29.02.20. Varaždinski gradonačelnik šokirao najavom: Gradit ćemo zoološki vrt!

| More

Prijatelji životinja pozivaju grad Varaždin da izgradi sklonište i utočište, a ne zatvor za životinje

- Zoološki vrtovi su okrutan i zastarjeli koncept zatočavanja životinja, budućnost je u utočištima

Dok napredne zapadne zemlje, potaknute sve učestalijim i brojnijim kritikama, napuštaju koncept zooloških vrtova, gradonačelnik grada Varaždina najavio je gradnju mini zoološkoga vrta na području Belih kipa kraj Varaždina, prvotno zamišljenom za izgradnju rekreacijskog centra, utočišta za pse i mačke te oporavilišta za divlje životinje. Iz udruge Prijatelji životinja navode da su zoološki vrtovi zastarjeli koncept zatočavanja životinja i pozivaju grad Varaždin da odustane od gradnje zoo-vrta.

„U zapadnim zemljama zatvaraju se zoološki vrtovi jer ne mogu ispuniti kriterije koji su značajno postroženi u odnosu na vrijeme kada se u Hrvatskoj osnovao naš najveći zoološki vrt, onaj u Zagrebu.
Postojeći Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova rađen je prema Zakonu o dobrobiti životinja iz 1999. te nije usklađen s postojećim Zakonom o zaštiti životinja, kao ni s regulativom EU-a. Zato je rizično ulaziti u projekte i ulagati proračunska sredstva u gradnju objekata čiji izgradnja i rad ovise o propisu koji će se sigurno mijenjati”, rekla je Natalija Svrtan iz udruge Prijatelji životinja.

No kao glavni razlog za protivljenje ideji zoološkoga vrta navodi činjenicu da su to zatvori za životinje koje su prisiljene provesti cijeli život u istom monotonom okruženju. „Zoološki vrtovi ne mogu imati edukativnu svrhu jer je u njima životinjama onemogućeno iskazivanje njihova prirodnog ponašanja i potreba, a sve je podređeno ljudskoj zabavi. Iako bi većina životinja dnevno propješačila više kilometara, u zoološkim vrtovima žive u skučenim nastambama, bez mogućnosti izlaganja prirodnim poticajima koji su važni za održavanje njihova psihičkog zdravlja. Posljedice su teška depresija i drugi psihički poremećaji koji rezultiraju samoozljeđivanjem i stereotipnim ponašanjem te, na kraju, i fizičkim propadanjem”, navela je Svrtan.

Istaknula je da su na patnje životinja osobito osjetljiva djeca koja intuitivno shvaćaju da su životinje zatočene i nesretne te, zahvaljujući informacijama dostupnima na internetu, razumiju da to nisu mjesta na kojima mogu nešto naučiti o životinjama. Zoološki vrtovi trebaju izumrijeti, a budućnost su utočišta za životinje koja svojim prostranim prirodnim ambijentom i uvjetima življenja oponašaju njihova prirodna staništa. Životinje se u njih smještaju samo ako nisu sposobne samostalno preživjeti u prirodi te su spas za ozlijeđene divlje životinje ili one koje su dio života provele u zatočeništvu.

Prijatelji životinja predlažu da grad Varaždin iskoristi prostor Belih kipa u skladu s prvotnim planovima, a koji su uključivali rješenja koja ne kompromitiraju integritet životinja, već doprinose njihovoj dobrobiti, kao i očuvanju bioraznolikosti koja je, kako potvrđuju brojne znanstvene spoznaje, postala važna karika u održivom razvoju. Gradonačelnika Varaždina pozivaju da razmotri mogućnost osnivanja botaničkog vrta koji nedostaje u Varaždinskoj županiji, a za što bi prostor Belih kipa bilo idealno mjesto. Dobrodošlo je i, primjerice, utočište za konje koje nedostaje Hrvatskoj, a vrlo je potrebno.

Više informacija o zoološkim vrtovima nalazi se OVDJE.

Životinja u zoološkom, Izvor: slobodnadalmacija.hrMedvjed u zoološkom vrtu u Splitu

Vezane teme

gorila u zoološkom [ 278.74 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting