Krv i bol životinja radi zabave ljudi je tradicija Hrvatske?

| More

NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA JE BOLJI, ALI...

Zakon je promijenjen, ali je još uvijek daleko od prihvatljivih civilizacijskih normi

ZAGREB - Sabor je prihvatio izmjene Zakona o zaštiti životinja u kojemu je zadržana zabrana pokusa na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, droga i općih učinaka radijacije, što je Ministarstvo poljoprivrede ranije izbacilo u svojem prijedlogu izmjene. 'Amandmanom je zakon i unaprijeđen, jer su potpuno zabranjene utrke pasa, koje su dosad bile zabranjene samo na tvrdim podlogama. Time je spriječeno moguće mučenje i ubijanje pasa, zbog čega u zemljama u kojima to još nije zabranjeno stradava velik broj hrtova pretvorenih u žive strojeve za trčanje i oklade', ističu u udruzi Prijatelji životinja.

Međutim, legalne su ostale borbe bikova. Oni koji tjeraju svoje životinje u borbu, kažu da to nije mučenje životinja nego kulturno-povijesna manifestacija karakteristična za Dalmatinsku zagoru.

- To su nam jedina događanja koja su ostala. Protivnik sam mučenja životinja, zalažem se da se borbe bikova održavanju prema svim zakonskim propisima i pravilima struke. Ta tradicija je neuništiva. Ni na jednoj bikijadi ni jednom biku nije se dogodilo ništa loše, kažu vlasnici bikova.

Stručnjaci koji su radili na pripremi izmjena Zakona o zaštiti životinja dodaju kako su razni lobiji društava za zaštitu životinja pod svaku cijenu nastojali zabraniti borbe, iako se, pravdaju zakon, i u zemljama Europske unije i dalje održavaju brojne koride (Španjolska, Portugal i Francuska), utrke Grand National Aintree (Engleska) i Palio di Siena (Italija). Ono što oni nazivaju tradicijskom vrijednošću Hrvatske, zapravo je krajnje nazadno iskorištavanje prirodnih nagona životinja i prisiljavanje na borbu radi primitivnog shvaćanja zabave! Riječ primitivno zvuči grubo, no kako drukčije opisati one koji se okupe oko prostora za borbu s bocama piva u rukama i urlaju na životinje koje tu borbu nisu odabrale svojom voljom, nego su ih na to prisilili. Tijekom borbi bik se izvede u krug oko kojega stoji, urla i vrišti na stotine ljudi, što potiče u životinji paniku i strah, a dodatni stres i strah prouzročuje napad njemu jednake, jake životinje. Životinje tijekom borbe jedna drugu ubadaju rogovima i guraju se, što opet prouzročuje strah i bol. To je tradicija Dalmatinske zagore i Hrvatske!?

ETIČKI I CIVILIZACIJSKI POTPUNO NEPRIHVATLJIVO U 21. STOLJEĆU

Argument na koji se poziva Ministarstvo pravdajući zakon koji dopušta nabijanje životinja na rogove je - tradicija. No, u etnografskim zapisima i na starim fotografijama nema nigdje spomena niti potvrda o borbi bikova. Da su bikijade nešto sasvim novo u Dalmaciji potvrđuje i činjenica da će se ove godine u Radošiću održati tek - 20. bikijada. Dakle 'tradicija' seže do sredine devedesetih godina. Čak i da je riječ o tradiciji koja seže i tisuću godina u prošlost, zar se u 21. stoljeću ne treba odreći i zabraniti nasilje prema životinjama!? Tradicijom opravdavati ono što nije etički ni civilizacijski prihvatljivo apsurdno je! Krv i bol životinja radi zabave je hrvatska tradicijska vrijednost!? Organiziranje događaja na kojima gledatelje, među kojima su i djeca, zabavljaju prizori nasilja etički je neprihvatljivo. Time se šalje poruka da je nasilje u redu!

Napisao: Eduard Soudil

Objavljeno 22. ožujka 2013. u Glasu Slavonije.

Vezane teme

Borbe bikova [ 44.89 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting