29.06.04. Prijava Veterinarskoj inspekciji - pet shopovi

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
n/r g. Željko Devčić
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani gospodine Devčić,

Na osnovu dojava građana i našeg izlaska na teren želimo prijaviti prodavaonice životinja za društvo za koje opravdano smatramo da ne zadovoljavaju uvjete držanja životinja, a naročito egzotičnih životinja.

Smatramo da trgovine PET SHOP ZEM TRGOVINA/PET CENTAR D.O.O., Heinzelova 62, 10000 Zagreb; AMAZONA D.O.O., Trg Drage Iblera 10, 10000 Zagreb; KOKOLO D.O.O., Trg Ante Starčevića bb, 10000 Zagreb, nemaju odgovarajuće uvjete, a zaposlenici dovoljno znanja, dok same životinje imaju slabu veterinarsku njegu te ne izgledaju dobro već pokazuju znakove stresa i apatije, a sumnjamo i na način nabavljanja pojedinih životinja.

Općenito se egzotične životinje u pet shopovima drže u skučenim, neprikladnim i nehigijenskim uvjetima. Zbog visoke cijene mogu jako dugo čekati kupca smještene u uske kaveze ili terarije koji su premali i neproduktivni za dotičnu vrstu (primjerice primati, iguane, prerijski psi, ribice, ptice, itd.), a zaposlenici najčešće nisu dovoljno educirani o specifičnim potrebama tih životinja.

Većina veterinara kod nas nije educirana za prepoznavanje bolesti i liječenje egzotičnih životinja. Mnogi pet shopovi prodaju egzotične životinje neiskusnim ljudima, dajući im neadekvatne i netočne informacije o potrebama životinje. Životinje umiru zbog neadekvatne prehrane, neprirodnog i neudobnog okoliša, usamljenosti i stresa zbog zatočeništva. Egzotične životinje mogu biti nositelji opasnih prijenosnih bolesti kao što su bjesnoća, tuberkuloza, hepatitis, leptospiroza, salmonela te uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme svojim vlasnicima.

U prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja, kojeg je izradila Udruga, a za koji očekujemo da će u rujnu krenuti u saborsku raspravu, Prijatelji životinja žele zabraniti uzgoj, prodaju i držanje životinja koje su na CITES-ovoj (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka) listi egzotičnih životinjskih vrsta.

Gore spomenute prodavaonice životinja prve su u nizu za koje bismo Vas molili da ispitate uvjete u kojima životinje žive. Shodno tome, tražimo da zabranite držanje životinja u njima neprimjerenim uvjetima te isto odgovarajuće sankcionirate, a na temelju našeg obilaska smatramo da bi se i u ostalim prodavaonicama životinja trebao izvršiti inspekcijski nadzor.

Moleći Vas da nas obavijestite o okončanju postupka, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik
Udruga Prijatelji životinja

U Zagrebu, 29. lipnja 2004.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting