07.11.17. Premlaćivanje jareta u Bršadinu kod Vukovara

| More

Veterinarska inspekcija
Ohridska ul. 17
32 100 Vinkovci

Predmet: Premlaćivanje jareta u Bršadinu kod Vukovara

Poštovani,

pišemo Vam temeljem objava u medijima tražeći Vaše postupanje sukladno Zakonu o zaštiti životinja i drugim propisima.

Više medija objavilo je da je u Ulici Vase Đurđevića u mjestu Bršadin nedaleko od Vukovara, u četvrtak 2. 11. 2017. oko 13 sati, 35-godišnji muškarac štapom prebio jare staro četiri i pol mjeseca. Veterinari u veterinarskoj ambulanti Anubis Klub (Vukovar), gdje je jaretu pružena pomoć, ustanovili su da životinja ima teške ozljede (potres mozga, razbijeni rog, izbijeno oko koje je operirano i vraćeno natrag) i ne znaju još hoće li se oporaviti.

U medijima se navodi i da jare nije imalo ušnu markicu, a da se brutalni napad na životinju dogodio nakon što je jare ušlo u susjedovo dvorište, što je rezultiralo i fizičkim sukobom među susjedima.

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017) u članku 5. navodi da je zabranjeno životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima protivno odredbama ovoga Zakona; udarati ih te zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. Osim toga, s obzirom na to da je posjednik životinje, prema navodima u medijima, nakon ozljeđivanja životinje najprije krenuo u verbalni i fizički sukob sa susjedom zlostavljačem, važno je utvrditi je li postupio sukladno članku 41. Zakona i osigurao životinji veterinarsko-zdravstvenu zaštitu ili je to učinio netko drugi. Članak 79. stavak 3. Zakona propisuje da veterinarski inspektor može „posjedniku privremeno oduzeti životinju koja se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezina života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom te životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima”, a privremeno oduzeta životinja „može biti vraćena posjedniku ako su ispunjeni uvjeti za njezino daljnje držanje određeni odredbama ovoga Zakona, a u protivnom može biti zbrinuta u skloništu ili smještena u primjereni smještaj ili po trajnom oduzimanju udomljena ili prodana” (članak 81., stavak 2.).

Na temelju svega navedenoga, molimo Vas za žurno postupanje i utvrđivanje prekršajne odgovornosti i posjednika životinje, s obzirom na to da jare nije bilo označeno i da je zanemareno odlutalo u susjedno dvorište, i zlostavljača koji je životinji nanio teške i za život opasne ozljede. S obzirom na sve okolnosti i sukob susjeda, smatramo da bi jare, ako preživi, trebalo trajno oduzeti i udomiti. Pritom nudimo pomoć jer već imamo udomitelje koji životinji mogu pružiti adekvatan smještaj i dugogodišnju doživotnu skrb.

Molimo Vas da nas obavijestite o poduzetim mjerama kako bismo mogli informirati zainteresiranu javnost. Također, molimo Vas da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite relevantne institucije.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge


Zagreb, 7. studenoga 2017.

Na znanje: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Planinska 2a, 10 000 Zagreb

Prilog: Članak s portala jutarnji.hr http://www.jutarnji.hr/life/vaumijau/foto-tuzna-prica-o-neshvatljivom-divljastvu-u-slavoniji-stapom-brutalno-napao-jare-staro-tek-par-mjeseci-samo-zato-sto-mu-je-doslo-u-dvoriste/6713841/ od 4. studenoga 2017.

Odgovor Općinskog državnog odvjetništa Vukovar od 10. studenoga 2017.

Poštovani,

povodom Vašeg upita od 8. studenog 2017., u vezi ozljeđivanja jareta dana 2. studenog 2017. u mjestu Bršadin kod Vukovara, obavještavamo Vas da u vezi navedenog događaja ovo državno odvjetništvo provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv okoliša-ubijanje ili mučenje životinja iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona, nakon čega je otvoreno istraživanje te se nastavlja s provođenjem dokaznih radnji.

S poštovanjem,

ODO VUKOVAR

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting