07.05.21. Nadzor nad Općinom Župa dubrovačka

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Nadzor nad Općinom Župa dubrovačka radi ne provedbi odredbi iz Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) - traži se

Poštovani,

udruzi Prijatelji životinja se u više navrata obratilo više građana zabrinutih zbog postupanja sa slobodnoživućim mačkama i sustavne neprovedbe Zakona o zaštiti životinja.

U pismu zaprimljenog u listopadu 2020. te ponovno u svibnju 2021. dobili smo informacije da volonteri isključivo svojim financijskim sredstvima, svojim angažmanom i svojim slobodnim vremenom doprinose da problem slobodnoživućih mačaka ne eskalira jer su sve životinje kastrirali odnosno sterilizirali čime se populacija nezbrinutih životinja donekle drži pod kontrolom, iako je to obaveza jedinica lokalnih samouprava prema čl. 64. stavku 2. Zakona o zaštiti životinja.

Također smo od volontera dobili informaciju da Općina Župa dubrovačka nije organizirala i provela nadzor mikročipiranja pasa na svom području (čl. 94. Zakona) kao i da nema sklopljen ugovor sa skloništem za napuštene životinje (čl. 62. Zakona). Molimo Vas da provjerite ove informacije i postupite sukladno vašim ovlastima kako bi se Zakon provodio.

Molimo Vas da nas obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i mjerama koje ste poduzeli obavijestite sukladno zakonski propisanim rokovima.

S poštovanjem,
Lorena Herceg

Prijava poslana 07. svibnja 2021. na e-mail: online-prijave@dirh.hr

Ponovljena prijava poslana 14. srpnja 2021.

Poštovani,

do danas nismo zaprimili odgovor u vezi ovog slučaja. Molimo da nas obavijestite o provedenom nadzoru.

S poštovanjem,

Lorena Herceg

Ponovljena prijava poslana 09. studenog 2022.

Poštovani,

ponovno Vam se javljamo vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) od strane općine Župa dubrovačka. Još u svibnju 2021. javili smo Vam da navedena općina između ostalog nema sklopljen ugovor ni sa jednim skloništem za napuštene životinje čime krši Zakon i ugrožava napuštene životinje jer ih nema kako zbrinuti. Pri tome se ugrožavaju i ostale životinje koje dolaze u kontakt s napuštenima, ali i ljudi te promet. Nedavno smo opet zaprimili email o slučaju u Župi dubrovačkoj koji prenosimo ovdje:

Poštovani,
već tjedan dana osobno, a koliko sam upoznata i ostali stanovnici i učiteljica mjesta Martinovići, Postranje upozoravaju i mole za pomoć vezano za dva, vjerojatno ostavljena psa, koji trenutno borave na tom području, ponajviše oko škole, Župnog ureda i kuće u kojoj živim s obitelji, što je na kraju rezultiralo i ozljedom našega psa.

Naime, prije nekih dva tjedna netko je vjerojatno iskrcao kujicu u Postranju. Kujica se počela tjerati prije nekih 7 dana. Otprilike u isto vrijeme pojavio se još jedan nepoznati pas. Oba su psa u tipu posavskog goniča. Kujica nije čipirana, za muškoga psa ne znam, nije mi htio prići. Kujica je mlada, drugi pas je muški, stariji, dosta mršav, šepa na jednu nogu i primjećeno je da dosta slini, što bi eventualno moglo ukazivati i da ima poteškoća sa zdravljem.

Dakle, osim ta dva psa, psi koji imaju vlasnike ali ih puštaju bez nadzora, danonoćno trče za njom, skaču po njoj, pare se. Ponavljam, ispred kuće u kojoj živim, na dvorištu škole - za vrijeme odmora dok su djeca na dvorištu, 24 sata dnevno. Djeca mi se bude u 4 ujutro jer ne mogu spavati od buke i cviljenja. To su sada skupine od 5,6 pasa. Vlasnica sam psa koji je uredno čipiran, cijepljen i nikada pušten bez kontrole. Osim što je potpuno izluđen mirisom ženke, postao je izuzetno nervozan zbog gomile mužjaka koji mu prolaze 24 sata dnevno točno ispred ograde. Naposljetku, preskočio je ogradu, ozbiljno se ozlijedio (razderan prsni koš na šiljak ograde) i završio na operaciji, koja je zbog anestezije i njegovih godina bila upitna za život psa. Dakle, zbog nerješavanja problema napuštenih pasa, kao i onih koji se konstantno puštaju po selu bez nadzora, mi imamo ozlijeđenog psa i poprilično visoke financijske izdatke. Iako već tjedan dana molimo Općinu Župa Dubrovačka da se problem riješi. Ne samo zbog poteškoća s našim psom, već i zbog djece, nereda koji psi ostavljaju, njihovog upitnog zdravstvenog stanja, i jednostavno zbog situacije koja nije dobra ni za koga, a najmanje za ova dva napuštena psa. Također, s obzirom na broj mužjaka, kujica će vjerojatno ostati skotna.

Zaista je nevjerojatno da naša cijela županija nema azil za životinje. Žarkovica je, koliko smo upoznati, zatvorena za daljnje zbrinjavanje, a drugog rješenja nema. Međutim, to zaista nije naša odgovornost nego odgovornost općina i županije i ja vas još jednom molim da se pobrinete za ove pse. Kako, ne znam, a ne zna ni komunalni redar općine Župa Dubrovačka g. Konjevod, kojem zahvaljujem na komunikaciji.

Trudim se, kao i ostali stanovnici sela, više od tjedan dana naći rješenje. Svaki dan smo u kontaktu s komunalnim redarom. Psi su oglašavani za udomljenje. Stalno upozoravam da će situacija eskalirati. Zaista nije u redu da mi, vlasnici koji o svojim psima brinemo, na kraju imamo problem i troškove, zato što općina i županija nema rješenje. Međutim, ni vi ne pitate kako ću ja platiti račun koji mi pošaljete. Ja sam ga dužna platiti. A vi ste dužni obaviti svoj dio posla.
Činjenica je da ti psi ne mogu ostati gore jer su veliki problem. Također, činjenica je i da se zakon koji nalaže da se psi ne puštaju bez nadzora, da moraju biti cijepljeni i čipirani, ne provodi. Činjenica je da se Zakon koji nalaže kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom kućanstava kako bi svi psi bili označeni nije provela. Činjenica je da mi koji poštujemo Zakon i brinemo o svojim ljubimcima, imamo probleme i troškove jer nadležne institucije te iste zakone ne provode.
Nadam se, kao i ostali stanovnici Postranja da ćete navedeni problem riješiti odmah, na korist i stanovnika i pasa koji trebaju adekvatnu skrb i pomoć.
S poštovanjem,
xy

Slijedom navedenog, molimo Vas za žuran nadzor nad općinom Župa dubrovačka te da poduzmete sve zakonski propisane radnje kako bi se nepravilnost čim prije ispravile, a općina krenula ispunjavati svoje zakonske obaveze. Molimo Vas da nas obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i mjerama koje ste poduzeli sukladno zakonski propisanim rokovima.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

Odgovor zaprimljen 01. prosinca 2021.

odgovor župa dubrovačka [ 331.42 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting