24.12.14. Božićne jaslice na Kaptolu

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
Veterinarska inspekcija
Fra Andrije Kačića Miošića 9
10000 Zagreb

Poštovani,

s obzirom na mnogobrojne dojave građana našoj udruzi o neprimjerenom držanju i postupanju prema životinjama radi iskorištavanju u svrhu zabave i ostvarivanja profita, 23. prosinca 2014. posjetili smo ''Žive jaslice'' u Zagrebu (Kaptol 3).

Tamo smo zatekli magarca, kozu, ovcu i nekoliko kunića u kavezima, ograđenim površinama i nastambama koje svojom veličinom nikako ne odgovaraju primjerenim nastambama za držanje životinja. Kunići su smješteni u malene drvene kaveze taman tolike da stanu u njih, a u njima se teško mogu okrenuti. Koza i ovca su na otvorenome, na nenatkrivenoj površini ograđenoj ogradom koja je potpuno neprimjerenih dimenzija za životinju ove veličine. Magarac se nalazi na još manjoj površini ograđenoj ogradom, u toru u kojem se doslovno ne može ni okrenuti. Sve životinje, osim kunića, dodatno su vezane špagom dužine oko 1 m.

Životinje su izložene neprekidnoj gužvi i buci koju stvaraju nepregledne rijeke građana koje se slijevaju u ''Žive jaslice''. Osim toga, nigdje nije čak ni istaknuto da se životinje ne smiju uznemiravati ili dirati. Iz sekunde u sekundu samo se izmjenjuju ruke znatiželjnika koje životinje neprestano diraju, glade, čupkaju, stvarajući pritom buku, vičući i nadglasavajući jedni druge. Osim buke proizvedene glasovima ljudi, buka petardi još je glasnija i stresnija za ove životinje koje su izložene nepotrebnom iživljavanju.

Životinje su vidno uznemirene u pokušaju da izbjegnu nepoželjne dodire i vrisku, a ostalo vrijeme izgledaju potpuno apatično, pretvarajući se da ne vide mnoge ruke usmjerene prema njihovim glavama. Bljeskovi fotoaparata izazivaju dodatan stres - životinje su toliko umorne da čine nekontrolirane trzaje u pokušaju izbjegavanja bljeskalice fotoaparata. Životinje uglavnom stoje nepomično kao kipovi, pa opravdano sumnjamo da su im dani narkotici kako bi bile mirne.

Prekratka užad kojima su životinje vezane onemogućava ih da se pokušaju barem odmaknuti od napasnih ljudi. Najviše djeca uporno guraju ruke u ionako premalene kaveze s kunićima koji nemaju kamo pobjeći i sakriti se. Roditelji svoju djecu, kao na traci, stavljaju na leđa magarcu, guraju slamu u njušku ovci i kozi, bez prestanka, ne mareći pritom kakav strah i bol te moguće ozljede mogu prouzročiti životinjama.

Prosinačke temperature već su niske, a sljedećih dana očekuje se i njihov pad. Teško je zaključiti dobivaju li životinje potrebnu hranu i vodu, no s obzirom na to da su prestrašene i izložene buci i dodirima brojnih nepoznatih ljudi, ne bi bilo iznenađujuće da su i u tome zakinute.

S obzirom na važeće zakone Republike Hrvatske, zgroženi smo ovakvim postupanjem prema životinjama i to na javnoj površini, a posebice jer ovakvu vrstu ''zabave'' podržavaju i prešutno dopuštaju i nadležne institucije. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja u svrhu predstava i izložaba ako ih se prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah:

Članak 4.
(1) Zabranjeno je životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, protivno odredbama ovoga Zakona.
(2) Zabranjeno je:
11. koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah,
13. izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, protivno prihvaćenim zoohigijenskim standardima za pojedinu vrstu ili nedostatku kisika, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede ili strah.

Usto, ovi se događaji odvijaju na javnoj površini te se radi o izravnom kršenju članka 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji zabranjuje mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu: ''Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom.''

Smatramo neprihvatljivim korištenje životinja u promidžbene svrhe na način da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje i da ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima. Blagdani se mogu obilježiti na mnoge druge, ljepše i primjerenije načine nego što su to ''žive jaslice'' koje podrazumijevaju izlaganje živih, nemoćnih životinja patnji prouzročenoj uvjetima u kojima ih se drži, a sve u svrhu zabave. Umjesto živih životinja mogu se koristiti figure koje će ih vjerno zamijeniti i tako odaslati humanu poruku koju ovakvo događanje ima namjeru prikazati.

Žalosno je što su žive jaslice prešle u dugogodišnju praksu te da nitko od nadležnih institucija ne reagira. Ne želimo vjerovati da će i ove godine sve ostati samo na našim upozorenjima.

Zbog svega navedenoga tražimo da se što prije izvrši inspekcijski nadzor i životinje sklone iz neprimjerenih uvjeta. Unaprijed zahvaljujemo i molimo da nas pismenim putem obavijestite o poduzetim radnjama i mjerama.

S poštovanjem,

Anamarija Helena Milardović
udruga Prijatelji životinja


Na znanje:
- Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, n/r dr. sc. Mirjana Mataušić-Pišl, dr. vet. med., pomoćnica ministra, Planinska ulica 2a, 10000 Zagreb
- I. Policijska postaja Zagreb, T. J.J. Strossmayera 3, 10000 Zagreb

Zagreb, 24. prosinca 2014.

Životinje i Božićne jaslice na Kaptolu [ 266.11 Kb ]Životinje i Božićne jaslice na Kaptolu [ 251.47 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting