Obaveza skloništa za upis pasa u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje

| More

Jedinicama lokalne samouprave
- svima-

Poštovani,

želimo vas obavijestiti da je osnovan Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje (JIC) koji je predviđen Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. Osnivanjem JIC-a napokon se stvorila jedinstvena baza podataka svih izgubljenih i napuštenih životinja. Stoga svakako provjerite jesu sve životinje koje su s vašeg područja upisane u Jedinstveni informacijski centar, jer pravilan upis životinja je u vašem interesu.

Pregled JIC-a nalazi se na: https://jic.mps.hr/.

S obzirom na to da Zakon o zaštiti životinja nalaže da sve napuštene životinje moraju biti kastrirane u skloništu, ujedno u JIC-u možete provjeriti izvršava li se ta obaveza kod svih životinja zaprimljenih u sklonište, kao i unose li se sve informacije o psima u potpunosti i na vrijeme. U obavezu kastracije spadaju i štenci, no mogu se ranije udomiti pod uvjetom da sklonište sklopi ugovor s udomiteljem da se vrate kastrirati psa nakon što navrši šest mjeseci.

Koristimo priliku da podsjetimo i na obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranja svih skrbničkih pasa. Javite nam se da s vama podijelimo dobre primjere iz prakse i razne načine poput, uz komunalne redare, angažiranja veterinarskih, deratizacijskih i drugih službi te studenata i osoba na javnim radovima da obiđu sva kućanstva s ciljem provjere jesu li svi psi označeni mikročipom.

Napominjemo i da sada više od stotinu lokalnih zajednica financira ili subvencionira kastraciju skrbničkih pasa i mačaka kako bi izravno utjecale na uzroke problema i smanjile financijske izdatke potrebne zbog neodgovornosti skrbnika pasa i mačaka. Rado ćemo s vama podijeliti dobre primjere iz prakse od kojih valja izdvojiti lokalne zajednice koje su napravile i vlastite programe kontrole populacije skrbničkih pasa i mačaka.

Molimo vas još jednom da iskoristite sve prednosti JIC-a i provjerite jesu li svi napušteni psi s vašeg područja pravilno upisani u JIC-u te jesu li kastrirani, a stojimo vam na raspolaganju za dodatne upite i informacije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

U Zagrebu 9. ožujka 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting