16.10.09. I zaštićena vrsta na samo 3 Celzijusa

| More

Prijatelji životinja upućuju pismo cirkusu Safari i šalju prijavu Inspekciji zaštite prirode

Udruga Prijatelji životinja ustanovila je još jednu zakonsku nepravilnost vezanu za izdavanje dozvole cirkusu sa životinjama koji trenutno gostuje u hladnome Zagrebu. U cirkusu Safari se nalaze i jedinke zaštićene vrste - Gvanako ljame (Lama guanicoe), koja se nalazi na popisu CITES-a (Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka), što znači da za njeno držanje cirkus nema dozvolu.

Prijatelji životinja poslali su zahtjev za provođenje upravnog nadzora Inspekciji zaštite prirode, tražeći žuran postupak prema čl. 4. st. 4. Zakona o potvrđivanju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i prema čl. 105. st. 1. i 2. Zakona o zaštiti prirode.

Prosvjedi se i dalje nastavljaju te će se aktivisti za prava životinja uz potporu savjesnih građana okupiti u subotu, 17. listopada, u 16:30 i 19:30 sati ispred cirkusa Safari na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Prosvjedi će se ponoviti u nedjelju i sve ostale dane gostovanja cirkusa.

Udruga Prijatelji životinja također upućuje pismo cirkusu Safari u kojem navodi da nije protiv cirkusa kao oblika zabave i razonode, no da se oštro protivi držanju životinja u cirkusu, odnosno iskorištavanju životinja zbog zabave i profita. Prijatelji životinja u svom pismu apeliraju na cirkus Safari da ne drži i ne prevozi sa sobom niti jednu životinju, već da postane suvremen i human cirkus koji ne iskorištava i ne omalovažava životinje.

Iskorištavanje životinja u cirkusu na bilo koji način je neprimjereno i spada pod zastarjelu i nehumanu praksu postupanja prema životinjama. Cirkusi budućnosti su cirkusi bez životinja u kojima ljudi svojim vještinama i znanjem zabavljaju druge ljude.

Prosvjed ispred cirkusa Safari 17.10.09 [ 88.41 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari 17.10.09 [ 95.37 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari 17.10.09 [ 104.77 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari 17.10.09 [ 70.14 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari 17.10.09 [ 83.11 Kb ]

Vezane teme

Gvanako ljama [ 138.49 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting