02.09.11. Dan dupina u Japanu

| More

Prijatelji životinja pridružuju se međunarodnoj inicijativi Earth Island Institute-a obilježavajući Dan dupina u Japanu

- Javno prikazivanje filma 'Zaljev' i dijeljenje plakata 'Hrvatska – zemlja prijatelja dupina?'

Od rujna do travnja, japanski ribari kreću u godišnju hajku na dupine. Razvlačenjem mreže tjeraju dupine prema plićoj vodi zatvorivši krug ili ih potjeraju do same obale, gdje mahnito plivaju. Ribari ih potom kukama, harpunima i noževima probadaju i izvlače na palubu. Dupini stravično pate i muče se dok krvare do smrti nakon probadanja, a neki satima slušaju krikove svojih supatnika i plivaju u krvi prije nego što i njih ubiju. Svake godine japanski ribari na ovaj način pokolju 20.000 dupina radi prerade u hranu i gnojivo. Preživjeli dupini iskorištavaju se u 'industriji zabave'.

Povodom međunarodnog obilježavanja Dana dupina u Japanu, Prijatelji životinja priključuju se kampanji 'Spasimo dupine u Japanu' organizacije Earth Island Institute te će u petak, 2. rujna 2011. u 20 sati, na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, održati javnu projekciju filma 'Zaljev'.

Cjelodnevni štand posvećen Danu dupina u Japanu održava se i 31. kolovoza 2011. u Rijeci na Korzu kod Kraš trgovine.

'Zaljev' je višestruko nagrađivan dokumentarac koji prati priču Richarda O'Barryja, bivšeg svjetskog dresera dupina, koji shvaća da je dresura bila pogreška i da životinje imaju pravo na svoju slobodu. Zajedno s ekipom aktivista, filmaša i ronioca odlazi u misiju prodiranja u skriveni zaljev u Japanu i otkrivanja istine o 'industriji zabave'.

Film, nagrađen Oskarom, dinamične radnje i na uzbudljiv način vodi nas kroz skrivenu stranu dresure dupina i odnosa prema morskim sisavcima u Japanu.

Uz javno prikazivanja filma 'Zaljev' bez naplate, Prijatelji životinja na štandu će dijeliti i besplatan plakat 'Hrvatska – zemlja prijatelja dupina?', napravljen dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku, prikladan za edukaciju i hrvatske javnosti i stranaca posjetitelja. Zainteresirane škole i pojedinci plakat mogu besplatno naručiti preko www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje je uz minimalnu donaciju dostupan i film 'Zaljev' na DVD-u.

Osim izlova dupina za hranu i industriju zabave, dupini stradavaju i zbog izlovljenosti oceana zbog ribolova. Prema londonskom The Timesu, 'Dupini, kao i ostali stanovnici mora, sve češće ostaju bez hrane. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da je čovjekovo nemilosrdno uništavanje mora doseglo razmjere o kojima se prije nije ni sanjalo te da je zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno na tisuće živih organizama'.

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane da na štandu i na web stranici Udruge saznaju više o zaštiti dupina i kako mogu edukacijom, potpisivanjem peticija i promjenom načina života pomoći morskim sisavcima.

Iz Udruge podsjećaju da je u Hrvatskoj zakonski zabranjeno zatočenje svih vrsta dupina te da je dupin zaštićena životinjska vrsta.

Kampanji se pridružila i udruga Restart koja je ustupila prava na projekciju filma 'Zaljev', čiji trailer se može pogledati na www.youtube.com/watch?v=Kig9TR6lM_s.

Rijeka

Dan dupina u Japanu - Rijeka [ 1.25 Mb ]

Zagreb

Dan dupina u Japanu - Zagreb 1 [ 1.24 Mb ]Dan dupina u Japanu - Zagreb 2 [ 1.40 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting