01.07.04. Trgovina egzotičnim životinjama

| More

Prijatelji životinja svojim prvim prosvjedom protiv držanja egzotičnih životinja u pet shopovima traže: zabranimo trgovinu egzotičnim životinjama!

Potaknuti sve izraženijim trendom kupnje egzotičnih životinja za kućne životinje, kao i njihovom popularizacijom u medijima, Prijatelji životinja upozoravaju na okrutnost vezanu uz trgovinu egzotičnim životinjskim vrstama.

Aktivisti Udruge će u četvrtak, 1. srpnja 2004., u 12 sati, ispred Pet centra u Heinzelovoj 62, egzotičnom životinjom zatvorenom u kavez, transparentom i dijeljenjem letaka, pozvati javnost da ne sudjeluje u nehumanoj trgovini egzotičnim životinjama, bojkotiranjem njihove kupnje u pet shopovima te traženjem od pet shopova da ne prodaju životinje.

Svake godine velik broj ljudi kupuje egzotične životinje poput tropskih ptica, gmazova (zmije, gušteri), prerijskih pasa, riba, kornjača, majmuna i sl. za kućne životinje. Životinje se u pet shopovima drže u skučenim, neprikladnim i nehigijenskim uvjetima. Zbog visoke cijene mogu jako dugo čekati kupca smještene u uske kaveze ili terarije koji su premali i neproduktivni za dotičnu vrstu, a zaposlenici najčešće nisu dovoljno educirani o specifičnim potrebama tih životinja. Životinjama nije mjesto u uskim kavezima, terarijima i akvarijima, već u njihovom prirodnom okolišu.

Prijatelji životinja će pet shopove u Zagrebu koji prodaju egzotične životinje prijaviti Veterinarskoj inspekciji, koja će utvrditi (ne)primjerenost držanja životinja u uvjetima njihove prodaje.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta trguje, često ilegalno, s oko 350 milijuna živih životinja, vrijednih oko 20 milijardi američkih dolara, čime se ova trgovina svrstava na treće mjesto, odmah poslije trgovine drogom i oružjem.

Istrgnute iz prirodnog okoliša, oko 90% životinja strada prilikom hvatanja i pri transportu, od pretjerane vrućine ili hladnoće, manjka hrane i vode, prenatrpanosti u zatvorenim kutijama ili vrećama i od zaraznih bolesti. Prije transporta brodovima, ptice često prisilno hrane, vežu im krila i kljunove vrpcom i guraju ih u usku prtljagu, a ukradena jaja ptica i guštera skrivaju u posebnim prslucima. Guštere drogiraju i trpaju u spremnike s lažnim dnom. Bebe kornjače vežu tako da su zatvorene unutar svojih oklopa i nagurane u cijevi u čarapama, a bebe pitone stavljaju u kutije od CD-ova.

Mnogi pet shopovi prodaju egzotične životinje neiskusnim ljudima, dajući im neadekvatne i netočne informacije o potrebama životinje. Životinje umiru zbog neadekvatne prehrane, neprirodnog i neudobnog okoliša, usamljenosti i stresa zbog zatočeništva. Egzotične životinje mogu biti nositelji opasnih prijenosnih bolesti kao što su bjesnoća, tuberkuloza, hepatitis, leptospiroza, salmonela te uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme svojim vlasnicima. Većina veterinara kod nas nije educirana za prepoznavanje bolesti i liječenje egzotičnih životinja.

U prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja, kojeg je izradila Udruga, a za koji očekujemo da će u rujnu krenuti u saborsku raspravu, Prijatelji životinja žele zabraniti uzgoj, prodaju i držanje životinja koje su na CITES-ovoj (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka) listi egzotičnih životinjskih vrsta.

Smatramo da se najviše može postići provođenjem zakonskih zabrana i educiranjem carinika i ostalih koji profesionalno dolaze u doticaj s ovim problemom, uz kontrolu inspektora na kritičnim mjestima ulaza i izlaza iz zemlje, koji bi onemogućili krijumčarenje životinja.

Ne dopustimo da zbog slabe kontrole i provođenja zakona Hrvatska postane raj za trgovinu egzotičnim životinjama. Uzimanje životinja iz njihovog prirodnog okoliša ne ugrožava samo pojedine životinje, već ugrožava čitave populacije i ekosisteme. Umjesto podupiranja nehumane trgovine egzotičnim životinjama, pozivamo građane da udomljuju napuštene životinje iz azila.

egzoti1egzoti2

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting