18.11.15. Prijava skloništa za životinje Pokupsko Cerje

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Poštovani,

obraćamo Vam se jer smo zabrinuti zbog čestih prijava građana vezano za vodstvo Skloništa za životinje Pokupsko Cerje i kršenja mnogih zakonski propisanih odredbi poput programa udomljavanja i edukacije, informacijskog centra, programa kastracije, a najviše zbog ubijanja zdravih životinja.

Prema dostupnim saznanjima, vlasnik skloništa Predrag Baraba: onemogućava volonterima pristup skloništu, kako bi pokušali udomiti pse kojima nakon isteka roka od 60 dana prijeti usmrćivanje; daje na udomljavanje pse koji su bolesni i preplašeni, a kujice skotne; ne provodi kontrolu razmnožavanja životinja u skloništu i ne kastrira ih; proizvoljno određuje kome će dopustiti udomljavanje psa, pri čemu radije odlučuje ubiti psa nego ga dati na udomljavanje; ne odgovara na e-mailove, često se u skloništu nitko ne javlja; ne trudi se previše niti da sklonište oglašava životinje - internetska stranica skloništa je s nepotpunim podacima, iz kojih se ne vidi niti kad je životinja došla u sklonište, a npr. za listopad oglašen je samo jedan pas, i to 6. listopada, nakon čega nije oglašen nijedan novi pas za udomljavanje; u skloništu nema izvješenih podataka o psima pod obrazloženjem da vlaga brzo uništi papir; sklonište drži otvorenim samo radnim danom i to samo četiri sata (od 10 do 14 sati), čime radno vrijeme nije prilagođeno građanima koji u to vrijeme većinom rade.

Grad Velika Gorica temeljem koncesijskog ugovora dosad je financirao rad skloništa u Pokupskom Cerju. Unatoč nepostojanju informacijskog centra, koji je propisan Zakonom o zaštiti životinja, životinje se i dalje usmrćuju u tom skloništu, a da se pritom nisu iskoristile sve zakonske mogućnosti za njihovo oglašavanje i udomljavanje. Sklonište ima mali broj udomljavanja, pri čemu je većina pasa udomljena isključivo zahvaljujući angažmanu volontera.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, životinja se može (ali i ne mora) usmrtiti nakon 60 dana, i to samo ako je oglašavana, ponuđena na udomljavanje i ako je dobila pravilnu skrb. Osim toga, Zakon ne obavezuje na ubijanje pasa nakon 60 dana, već daje tu mogućnost kao krajnju mjeru, i to samo ako su svi uvjeti u potpunosti ispunjeni, među njima i uvjet da nema mjesta u skloništu i da nakon ponude drugim skloništima ili udrugama zaista nije bilo druge opcije. Iz toga slijedi da sklonište u Pokupskom Cerju krši Zakon ako je životinja ubijena nakon 60 dana, a mogla je biti udomljena. Sklonište koje usmrćuje pse ne može potencijalne udomitelje sprječavati u udomljavanju ili im postavljati uvjete. Samo no kill skloništa koja su voljna držati psa do smrti mogu postavljati uvjete i davati ugovore, jer su u slučaju neprihvaćanja uvjeta i ugovora i dalje sami u mogućnosti skrbiti za životinju. Dakle, sklonište koje ima namjeru ubiti životinju ne može se postavljati kao policija ni veterinarska inspekcija i postavljati uvjete za udomljavanje.

Očito je da u poslovanju skloništa u Pokupskom Cerju nedostaje transparentnosti, da se krše zakonski propisi, a građanima se otežava i onemogućava udomljavanje, na štetu zdravih pasa koje vlasnik Baraba radije usmrćuje.

Zbog navedenih nepravilnosti u radu smatramo da je nedopustivo trošiti sredstva nezadovoljnih građana na neodgovarajuće i protuzakonito rješavanje problema nezbrinutih životinja na velikogoričkom području i drugim područjima koje su sklopile koncesiju sa skloništem u Pokupskom Cerju. Prema najnovijim informacijama, Grad Velika Gorica povjerio je sada zbrinjavanje pasa Veterinarskoj stanici Sisak, no sklonište u Pokupskom Cerju i dalje preuzima napuštene pse iz Pokupskog, Kravarskog, Siska, Oborova i Sv. Ivana Zeline, što je zabrinjavajuće.

Velika Gorica već je je do sada mogla imati vlastito sklonište koje bi bilo izgrađeno na gradskom zemljištu i vođeno neprofitno te koje bi bilo u interesu građana i napuštenih životinja. U takvo sklonište mogla bi se dovoditi vrtićka i školska djeca s ciljem edukacije kako se brinuti o životinjama, bez bojazni da će pri posjetu skloništu svjedočiti usmrćivanju životinje. Primjeri takvih skloništa već postoje u gradskom skloništu u Zagrebu, Čakovcu i Varaždinu, a karakterizira ih veći broj udomljavanja za osjetno manji novac od onog koji se izdvaja za ubijanje u profitnom skloništu.

Stoga Vas molimo za inspekcijski nadzor rada skloništa u Pokupskom Cerju i provođenje konkretnih zakonskih mjera kako to sklonište ne bi postojalo samo radi ispunjavanja forme nego kako bi se omogućilo učinkovito provođenje zakona te zbrinjavanje i udomljavanje životinja. Ujedno apeliramo na vas da, ako vlasnik skloništa nije voljan i sposoban provoditi zakon i udomljavati životinje umjesto njihova usmrćivanja, odredite mjere za zatvaranje skloništa.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 18. studenoga 2015.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting