04.12.10. Lov - stop nasilju i krvavoj zabavi

| More

Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja organiziraju prosvjed protiv ubijanja životinja

- Povodom Međunarodnog dana protiv lova aktivisti i građani skreću pozornost na etičku i ekološku neprihvatljivost lova

Iako se lov u Hrvatskoj promovira kao sport i dio turističke ponude, on je tek primitivan i nasilan način iživljavanja nad drugim živim bićima, pod parolom tobožnje brige za okoliš i životinje. Lov je barbarski način ‘zabave’ čija poruka nasilja i ubijanja predstavlja sramotu za hrvatski turizam, kao i etičke vrijednosti 21. stoljeća.

Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja pozivaju građane da u subotu, 4. prosinca 2010. prosvjednom povorkom centrom Zagreba zajedno skrenu pozornost na okrutno i nepotrebno ubijanje iz razonode. Prosvjedna povorka kreće u 11 sati s Trga kralja Tomislava, kroz Zrinjevac, Teslinu, Masarykovu, Frankopansku, Ilicu do Trga bana Josipa Jelačića gdje će se u 12 sati održati performans, pa Praškom i preko Zrinjevca natrag do Trga kralja Tomislava.

To što lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja, kako bi zadovoljili svoju potrebu za nasiljem, nazivaju odstrjelom, nimalo ne umanjuje okrutnost i primitivnost lova, a davanje ‘počasti’ ubijenim životinjama nakaradan je čin prekrivanja brutalnosti. ‘Odstrjeljivanje’ životinja predstavlja demonstraciju nadmoći nad životinjama koje nemaju šanse obraniti se i spasiti svoje živote.

Hrvatski lovci posjeduju oko 100.000 komada lovačkog oružja. Nerijetko se ponašaju kao 'lokalni šerifi', često protuzakonito namjerno ubijaju i pse i mačke te zastrašuju nenaoružani dio stanovništva. Masovno i organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države nije moguće ostvariti bez potpore u Hrvatskoj.

Samo u Hrvatskoj nekoliko vrsta poput medvjeda, vuka i bjeloglavog supa dovedeno je na sam rub istrebljenja velikom 'zaslugom' lovaca. Namjernim razmnožavanjem na pojedinim područjima nastali su problemi koji se rješavaju novim pokoljima, a lovci sve više uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima. Prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, čak 5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj.

Koliko se puca u hrvatskim šumama govori i podatak o godišnje nekoliko milijuna izlazaka lovaca u, do tog trenutka, mirne šume. U tim krvavim pohodima stradavaju i ljudi. U posljednjih deset godina tijekom lova poginulo je 29 lovaca. U gotovo pola slučajeva jedan je lovac ubio drugoga.

Prijatelji životinja osuđuju 'odstrjeljivanje' životinja te traže da Hrvatska pokaže svoju civiliziranost i prestane promovirati lov kao dio turističke ponude. Hrvatska privlači turiste bogatstvom biološke raznolikosti i nedirnutom prirodom, a ne prolijevanjem krvi nedužnih životinja. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode.

Fotogaleriju s prosvjeda možete pogledati ovdje.

Prosvjed protiv lova, Zagreb - 4 [ 84.91 Kb ]

Vezane teme

Lov - 14 [ 369.85 Kb ]Lov - 16 [ 255.30 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting