Skok kroz zapaljeni obruč

| More

Da li su nastupi životinja u cirkuskim predstavama oblik zlostavljanja živih bića ili lijepa tradicija? Mišljenja su podijeljena - s jedne strane zaštitari životinja tvrde da nastupe cirkusa sa životinjskim točkama treba zabraniti, s druge strane oni koji žive od cirkusa i udruga koja ih podržava kažu da je životinjama u cirkusu izvrsno, gotovo bolje nego u divljini. I jedni i drugi imaju svoje argumente i čvrsto brane svoje stavove. I jedni i drugi pokušavaju što glasnije zastupati svoje interese. Interes zaštitara su životinje za koje tvrde da pate u cirkusu, interes vlasnika cirkusa je zarada na tim životinjama, a koji je interes članova udruge 'Ljubitelji cirkusa' nikome nije jasno.

Može i bez životinja

Naziv te udruge u nastajanju jasno govori o čemu je riječ, no cirkus nisu samo životinje. Najpoznatiji svjetski cirkus 'Cirque du Soleil' davno se odrekao točaka sa životinjama i dokazao da se i bez njih može postati najbolji u svijetu zabave. Tvrdnje da je životinjama koje putuju i nastupaju s cirkusom odlično pod svjetlima reflektora provjerio sam na licu mjesta. I doista, životinje izgledaju uhranjeno i zdravo i sigurno je da bez čovjeka, u divljini, ne bi preživjele. Činjenica je da je većina tih životinja rođena u cirkusu i kroz godine naučena na neprirodne pokrete, bičem i kockom šećera. Trideset i sedam životinja u cirkusu Gärtner, tvrdi njegov vlasnik živi odlično i na njih se 'pazi kao na bebe'. Nitko ne spominje pritome da te životinje, među kojima je i deset strogo zaštićenih i ugroženih vrsta godišnje pređu više od dvadeset tisuća kilometara zatvorene u malim kamionskim prikolicama te da između nastupa borave u malim željeznim boksovima u šatorima. Nastupi su posebna priča. Nitko me ne može uvjeriti da je cirkuski nastup normalno ponašanje životinje. Osim ako slon u divljini ne skoči prednjim nogama na svaki panj koji vidi i podigne stražnje noge u zrak. Tigrovi i lavovi u divljini zakinuti su u odnosu na njihove rođake u cirkusima i imaju užasne probleme u prirodi pronaći zapaljeni obruč kroz koji bi mogli preskakati. Omiljena je zabava ljama u divljini besmisleno kaskanje u krug, a konji jednostavno obožavaju na svojim jakim leđima nositi jaguara.

Zarada na patnji

Sve su to stvari koje na prvi pogled posjetitelju cirkusa mogu izgledati simpatično ili zabavno, no jasno je da je prisiljavanje tih životinja na radnje koje im nisu urođene najbrutalniji čin ponižavanja. Cirkuska tradicija držanja životinja seže još iz vremena kada su ljudi dovodili životinje iz dalekih egzotičnih zemalja kako bi ih tadašnji 'civilizirani' svijet vidio. I doista, gledali su Europljani u žirafu kao najveće svjetsko čudo, divili se spretnosti majmuna... Danas isti ti Europljani s gnušanjem odbacuju bilo kakav diskriminatorski odnos prema drugim živim bićima. Čini mi se da sam negdje čuo i da naša zemlja teži postati dijelom te Europe. Ako je odista tako, zašto se ne ponašamo kao da želimo biti civilizirani?

Zaštitare životinja, pak, optužuju da brinu za neke beštije dok djeca u svijetu gladuju. I doista, ima gladne djece kojoj treba pomoći, ali to ne smije značiti da po strani, daleko od pogleda, ostavimo sve druge oblike specizma, rasizma ili bilo kojeg drugog oblika potčinjavanja drugih bića. U cirkusima, nedvojbeno je, životinje su podčinjene ljudima, izložene neprirodnim uvjetima života i tamo im nije mjesto. Ljubitelji cirkusa imaju pravo odlaziti na predstave, a protivnici takvoga odnosa prema životinjama imaju pravo prosvjedovati to je, kažu, demokracija. Čini se da svi imaju nekakva prava, svi osim životinja. One su osuđene na život koji se svodi na sat vremena nastupa, utovar i istovar s kamiona, putovanje i željezne boksove između predstava. Doista lijep i ispunjen život koji nekome donosi financijsku dobit. Nekada davno, crnci su radili kao robovi i svojim gospodarima donosili zaradu. Ropstvo je kao jedan od najgorih načina izrabljivanja živih bića u modernom svijetu ukinuto. Na ropstvo se danas gleda s gnušanjem, no što je sa životinjama-robovima?

Eduard Soudil/PCOH, www.alertonline.org, 4. prosinca 2005.

Vezane teme

Prosvjed na Viru 7 [ 59.10 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting