26.01.16. Nikad više splitski zoo strave!

| More

Prijatelji životinja apeliraju na Grad Split da zauvijek zatvori zoo i da izgradi sklonište za životinje

- Split traži novi sadržaj na Marjanu – Prijatelji životinja: izaberite projekt bez iskorištavanja životinja

Nakon pohvalne odluke Grada Splita o zatvaranju zoološkoga vrta za posjetitelje i izmještanju većine životinja, objavljen je javni poziv za ponudu novih sadržaja na prostoru zoološkoga vrta na Marjanu. Rok za prijavu ističe 31. siječnja 2016., a Prijatelji životinja smatraju posebno važnim da Split prilikom biranja budućih projekata vodi računa o tome da izabrani projekt ne uključuje na bilo koji način životinje.

Svi su postali svjesni da je zoološki vrt na Marjanu posljednjih desetak godina postao simbol životinjske patnje te loša kulturna, edukativna i turistička promidžba grada, za koju se i predaleko pročulo, a koja je ujedno oduzimala građanima golem novac. Grad Split tijekom toga dugog vremenskog razdoblja nije uspio regulirati i nadzirati rad zoološkoga vrta.

Ključno je i u interesu Grada i zaštite životinja da se unaprijed spriječe projekti koji bi uključivali iskorištavanje životinja, bilo divljih ili domaćih. Takvi sadržaji ni na koji način ne predstavljaju javnu potrebu Splita. Kao grad s dugom povijesnom i kulturnom tradicijom te bogatom turističkom ponudom, Split se sada nalazi u povijesnome trenutku, s jedinstvenom prilikom da pokaže razum i svoje veliko srce, ustrajući u jedinoj etičnoj i logičnoj odluci o prestanku iskorištavanja životinja zbog zabave i nemilosrdnog trošenja novaca u tu svrhu.

Postoje brojni sadržaji koji bi se mogli ponuditi, bilo na Marjanu ili drugdje. Ako se u sklopu Prirodoslovnog muzeja želi nastaviti s predstavljanjem različitih životinja, virtualni edukativni centar omogućio bi građanima, pomoću napredne računalne tehnologije, promatranje životinja u njihovu prirodnom okruženju, a s već dostupnom 3D-tehnologijom mogli bi čak i biti među njima! Osim toga, postoji niz projekata poput botaničkoga vrta, planetarija, adrenalinskoga parka, šetališta s edukativnim tablama i slično koji su jeftiniji za održavanje te kulturno i turistički napredniji

Svima je poznata i žalosna činjenica da grad Split nema svoje sklonište za napuštene životinje ni informativni centar, kao ni programe zbrinjavanja, kastracije i udomljavanja životinja, iako je to zakonska odredba još od 2007. godine. U interesu je životinja i svih građana Splita da golem novac, koji bi se potencijalno namijenio za nepotrebnu izgradnju novoga zoološkog vrta ili sličnih sadržaja, bude uložen u izgradnju skloništa za napuštene životinje.

Edukativni potencijal i društvena korist od otvaranja skloništa ili čak utočišta za napuštene životinje iznimno su veliki. Takav sadržaj predstavlja mnogo veću stvarnu potrebu od zoološkoga vrta ili sličnog sadržaja. Kvalitetno organizirano i vođeno sklonište pružilo bi kulturno i turistički iznimno pozitivnu sliku Splita i pomoglo rješavanju problema napuštenih životinja. Sklonište za napuštene životinje jednako mogu posjećivati škole, vrtići, pa i turisti, a još bi ostalo poprilično novaca za druge humanitarne projekte i kulturni razvoj grada.

Prijatelji životinja nadaju se da će zatvaranje zoološkoga vrta biti samo prvi korak prema slici etičnog i naprednoga Splita koji više neće dopuštati zanemarivanje i iskorištavanje životinja kao dosad, već pružiti pozitivan primjer svim ostalim gradovima, odbacivši sve prijedloge projekata koji uključuju zatočenje ili iskorištavanje životinja.

Medvjed u zoološkom vrtu u Splitu

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting