11.05.06. Kit koji moli za spas svoje vrste

| More

U sklopu međunarodne kampanje protiv kitolova, na Trgu bana Jelačića bit će postavljen osam metara veliki kit koji moli za spas svoje vrste

Prijatelji životinja u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu životinja (World Society for the Protection of Animals - WSPA) u četvrtak, 11. svibnja 2006. u 12 sati, postavljanjem kita prirodne veličine na Trg bana Josipa Jelačića pozivaju građane da im se pridruže u međunarodnoj kampanji za što brže učlanjenje Republike Hrvatske u Međunarodnu komisiju za kontrolu kitolova (International Whaling Commission - IWC).

Na informativnom štandu potpisivat će se peticija i dijeliti informativni materijali, a akciji će se pridružiti i učenici Osnovne škole kralja Tomislava, kako bi političarima poslali poruku da je već od malih nogu važno voditi računa o budućnosti oceana i očuvanju životinjskih vrsta.

U prošlom stoljeću ubijeno je dva milijuna kitova okrutnim metodama koje su neučinkovite pa uzrokuju sporo umiranje. Neke vrste su zbog pretjeranog izlova dovedene na rub opstanka, što je prisililo Međunarodnu komisiju za kitolov da prihvati negodovanje svjetske javnosti i 1986. zabrani komercijalni kitolov. Unatoč zabrani kitolova, zemlje kao što su Japan, Norveška i Island, iskoristile su postojeće 'rupe' u zakonu te nastavile izlov kitova. Istim metodama koje su se koristile u prošlim stoljećima, svake godine ubije se 2000 kitova.

Kitove ubijaju harpunima, koji se nalaze u posebnim topovima na palubama brodica, a njihova je zadaća da prodru 30 cm u utrobu kita prije nego što eksplodiraju u samom tijelu. Na taj način harpun uzrokuje šok za životinju i velike ozljede utrobe. Iako je harpun snažno oružje, rijetko uzrokuje trenutnu smrt kita. Novija istraživanja pokazala su da kitovi mogu umirati i do sat vremena nakon napada harpunom.

Međunarodna komisija za kontrolu kitolova već tri godine provodi kampanje, kojima se pozivaju vlade zemalja na suradnju, kako bi upravo svojim zalaganjem, dobrom voljom i članstvom stale na kraj ovoj nepotrebnoj praksi, naglašavajući pritom da ne postoji humana metoda ubijanja kitova.

Udruga Prijatelji životinja ovom kampanjom potiče i podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, koje je pokazalo interes da se priključi brojnim zemljama u Međunarodnu komisiju za kontrolu kitolova te svojim članstvom i glasovanjem spriječi dizanje moratorija sa zabrane kitolova iz 1986. godine.

Svjetskoj kampanji u borbi protiv kitolova pridružio se i Goran Višnjić koji šalje jasnu poruku javnosti: 'Možda će vas, kao i mene, iznenaditi i užasnuti činjenica da se kitovi još i danas love, i to na isti okrutan način kao i prije. Molim vas da mi se pridružite u kampanji za zabranu lova na kitove, prije nego što bude prekasno.'

Udruga Prijatelji životinja surađuje s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i nada se što skorijem članstvu Hrvatske u Međunarodnoj komisiji za kontrolu kitolova, kako bi se zaustavila ova okrutnost i istrebljenje morskih sisavaca, koji bespotrebno umiru ostavljajući krvavim površine oceana još satima nakon njihova ubijanja.

Važno je da sve zemlje postanu svjesne kako je zalaganje za dobrobit kitova globalna stvar i zadaća svih nas, jer kitovi i oceani ne poznaju granice.

Kit koji moli za spas svoje vrste 1Kit koji moli za spas svoje vrste 2Kit koji moli za spas svoje vrste 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting