15.11.05. Festival novog cirkusa

| More

Uz zabrane cirkusa sa životinjama u hrvatskim gradovima Prijatelji životinja podržavaju

Porast etičke svijesti građana po pitanju patnji životinja u cirkusima odrazio se i na odluke gradskih poglavarstava desetero hrvatskih gradova koji su dosad zabranili nastupe cirkusa sa životinjskim točkama. I dok se očekuju i u ostalim gradovima savjesne odluke o zabrani cirkusa sa životinjama, Hrvatska i Zagreb dobivaju Festival novog cirkusa koji se odrekao životinjskih točaka.

Prijatelji životinja stoga pozivaju na konferenciju za medije, vezanu uz zabrane cirkusa sa životinjskim točkama u hrvatskim gradovima te predstavljanje Festivala novog cirkusa koja će se održati u utorak, 15. studenoga 2005. u 12 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.

Na konferenciji će biti nazočni direktor Festivala novog cirkusa Ivan Kralj, gradonačelnik Murskog Središća Rudolf Klennert, gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, pjevačica i voditeljica Maja Vučić, glumac Igor Hajdarhodžić te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Festival novog cirkusa održava se od 10. do 18. studenoga. Prvi takav cirkusko-kazališni festival u ovom dijelu Europe u Zagreb dovodi visokokvalitetne predstave iz Finske, Francuske, Velike Britanije te prezentira hrvatsku produkciju. Na festivalu će se održati i radionica cirkusa i stripa, partyji te filmske projekcije. Festival organizira neprofitna udruga Mala performerska scena u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba i Turističkom zajednicom.

Značaj ovoga festivala je što, u međunarodnom kontekstu, dovodi predstave visoke produkcije i estetike, relevantne za novi cirkus te pokazuje da Hrvatskoj treba zabavan, kulturan cirkus i da ljudi žele gledati civilizirane predstave bez mučenja životinja.

Na ovu konferenciju za medije pozvani su i svi zainteresirani građani, a bit će dostupni i informativni materijali o cirkusima sa životinjama na CD-u, DVD-u i u tiskanom obliku.

U Hrvatskoj su dosad nastupe cirkusa sa životinjskim točkama zabranili Mursko Središće 10.10., Varaždin 21.10., Donji Miholjac 26.10., Rovinj i Velika Gorica 27.10., Split 28.10., Delnice, Gospić 02.11.2005, Čakovec 07.11.2005 i Ozalj 11.11.2005.

Doktor filozofije i povjesničar Charles Patterson, potaknut time što se napokon i u Hrvatskoj zabranjuju cirkusi sa životinjskim točkama, poklonit će gradonačelnicima čiji su gradovi zabranili cirkuse svoju knjigu Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust.

O aktualnoj kampanji zabrane nastupa cirkusa sa životinjskim točkama u Hrvatskoj može se saznati u rubrici cirkus, a program Festivala novog cirkusa može se vidjeti na www.cirkus.hr.

Festival novog cirkusa promocija 1Festival novog cirkusa promocija 2Festival novog cirkusa promocija 3

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting