18.08.05. Cirkus na sramotu Hrvatske

| More

Prijatelji životinja i građani se zgražaju zbog gostovanja cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner na otoku Viru i najavljuju prosvjed

Udruga Prijatelji životinja već dva tjedna prima brojne dojave o gostovanju zloglasnog cirkusa Gärtner na otoku Viru, od strane šokiranih građana, zgroženih uvjetima u kojima se životinje nalaze.

Naime, cijeli cirkus s 40 životinjskih vrsta je smješten na površini od 70 m2 uz glavnu prometnicu na ulazu u Vir. Većina životinja je zatvorena u kamionima dok je nekolicina, poput deva, smještena na ograničenim prostorima od 1 m2 te slonova privezanih lancima već u vidljivo lošem stanju. S obzirom da područje na kojem se životinje nalaze nema hlada ni tekuće vode, širi se nesnosan smrad, životinjama prijeti opasnost od bolesti, zaraza, dehidracije te ozbiljnih psihičkih poremećaja.

Već kod prve dojave udruga Prijatelji životinja je reagirala prijavom cirkusa općinskim vlastima, policijskoj upravi, nadležnoj Veterinarskoj inspekciji kao i Sanitarnoj inspekciji, s obzirom da otok Vir nema ni vodovoda. Unatoč očitim neispunjenim uvjetima cirkus je dobio dozvolu za gostovanje do 9.8. Usprkos reagiranju građana i prijava inspekcijama boravak im je nadalje produžen do 15.8. a po najnovijim saznanjima još jednom do 21.8. što pokazuje potpunu nedjelotvornost inspekcija i nadležnih vlasti te ignoriranje nezadovoljstva građana i turista koji ovo smatraju velikom sramotom za cijelu Hrvatsku. Očito se ovdje osim o nefunkcioniranju izvršnih tijela radi i o privatnim interesima utjecajnog vlasnika iznajmljene površine.

Aktivisti udruge Prijatelji životinja uz veliku potporu savjesnih građana prosvjedovali su u Križevcima, Dugom Selu, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Karlovcu protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner, a prosvjedi protiv cirkusa Gärtner održali su se i u Umagu, Puli, Labinu, Zadru i Šibeniku.

Prijatelji životinja najavljuju prosvjed protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner u četvrtak, 18. kolovoza 2005., koji će se odvijati ispred samog cirkusa na Viru s početkom u 12:00 sati, gdje će aktivisti transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka upozoravati javnost na svu okrutnost cirkusa sa životinjskim točkama i neprimjerene uvjete u kojima se životinje nalaze.

Za hrvatske gradove sramotno je da u njemu gostuju cirkusi sa životinjskim točkama iza kojih se krije sva nekultura odnosa čovjeka prema životinji, a gostovanje zloglasnog cirkusa Gärtner na otoku Viru za svaku je osudu.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama, koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenje točaka i zatočeništvo, a osim fizičkog maltretiranja kojem su podvrgnute pri dresuri, životinje doživljavaju stres, jer su odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja teških i besmislenih točaka. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom.

Udruga Prijatelji životinja traži i radi na promjeni Zakona o dobrobiti životinja, a time i zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, koji su već zabranjeni diljem svijeta. No, neovisno o zakonskim zabranama na nivou države, željeli bismo apelirati na hrvatske gradove da se samoinicijativno pridruže stotinama svjetskih gradova koji su već zabranili nastupe cirkusa sa životinjskim točkama. Neki od država i gradova sa zabranama su Venecija, Barcelona, Singapur, Grčka, Velika Britanija, Švedska, Finska, SAD, Izrael, Australija, Austrija, Belgija, Costa Rici, Indija i Danska. Razlozi zabrane su strahovite okrutnosti kojima se cirkusi koriste pri dresuri, transportu i smještaju životinja koje izvode cirkuske točke.

Prosvjed na Viru 3Prosvjed na Viru 2Prosvjed na Viru 1Prosvjed na Viru 5Prosvjed na Viru 4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting