05.10.09. Prijava zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja

| More

Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja
Ulica Grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Predmet: Prijava zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja odnosno gostovanja cirkusa s divljim životinjama

Poštovani,

nakon brojnih dojava iznenađenih građana o prisutnosti cirkusa Safari u Zagrebu usprkos striktnoj, jasnoj i javnosti poznatoj zakonskoj odredbi u Zakonu o zaštiti životinja koja u potpunosti zabranjuje cirkuse s divljim životinjama, šaljemo Vam prijavu i zahtijevamo hitnu intervenciju.

Članak. 53., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.'

Kako bi se u potpunosti izbjegle manipulacije Zakonom, u članku 3., stavku 26. cirkusi se izuzimaju iz pravnih i fizičkih osoba kojima je dozvoljeno izlaganje životinja.

Zakonom o zaštiti životinja želi se u potpunosti zaštiti divlje životinje od iskorištavanja u cirkusima, kako od predstava tako i od teških putovanja i mučnog života u cirkusima. Prema Zakonu o zaštiti životinja cirkusi s divljim životinjama ne smiju niti kročiti na teritorij Republike Hrvatske.

Shodno tome, ulazak cirkusa Safari na teritorij Hrvatske je nezakonit te je ujedno javnosti poslana poruka da nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja i kako spomenuti zakon ne treba provoditi.

Jednaka zakonska zabrana cirkusa s divljim životinjama na snazi je od ove godine i u Bosni i Hercegovini, pa nadležne institucije te države uredno odbijaju svaki zahtjev za ulazak cirkusa sa životinjama na njihov teritorij.

Sramotno je da se hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je donesen gotovo prije tri godine, ne provodi kako bi trebalo. Udruga Prijatelji životinja traži hitnu reformu veterinarske inspekcije koja bi trebala poznavati Zakon, biti specijalizirana, brojnija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon.

S obzirom na gore navedeno tražimo da se što hitnije izvrši uviđaj i pokrene postupak prema odgovornim osobama koje su odgovorne za nepoznavanje i zanemarivanje Zakona o zaštiti životinja, a cirkusu s divljim životinjama Safari ukine pravo boravka na području Republike Hrvatske, kako bi se ipak pokazalo da se u Hrvatskoj može i mora provoditi Zakon o zaštiti životinja i kako se nadležne institucije mogu postaviti na stranu životinja i građana, a ne na stranu zlostavljača i profitera.

Molimo Vas da nas obavijestite o poduzetom.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 5. listopada 2009.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting