13.11.20. Nadzor nad skloništem za napuštene i izgubljene životinje Rovinj

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor Veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Nadzor nad skloništem za napuštene i izgubljene životinje Rovinj (SZŽ-031), Val dei Saresi 2b, Rovinj - traži se

Poštovani,

temeljem anonimnih telefonskih poziva koje smo primili o suspektnom ponašanju vlasnika skloništa za napuštene životinje u Rovinju koje skuplja napuštene i izgubljene životinje temeljem ugovora s Gradom Rovinjem molimo Vas da izvršite inspekcijski nadzor.

Nakon zaprimljenog telefonskog poziva osobe koja je inzistirala na anonimnosti, provjerili smo web stranicu te podatke u jedinstvenom informacijskom centru za izgubljene i napuštene životinje te smo nazvali vlasnika skloništa i raspitivali se za udomljavanje pasa:

- sklonište za životinje nema upisanog niti jednog psa u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje
- sklonište nema web stranicu na kojoj oglašava životinje
- sklonište posjeduje neaktivnu Facebook stranicu na kojoj nije objavljena niti jedna životinja od 2016. godine
- vlasnik skloništa navodi da u skloništu nema niti jednog psa

Slijedom navedenog u putili smo dopis Gradu Rovinju te zamolili da nam dostavi podatke o tome
koliko je pasa s područja grada tijekom ove godine zaprimljeno u sklonište. Prema onome što smo primili od Grada Rovinja, u skloništu je tijekom 2020. godine primljeno 37 pasa. Kako psi nisu upisani u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje kako to moraju biti sukladno čl. 68. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19), niti su na bilo koji drugi način oglašeni ili objavljeni, a u skloništu navode da nemaju niti jednog psa, zabrinuti smo za njihovi sudbinu te izražavamo sumnje spram načina rada skloništa za životinje Rovinj.

Slijedom navedenog molimo Vas da izvršite sveobuhvatan nadzor nad skloništem za životinje Rovinj te nas obavijestite o činjenicama koje ste utvrdili tijekom nadzora. Posebno Vas molimo da nas obavijestite udovoljava li sklonište odredbama čl. 8., 9., 10., 11., 12., 20., 21., 32. i 34. Pravilnika kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (NN 99/19).

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge

Prijava poslana 13. studenog 2020. na online-prijave@dirh.hr

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 21. prosinca 2020.:

Poštovani,

temeljem zaprimljenog naloga Voditeljice službe veterinarske inspekcije Područnog ureda Rijeka, dana 19. studenoga 2020. godine izvršen je nadzor u skloništu za životinje "Val dei Saresi" SZŽ-031 na lokaciji 52210 Rovinj, Val dei Saresi 2b u posjednu obrta Uslužni obrt "Val dei Saresi" Miljenka Košare, Val dei Saresi 2b, 52210 Rovinj.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da sklonište ne evidentira podatke o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima putem Jednistvenog centra za napuštene i izgubljene životinje u Upisniku kućnih ljubimaca koje vodi nadležno tijelo te da nije osigurano treženje vlanika napuštenih i izgubljenih životinja oglašavanjem putem sredstava javnog priopćavanja i na druge načine.

Zbog utvrđenih nesukladnosti izdan je optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, a za otklanjanje utvrđenih nesukladnosti tijekom obavljanja nadzora izdano je usmeno rješenje,te u roku od 8 dana od izdavanja usmenog rješenja i pisani otpravak usmenog rješenja, skloništu za životinje "Val dei Saresi" SZŽ-031 .

Srdačni pozdrav,

Anđela Premzl, dr.vet.med.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting