17.12.08. Divlje životinje izvan zatočeništva stanova

| More

Prijatelji životinja daju potporu odredbi gradske odluke kojom se zabranjuje držanje pojedinih opasnih i potencijalno opasnih životinjskih vrsta

Udruga Prijatelji životinja smatra da je odredba u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba kojom se zabranjuje držanje pojedinih opasnih i potencijalno opasnih životinjskih vrsta izrazito važna za dobrobit i zaštitu samih životinja i ljudi, te da je mogla biti propisana i stroža odredba.

Svoj stav Prijatelji životinja temelje na zaštiti životinja, odnosno pohvaljuju odredbu koja će pomoći životinjama koje trpe u doživotnom zatočeništvu van svojih prirodnih okruženja zbog ljudske zabave.

Jasno je da egzotične životinje nemaju što raditi u Hrvatskoj, a kamoli u nečijem stanu. Jasno je također da zmije, pauci, žabe, krokodili, majmuni i druge divlje životinje pate u zatočeništvu i da, koliko god se trudili, ne mogu im se osigurati prirodni uvjeti izvan njihovih prirodnih staništa.

Jasno je i da su te životinje trpjele već u nemilosrdnoj i okrutnoj trgovini živim bićima i da je njihovo zatočeništvo rezultat ljudske obijesti, a ne samilosti prema životinjama, kao što je slučaj kod udomljavanja napuštenih pasa i mačaka.

Prema tome jasan je i stav svih onih koji zastupaju prava životinja da ljudski hobiji i zanimacije zbog kojih pate životinje trebaju biti osuđene i od ostalih građana, koji bez obzira na njihov senzibilitet dobro znaju da životinjama nije mjesto u staklenim kutijama odnosno općenito u ljudskim domovima koji za njih znače doživotno zatočeništvo.

Dodamo li tome i faktor zaštite ljudi, jasno je da građanima uz napuštene pse ne trebaju i napušteni ili odbjegli krokodili, pauci, zmije, majmuni i ostale vrste životinja zbog opasnosti koju predstavljaju, ali i njihova zbrinjavanja.

Odredba gradske odluke vezana uz držanja egzotičnih i divljih životinja trebala je biti oštrija zbog dobrobiti životinja i građana, a gradske vlasti se ne trebaju zamarati s onima koji žele još više zarađivati trgovinom životinjama.

Onima koji su bilo zbog neznanja ili namjernog zanemarivanja osnovnih prava životinja kupili i drže u zatočeništvu životinje odredba daje mogućnost da se o njima skrbe do njihove smrti što je važno, no zabranjuje njihovo daljnje razmnožavanje i držanje, a time i produljivanje patnje životinja.

U ovo predblagdansko vrijeme Prijatelji životinja pozivaju one koji razmišljaju o kupnji životinje da umjesto podržavanja okrutne trgovine životinjama udome nekog od napuštenih pasa ili mačaka i tako učine dobro djelo.

Glede gradske odluke, smatramo da se iz nje nikako ne smije ispustiti odredba o obveznom mikročipiranju svih pasa jer mikročipiranje izravno pridonosi rješavanju problema napuštanja životinja i savjesnijem ponašanju građana. Time bi se ujedno i snizila sredstva iz gradskog proračuna koja se izdvajaju zbog neodgovornih građana koji napuštanju životinje. Takvu odredbu Velika Gorica donijela je još 2005., a Požega i Zadar ove godine.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting