25.07.18. Mučno ubojstvo pijetla u Samatovcima ispred caffe bara Zanzibar

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ulica Hrvatske Republike 43
31 000 Osijek

Predmet: Mučno ubojstvo pijetla u Samatovcima ispred caffe bara Zanzibar

Poštovani,

pišemo Vam nakon što su do nas dospjele fotografije mučnog ubojstva pijetla u Samatovcima ispred caffe bara Zanzibar. Muškarac I. V. podijelio je na svojem Facebook profilu nekoliko fotografija na kojima se vidi da nepoznati počinitelji (pretpostavljamo po fotografiji jedna žena i jedan muškarac) drže pijetla prignječenog na cesti i rastežu ga rukama ili trgaju dijelove tijela. Žena koja je pridržavala pijetla na jednoj fotografiji ima nož u ruci i drži ga na vratu pijetla, a na posljednjoj fotografiji ista žena drži u rukama odrezanu glavu ubijene životinje.

Objava na facebooku popraćena je tekstom „Ode petlu glava...“, a na fotografiji se vidi da se mučno ubojstvo dogodilo ispred caffe bara Zanzibar (Samatovci) i to za vrijeme ili nakon nogometne utakmice u nedjelju 15. srpnja 2018. godine. Zbog oštrih komentara uznemirenih korisnika društvene mreže, I. V. ubrzo je obrisao fotografije, a pretragom njegovog imena na Facebooku danas, 18. srpnja, ne pronalazimo njegov profil.

Članak 5., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja zabranjuje „životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima protivno odredbama ovoga Zakona”, a stavkom 19. zabranjeno je i „ograničavati kretanje životinjama na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah protivno odredbama ovoga Zakona“.

Zbog čina ubojstva životinje počinitelji bi trebali odgovarati i temeljem Kaznenog zakona po Članku 205. (Ubijanje ili mučenje životinja):

„(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“.

Kao udruga dobili smo mnogo reakcija građana koji su zgroženi gnusnim ubojstvom pijetla i očekuju promptnu reakciju nadležnih institucija i sankcioniranje počinitelja. Zbog svega navedenoga, molimo Vas da žurno reagirate prema svojim ovlastima te da na temelju podataka iz fotografija i dopisa utvrdite i primjereno kaznite počinitelje.

Molimo Vas da nas izvijestite o poduzetim mjerama kako bismo o svemu mogli informirati zainteresirane medije i javnost te da o nepravilnostima koje uočite tijekom istrage, a za koje nije nadležno Općinsko državno odvjetništvo, obavijestite relevantne institucije.

S poštovanjem,

Vlatka Balaš
Prijatelji životinja


Zagreb, 18. srpnja 2018.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting