24.12.04. Prijava Veterinarskoj inspekciji - Zagrebački velesajam

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
n/r g. Željko Devčić
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani gospodine Devčić,

prema dojavi građana našoj udruzi o neprimjerenom držanju i postupanju prema životinjama radi iskorištavanju u svrhu zabave i ostvarivanja profita, 23. prosinca 2004. posjetili smo Zagrebački velesajam kako bismo se uvjerili u istinitost navoda dojave.

U paviljonu 10 Zagrebačkog velesajma, u sklopu luna parka, na jednom od štandova nalaze se ukrug poredane posude veličine čaše sa zlatnim ribicama, u koje posjetitelji mogu bacati loptice i tako osvojiti nagradu. Loptice se naplaćuju, a ribe koje umru od posljedica bacanja loptice u posudu u kojoj su prisiljene živjeti, zamjenjuju se novim ribama, koje vise iznad štanda u plastičnim vrećicama za zamrzivače, a koje također služe i kao nagrada, što je dodatna okrutnost, jer ljudi nemaju niti akvarij niti druge potrebne uvjete zbog čega ribe ubrzo umru u mukama. Opravdano sumnjamo da se ribama niti ne mijenja voda te da se ne vodi ni najmanja briga o njihovoj dobrobiti, zdravlju i životu.

U paviljonu 11 nalazi se izlagač životinja bez oznake naziva, koji naplaćuje fotografiranje sa životinjama. Poni, janje, kozlić i svinja nalaze se u malom ograđenom prostoru, na stelji od sijena. Životinje su izložene neprekidnoj buci koja trešti sa zvučnika, bez vidljivih posuda s hranom i vodom i tako svakodnevno, čitave dane za cijelo vrijeme trajanja Božićnog velesajma. Iako je riječ o mladim životinjama, koje bi trebale biti u blizini svojih majki zbog potrebe hranjenja i normalnog razvoja, one leže apatično, pokazujući vidljive znakove stresa i ne reagirajući na dodire i maženje onih koji se dolaze s njima fotografirati.

Prijavi prilažemo i snimke spomenutih životinja. Smatramo neprihvatljivim korištenje životinja u promidžbene svrhe na način da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje i da ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima. Članak 5 i članak 23 postojećeg Zakona o dobrobiti životinja predviđaju sankcioniranje takvog korištenja životinja.

S tim u svezi molimo Vas da hitno ispitate čitav slučaj i poduzmete odgovarajuće mjere za pomoć životinjama i sankcioniranje ovakvog postupanja prema životinjama.

Također, molimo Vas da ispitate uvjete držanja životinja iz Ekosela Žumberak na otoku Univerzijade kod upravne zgrade na rekreacijsko sportskom centru Jarun, gdje će životinje (ovce, janjad, koze, paunovi, poniji i magarci) boraviti do 9. siječnja 2005., predstavljajući 'žive jaslice'.

Unaprijed Vam zahvaljujući, molimo Vas da nas pismenim putem obavijestite o izvješću veterinarske inspekcije.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 24. prosinca 2004.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting