01.08.20. Nadzor zbog klanja janjadi u sklopu restorana

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Nadzor zbog klanja janjadi u sklopu restorana - traži se

Poštovani,

31. srpnja 2020. na mail adresu naše udruge stigao je mail sljedećeg sadržaja:

-------- Forwarded Message --------
Subject: Klanje janjadi prijava
Date: Fri, 31 Jul 2020 11:42:27 +0200
From: drazenmiletic <drazen0202@gmail.com>
To: pz@prijatelji-zivotinja.hr

Poštovani,

Povod moje prijave je klanje životinja točnije janjadi i kozlića koje se obavlja u sklopu restorana čiji sam susjed. Živim u Kaštel Lukšiću do restorana "xy" gdje se klanje događa. Klanje se obavlja u manjem objektu do restorana u svrhu korištenja mesa u restoranu, najčešće za veća okupljanja kao što su svadbe, pričesti, krizme...

Klanje se najčešće događa petkom i vikendom u poslijepodnevnim satima ponekad i radnim danom. Životinje se dovoze u različitim vozilima, najčešće u auto prikolici ili komionetu po potrebi (vidljivo na priloženim snimkama) i drže se u njima do klanja, ponekad cijeli dan i noć.

Čuje se glasanje životinja dok se drže u prikolici, glasanje i grkljanje prilikom klanja. Širi se smrad iz objekta gdje se kolju kao iz prijevoznog sredstva, pogotovo tokom toplijih dana. Smrad se osjeća i kad životinje nisu prisutne.

Broj zaklanih životinja ovisi o događaju, restoran ima dvije sale za svadbe, može primiti i do 300 ljudi. Ovo se događa već duži niz godina i u međuvremenu sam se obraćao nekolicini državnih i gradskih službi, sve bez uspjeha. Prije par godina obratio sam se Veterinarskom Inspektoratu gdje mi je rečeno da te radnje nisu u skladu sa zakonom ali da nisu u mogućnosti izaći u inspekciju tokom vikenda odnosno van radnog vremena.

Također sam se obratio Državnom Inspektoratu gdje mi je rečeno da oni nemaju vremena za takve stvari, također i Sanitarnoj inspekciji gdje su rekli da to nije njihova nadležnost. U međuvremenu sam u više navrata pokušao razgovarati sa vlasnikom restorana šta je on odbio. U biti situacija se još pogoršala.

Iz svih tih razloga podnosim prijavu u nadi da ćete imati razumijevanja za moju situaciju, unaprijed hvala.

U prilog stavljam fotografije i snimke kao potvrda navedenih radnji.

Podnositelj prijave:
D.M.

Slijedom svega navedenog tražimo inspekcijski nadzor nad navedenim restoranom.

S poštovanjem,
Ivana Lunka

Prijava poslana 31. srpnja 2020. na e-mail: online-prijave@dirh.hr

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 02. rujna 2020.:

Poštovani,

Slijedom prijave "Klanje janjadi prijava" od prijavitelja "Prijatelji životinja [mailto:pz@prijatelji-zivotinja.hr]", na znanje sljedeće:

- obavljeni su Inspekcijski nadzori na adresi Restoran "XY", Kaštel Lukšić, temeljem važećih zakonskih propisa iz područja veterinarstva i sigurnosti hrane, te s obzirom na navode iz prijave, nisu utvrđene nesukladnosti od strane veterinarske inspekcije.

S poštovanjem,

Ivan Bodrožić

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting