02.09.22. Novčane kazne za naplaćivanje fotografiranja s majmunom i sovama

| More

Prijatelji životinja prijavili zlostavljanje životinja u turizmu

- Traži se izmjena Zakona o zaštiti životinja i zabrana iskorištavanja divljih životinja

Udruga Prijatelji životinja tijekom srpnja i kolovoza poslala je Državnom inspektoratu dvije prijave o dojavama da u središtu Zadra nepoznate osobe naplaćuju turistima fotografiranje s majmunom i sovama, vezanima užetom kako ne bi pobjegli. U prijavama su tražili da se prekršiteljima zabrani izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, da im se oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da ih se spriječi u daljnjem narušavanju dobrobiti životinja.

„Na internetu se dijele videosnimke i fotografije osoba koje iz godine u godinu u gradovima diljem obale naplaćuju fotografiranje s vezanim divljim pticama i majmunom, a svjedoci ukazuju da su životinje bez hrane i vode, izložene stresu, buci, gužvi i gomili ljudi, prenošenju iz ruke na ruku nepoznatih ljudi, uznemiravanju i nesnosnim vrućinama te da vidljivo pate”, ističu Prijatelji životinja.

Nakon ponovljene prijave u kolovozu, Prijatelji životinja primili su odgovor nadležne veterinarske inspekcije u kojemu se navodi da su veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode, u suradnji s komunalnim redarstvom i zadarskom policijom, tijekom inspekcijskog nadzora zatekli tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Republici Češkoj i jednu ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo.

U odgovoru se nadalje obrazlaže da je zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja bez suglasnosti veterinarskog inspektora optužnim prijedlogom veterinarske inspekcije proveden „žurni prekršajni postupak u suradnji s MUP-om, PU Zadarskom, u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne”. Pojašnjava se da su i tijekom 2019. godine inspekcijskim nadzorima utvrdili da fizičke osobe protuzakonito izlažu papige (are i žako) u svrhu predstavljanja javnosti, za što im je u upravnom postupku izrečena mjera zabrane izlaganja životinja te su podignuti optužni prijedlozi po kojima je Općinski sud u Zadru prekršiteljima izrekao propisane novčane kazne.

„Nažalost, inspekcije nisu iskoristile zakonsku mogućnost oduzimanja životinja radi sprječavanja novih kršenja zakona, pa vjerojatno sljedeće ljeto možemo očekivati iste prizore. Pritom je problem nedostatak adekvatnih skloništa i privremenih smještaja za divlje životinje, kao i nepostojanje jasne zakonske regulative o držanju divljih životinja”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Zato su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja u cilju unapređenja zaštite životinja u Hrvatskoj. Predlažu da se zakonskim izmjenama u potpunosti zabrani iskorištavanje divljih životinja i držanje zvijeri u privatnom zatočeništvu te da se uvede tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Smatraju da je hitno potrebna i potpuna zabrana držanja pasa na lancu, zabrana držanja i nastupa svih životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka (uz opravdane iznimke) i druge izmjene. O svemu se može više saznati na www.boljizakon.net.

Prijatelji životinja podsjećaju i da divlje životinje prenose oko 72 % zoonoza, a određene vrste opasne su zbog svoje predatorske, agresivne ili otrovne prirode, zbog čega njihovo držanje predstavlja opasnost i za javno zdravstvo i sigurnost ljudi i drugih životinja. Apeliraju na Grad Zadar i druge gradove da spriječe profitiranje pojedinaca na fotografiranju s divljim životinjama, što šteti turističkoj promidžbi i temelji se na patnji životinja radi isprazne zabave.

Pozivaju sve da svako iskorištavanje divljih životinja u javnosti prijave komunalnom redarstvu i inspekcijama Državnog inspektorata.

Zadar_egzotične životinje [ 120.31 Kb ]

Vezane teme

Zadar_egzotične životinje [ 86.78 Kb ]Zadar_egzotične životinje [ 74.66 Kb ]Zadar_egzotične životinje [ 153.11 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting