16.05.19. Prijava nezakonitog postupanja sa psom u Skloništu za životinje veterinarske stanice Beli Manastir

| More

Predmet: Nadzor nad Skloništem za životinje veterinarske stanice Beli Manastir - traži se

Poštovani,

dana 30. travnja 2019. godine dobili smo informaciju od udruge za zaštitu životinja u Đakovu da se na đakovačkoj obilaznici nalazi pas, na vrlo prometnom dijelu ceste i da postoji velika mogućnost da će, ukoliko ostane na tom mjestu, stradati u prometu. Kako je zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja sukladno Zakonu o zaštiti životinja u nadležnosti gradova i općina, savjetovali smo da se obavijesti komunalni redar. Prema informacijama koje smo primili, a po nalogu komunalnog redara u Đakovu, još istoga dana služba za hvatanje pasa došla je po psa, te je on odveden u sklonište za životinje u Belom Manastiru, s kojim grad Đakovo ima potpisan ugovor o hvatanju i zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja.

Kako se radi o dijelu ceste koji je pod kontrolom nadzornih kamera, savjetovali smo odjelu
komunalnog redarstvu u Đakovu da pregledaju snimke jer postoji mogućnost da se pregledom
snimljenog materijala utvrdi tko je psa ostavio. Mail s takvom prijedlogom uputili smo odjelu
komunalnog redarstva u Đakovu 6. svibnja 2019. 7. svibnja 2019. dobili smo odgovor od komunalnog redara A. Č. da pas koji je odveden u sklonište u Belom Manastiru s đakovačke obilaznice 30. travanja 2019. nije bio označen mikročipom, te da mu se ne može utvrditi posjednik, ali da je već udomljen, te cijepljen i mikročipiran. Nakon našeg upozorenja da neoznačeni pas zaprimljen u sklonište ne može biti odmah cijepljen, mikročipiran i udomljen, jer nisu zadovoljeni zakonski uvjeti, komunalni redar A. Č., odgovorio je da je pas udomljen, ali da će tek biti cijepljen i mikročipiran.

Naknadno smo saznali da je pas udomljen 3. svibnja 2019. kod gospođe Đ. M. iz Gorjana, nakon što ga je preuzela u veterinarskoj ambulanti u Đakovu gdje je dovezen iz Skloništa za životinje u Belom Manastiru te da jest cijepljen i označen mikročipom. Pas je kao reakciju na cjepivo prema iskazu udomiteljice dobio visoku temperaturu, a pri preuzimanju bio je prekriven ugrizima i hematomima, za koje se pretpostavlja da ih je zadobio u skloništu.

Iz navedenog proizlazi da je sklonište u Belom Manastiru prekršilo Zakon o veterinarstvu i Zakonu o zaštiti životinja, te je nakon samo tri dana udomilo psa bez provedene karantene, te da pas nije
kastriran, kako Zakon o zaštiti životinja nalaže za sve pse i mačke koji prođu kroz sustav skloništa i kojima se ne može utvrditi posjednik.

Stoga vas molimo da provedete inspekcijski nadzor u Skloništu za životinje u Belom Manastiru i
utvrdite sve okolnosti pod kojima je došlo do propusta skloništa i udomljavanja psa samo tri dana
nakon što je zaprimljen u sklonište. Također, da utvrdite, prema evidenciji naloga komunalnog redara u gradu Đakovu, kada je pas točno upućen u sklonište. Prema mailovima koje nam je uputio komunalni redar A. Č. 7. svibnja 2019. pas je tada već udomljen, iako je trebao biti u zakonom propisanoj karanteni.

Molimo Vas da utvrdite u bazi Lyssacan s kojim datumom je pas mikročipiran na gospođu Đ.
M. iz Gorjana, broj telefona xxx i da utvrdite sve okolnosti pod kojima je pas udomljen.

U nastavku prilažemo screenshotove, objavljene na Facebook stranici Udruge za zaštitu životinja
Đakovo, koja je objavila da se pas nalazi na đakovačkoj obilaznici, te mailove datirane sa 7. svibnjem 2019. koje smo primili od komunalnog redara A. Č. u kojima nam potvrđuje da je pas udomljen.

S poštovanjem,
Ivana Lunka
Prijatelji životinja

Poslano veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu 16. svibnja 2019. na e-mail: prijave@dirh.hr

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 05. lipnja 2019.:

odgovor veterinarske inspekcije [ 433.37 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting