26.01.08. Peticija za spas jadranskih dupina

| More

Prijatelji životinja nastavljaju kampanju za zaštitu dupina i ostalih morskih sisavaca

U sklopu kampanje pod nazivom 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina', koja za cilj ima zakonsku zabranu zatočavanja dupina i trajno proglašenje rezervata dupina kod Malog Lošinja, udruga Prijatelji životinja poslala je Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture zahtjev za trajnim proglašenjem rezervata dupina kod Malog Lošinja, a isti zahtjev uputile su i mnoge druge udruge iz cijele Hrvatske.

U nastavku kampanje Prijatelji životinja pokreću peticiju preko koje građani mogu dati potporu trajnom proglašenju rezervata dupina uz već javno najavljenu zakonsku zabranu zatočavanja dupina u Hrvatskoj. Podršku prikupljanju potpisa daju i udruge Glas životinja, Zelena Istra, Šapa, Udruga prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš i druge.

Peticija će se potpisivati 26. siječnja na informativnim štandovima u Splitu, Slavonskom Brodu, Virovitici, Karlovcu, Sisku, Čakovcu, Osijeku, Vinkovcima, Puli, Varaždinu i Zagrebu. Obrazac peticije nalazi se ovdje.

Uprava za zaštitu prirode je 26. srpnja 2006. na tri godine proglasila rezervat dupina kod Malog Lošinja, za što je Republika Hrvatska dobila veliku potporu udruga i građana u Hrvatskoj i inozemstvu. Pored zaštite dupina i njihovog staništa trajno proglašenje rezervata za dupine imalo bi veliki dugoročni interes za Republiku Hrvatsku u obliku međunarodnog ugleda te kroz razvitak turizma. Turisti u sve većem broju dolaze u Hrvatsku privučeni upravo očuvanim prirodnim ljepotama i baštinom Hrvatske, ali i odnosom kojeg Hrvatska ima prema zaštiti mora i dupina te ostalih morskih sisavaca.

Prijatelji životinja očekuju i skoru zakonsku zabranu zatočavanja dupina i ostalih morskih sisavaca iz reda Cetacea na području Republike Hrvatske, a o čemu se Uprava za zaštitu prirode pozitivno očitovala u nekoliko navrata tijekom protekle godine.

Udruga Prijatelji životinja poziva građane da potpisivanjem peticije daju potporu kampanji 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina', koja će se nastaviti dok se ne ostvari zabrana zatočavanja dupina i trajno proglasi rezervat za dupine kod Malog Lošinja u interesu zaštite morskih sisavaca i međunarodnog ugleda i gospodarske koristi Republike Hrvatske.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting