koji su ih dokrajčili. Na Facebook-profilu Marka Grbeše, jednog od lovaca iz tog lovačkog društva, objavljena je užasavajuća snimka snimljena mobitelom, na kojoj se vide dva lovačka psa kako nekoliko minuta napadaju divlje svinje i trgaju s njih komade mesa, dok one bespomoćno leže na tlu. Snimka je ubrzo skinuta s interneta.

Prema informacijama iz medija, a koje prilažemo ovom dopisu, Lovačko društvo Šljuka pokušava prikriti detalje lova i negira tvrdnje da se lov odigravao na opisan način. No, lovac koji je sudjelovao u lovu iznosi da je puštanje pasa na ranjene životinje protuzakonito i da posjeduje videosnimku događaja.

Za mučenje i ubijanje životinja opisano člankom 205. Kaznenog zakona predviđena je kazna zatvora, a u ovom slučaju prekršene su i odredbe Zakona o lovstvu.

Javili su nam se mnogi ogorčeni građani, tražeći sankcioniranje prekršitelja zakona, čime bi se djelovalo i preventivno na buduće slučajeve samovolje lovaca i iživljavanja na nesretnim životinjama. Stoga Vas molimo da poduzmete mjere iz Vaše nadležnosti, kako bi se sankcionirali počinitelji, te da nas izvijestite o poduzetom kako bismo prenijeli informacije zainteresiranoj javnosti i medijima.

Zahvaljujemo, uz srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U prilogu:
- tekst 'SNIMALI UŽASNI KRVAVI PIR Usred lovostaja nahuškali pse na ranjene veprove i 15 praščića', objavljen na portalu: http://www.jutarnji.hr/usred-lovostaja-pustili-pse-da-dokrajce-divlje-krmace-i-15-prascica/1301766/

Zagreb, 2. ožujka 2015.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting