04.06.19. Prijava oglasa za parenje i prodaju pasa

| More

Predmet: Nadzor nad oglašavanjem pasa na internetu - traži se

Poštovani,

jedna članica naše udruge skrenula nam je pozornost na oglas za parenje pasa na internetskom oglasniku njuskalo.hr.

Na poveznici https://www.njuskalo.hr/ljubimci-parenje/yorkshire-terrier-mini-moguca-umjetna-oplodnja-oglas-17155857 nalazi se oglas pod nazivom „yorkshire terrier mini za parenje”, objavljen 23. 5. 2019. u 12:43, a šifra oglasa je 17155857. Osim na navedenoj poveznici, printscreen oglasa može se vidjeti i u privitku.

Sadržaj oglasa je sljedeći: „UMJETNU OPLODNJU OBAVLJAMO I USLUŽNO SA DRUGIM PASMINAMA PASA prekrasna DVA YORKIJA GRGA I njegov prijatelj PRCKO traže cure koj mogu birati između ova dva ljepotana veći je težak 2,4 kg i star j15 mjeseci već je imao nekoliko cura a manji 0,96 kg dakle izrazito malem uvežem iz DUBLINA IRSKA a ne iz ( Engleske) i star 9 mjeseci nije imao curu ali skaće kao lud zbog toga je i dobio ime pcko .NITI JEDNA CURKA OD NAS NE ODLAZI NEZADOVOLJNA jer bira, 091-588 5897 ILI 095-907-6122 MOGUČA JE I UMJETNA OPLODNJA UKOLIKO NE USPIJE SKOK ,I TO OD SJEMENA KOJE VI IZABERETE”.

Kao oglašivač navodi se N. M. iz Donjeg Miholjca, s brojem telefona xy.

Osim parenjem, bavi se i prodajom pasa, što je vidljivo iz informacija na njegovu profilu na Facebooku gdje i oglašava prodaju pasa pasmine jorkširski terijer (printscreen u privitku).

Molimo Vas da inspekcijskim nadzorom utvrdite je li navedeni uzgoj registriran pri nadležnome tijelu i udovoljava li i ostalim uvjetima koje moraju ispuniti uzgoji kućnih ljubimaca namijenjeni prodaji, sukladno članku 54. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017).

Građani nam kontinuirano javljaju primjere oglašavanje pasa za parenje i prodaju za koje postoji osnovana sumnja da se radi o neregistriranim nelegalnim uzgojima, tzv. štancerima. To je često vidljivo već i iz izostanka navođenja broja mikročipa psa i mikročipa majke psa, čime oglašivači krše članak 74. stavak 3. Zakona. Stoga djelovanje veterinarske inspekcije u ovim slučajevima smatramo iznimno važnim u cilju borbe protiv nelegalnih uzgoja i osiguravanja dobrobiti životinja.

Molimo Vas za postupanje sukladno Zakonu i da o eventualnim nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite relevantne sektore u Državnom inspektoratu. Također, molimo Vas da nas obavijestite o poduzetim mjerama kako bismo mogli informirati zainteresirane građane.

S poštovanjem,

Lorena Herceg

Prijatelji životinja

Poslano veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu 04. lipnja 2019. na e-mail: prijave@dirh.hr

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 10. srpnja 2019.:

Postupajući po prijavi udruge "Prijatelji Životinja" poslanoj putem e-pošte dana 4.6.2019 kao i
proslijeđenim dopisom voditeljice Službe veterinarske inspekcije KLASA:322-01119-0112338
URBROJ:443-03-0714-19-2 OD 14.6.2019 viši veterinarski inspektor Veterinarskog ureda
Vukovar-Ispostava Donji Miholjac poduzeo je istražne radnje kod stranke N.M., Donji Miholjac i utvrdio slijedeće:

Dana 08.07.2019.g. izvršenje inspekcijski nadzor kod stranke N.M., Donji Miholjac koja posjeduje legaliziranu uzgajivačnicu pod brojem xy. Psi su označeni mikročipovima, cijepljeni protiv bjesnoće i upisani u elektronsku bazu podataka "Lysacan".

Prostor u kojem se psi nalaze odgovara njihovim fiziološkim i etološkim potrebama,te je sukladan
odredbama Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih
prodaji.(,Narodne novine", broj 56/2009). Navedene nesukladnosti po prijavi u uzgajivadnici stranke nisu uočeni. Manji nedostaci koji nisu vezani uz prijavu će biti otklonjeni po izdanom rješenju u roku od 15 dana.

Zbog prijava iz udruge koje su redovite svake godine za navedenu stranku molim da udruga vodi
evidenciju dopisa i prijava kako ne bi svake godine prijavljivale iste nesukladnosti kojih nema, zbog oglašivanja po društvenim mrežama koje ne moraju biti točne, istinite i ozbiljne.

S Štovanjem
Viši veterinarski inspektor
Ksenija Ribić, dr.vet.med

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting