30.08.23. Namjerno pregaženje psa - prijava zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Andrije Hebranga 2
32 000 Vukovar

e-mail: tajnistvo@odovu.dorh.hr


Predmet: Namjerno pregaženje psa – prijava zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona


Poštovani,

iz dojava građana i napisa u medijima saznajemo da je policijska postaja Ilok postupala po prijavi u slučaju namjernog pregaženja kujice u mjestu Bapska, no da nije utvrdila elemente ni kaznenog djela ni prekršaja zato što „kujica nije imala vlasnika”.

U medijima se navodi sljedeće: Počinitelj M. K., čiji identitet je poznat policiji, skrenuo je traktorom s ceste na bankinu kako bi namjerno pregazio kujicu koja je ondje spavala. Nesretna životinja boravila je sa štencima na ulici zato što Bapska, odnosno grad Ilok, nije ispunila svoju zakonsku obavezu zbrinjavanja napuštenih životinja u registrirano sklonište s kojim bi trebala imati sklopljen ugovor. Prema iskazima svjedoka, nakon pregaženja traktorom, kujica je uspjela napraviti dva koraka, pala je i umrla, a M. K. je nastavio voziti kao da se nije ništa dogodilo. Kasnije se „hvalio da je zgazio kujicu i svemu se smijao”. Građani su pozvali policiju: „Došli su i rekli kako oni tu ništa ne mogu napraviti jer kujica nema vlasnika. Pet dana je ležala uz cestu, muhe su se skupljale oko nje. Zvao sam veterinarsku stanicu, prvo su mi rekli da je negdje zakopam, a na kraju su ipak došli.”

Normalnoj osobi mučno je samo čitati o bezdušnom postupanju pojedinih stanovnika Bapske prema životinjama koje imaju tu nesreću da su, ne svojoj krivnjom, odbačene i žive na ulici. Umjesto suosjećanja i pomoći, M. K. odlučio je riješiti situaciju u maniri lokalnog šerifa psihopata. Pritom je problematično potpuno neprofesionalno postupanje policije, koja, nažalost, očito ne poznaje zakonske propise po kojima mora djelovati, čime štiti počinitelje kaznenih djela i prekršaja na štetu životinja.

Naime, potpuno je neshvatljivo da u Iloku policija smatra da ako je pas napušten i nema vlasnika, onda se smije namjerno gaziti uz rubove ceste i ubijati na razne druge načine. S obzirom na stav policije da je ubojstvo životinje kažnjivo samo ako ima vlasnika, „PU vukovarsko-srijemska provela je izvide te utvrdila da nema elemenata kaznenog djela, niti prekršaja.”

Naravno, navedene tvrdnje policije, osim što su nelogične i besmislene, nemaju uporišta u zakonu. Članak 205. stavak 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21, 114/22), koji se odnosi na ubijanje ili mučenje životinja, propisuje: „Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.” Također, članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 41/77, 55/89, 05/90, 30/90, 47/90, 29/94, 114/22, 47/23) zabranjuje mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu: „Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 200,00 do 1000,00 eura.”

Kao što vam je poznato, kaznena i prekršajna djela na štetu životinja jednako se odnose na životinje koje imaju poznatog vlasnika kao i na one koje ga nemaju. Situacija je potpuno jasna: M. K. kao počinitelj treba biti kažnjen zato što je kujicu namjerno pregazio s ciljem da joj nanese bol, patnju i smrt, za sve postoje svjedoci, a počinitelj se i sam pohvalio svojim odvratnim činom.

Upozoravamo i na znanstveno utvrđenu činjenicu da se osobe koje muče i ubijaju životinje rijetko zaustavljaju na tome pa će opetovano mučiti životinje, ali opasne su i za ljude. Nesankcioniranje zlostavljača ohrabruje daljnje takvo ponašanje. Zabrinuti smo i pitamo se koja je još kaznena djela M. K. sposoban učiniti ako može hladnokrvno pregaziti nemoćnu kujicu i još se tomu smijati.

S obzirom na navedeno, predlažemo da Općinsko državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika M. K. te pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim, a da nas u zakonski propisanim rokovima obavijestite o poduzetim radnjama i njihovu ishodu.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting