08.01.15. Prijava nepoštene prakse oglašavanja Cirkusa Safari u Westgate Shopping Cityju i zahtjev za inspekcijskim nadzorom

| More

Ministarstvo gospodarstva
Uprava za inspekcijske poslove u Gospodarstvu
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Predmet: Prijava nepoštene prakse oglašavanja Cirkusa Safari u Westgate Shopping Cityju i zahtjev za inspekcijskim nadzorom

Poštovani,

u ime udruge Prijatelji životinja (Zagreb, Jurišićeva 25), obavještavamo Vas o slučaju kršenja Zakona o zaštiti potrošača od strane Cirkusa Safari i Westgate Shopping Cityja koji u svoje promidžbene svrhe jumbo plakatima, objavama na web-stranici navedenog trgovačkog centra i na druge načine navode na pogrešno shvaćanje sadržaja koji Cirkus Safari nudi. Naime, u svojim promidžbenim materijalima cirkus ističe divlje životinje poput tigra, a zapravo se radi o cirkusu s domaćim životinjama.

Čl. 5 Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14) u točki 13. navodi da je nepoštena poslovna praksa trgovca prema potrošaču svaka radnja, propuštanje, način ponašanja ili predstavljanja, poslovna komunikacija, uključujući oglašavanje i stavljanje proizvoda na tržište koju je poduzeo trgovac, a kada je izravno povezana s promidžbom, prodajom ili isporukom proizvoda potrošaču.

Također, čl. 33. navedenog zakona zavaravajućom poslovnom praksom ocjenjuje onu praksu koja sadrži netočne informacije, zbog čega je neistinita ili ako na neki drugi način zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača, čime ga navodi ili je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o poslu koju inače ne bi donio.

Iz navedenog je jasno da Cirkus Safari i Westgate Shopping City pogrešno navode potencijalnog posjetitelja, koji će pošteno platiti svoju ulaznicu za sudjelovanje u predstavi, da će u njoj moći vidjeti točke divljih životinja, a što ovdje nikako nije slučaj.

Zakon o nedopuštenom oglašavanju (NN 43/09) kaže kako je takvo oglašavanje zabranjeno i nalaže povlačenje zavaravajuće reklame iz medijskog prostora, što je određeno čl. 5. koji navodi da se u procjeni radi li se o nedopuštenom oglašavanju uzimaju u obzir, između ostalog, svojstva i rezultati koji se od određene usluge mogu očekivati. U ovom slučaju, oglašavanje Cirkusa Safari polučilo je zavaravanjem posjetitelja koji za svoj novac nisu dobili ono što su kupili, odnosno ono što je promidžbenim materijalima cirkusa najavljeno.

S obzirom da Cirkus Safari i Westgate Shopping City najavljuju novu predstavu već 18. siječnja 2015. godine, tražimo što hitniju provedbu inspekcijskog nadzora, kao i da nas o ishodu izvijestite pismenim putem. Unaprijed Vam zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Anamarija Helena Milardović
udruga Prijatelji životinja

Zagreb, 8. siječnja 2015. godine

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting