12.09.05. Prijava Veterinarskoj inspekciji - Projekt Stado

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani,

nakon dojava građana te vlastitog uvida želimo Vas izvijestiti o neprimjerenom držanju i postupanju prema životinjama u svrhu 'umjetnosti' u reality show-u Stado koji se održava u staroj tvornici Badel - ulaz sa Šubićeve 55., u sklopu Touch Me festivala koji se održava u okviru 'kulturne manifestacije' Operacija:grad, koja traje od 08. rujna 2005 do 17. rujna 2005.

Stado od sedam (7) ovaca se drži u neprimjerenim i ponižavajućim uvjetima u ruševnoj zgradi stare tvornice Badel. Površina na kojoj borave ovce pokrivena je s odlomljenim komadićima zidova i zanemarivo malo slame. Ovce su izložene buci iz zvučnika iz kojih odjekuju stihovi pjesama koje im čitaju 'umjetnici'. Time je prekršen članak 23. Zakona o dobrobiti životinja.

Gledatelji reality show-a Stado mogu glasati za ovcu koja će ispasti iz show-a, takva ovca se proglašava 'nagradnom' ovcom i ako je gledatelj ne želi ona će biti zaklana. Ovci koja ostane zadnja se navodno garantira prirodna smrt.

Smatramo neprihvatljivim korištenje i ubijanje životinja u promidžbene svrhe 'umjetnosti', čime je prekršen članak 5. Zakona o dobrobiti životinja.

Također, najmanje dvije ovce su bolesne od zarazne šepavosti u visokom stupnju razvoja te bolesti, pa Vas molimo da ispitate na koji su način te bolesne životinje prevezene iz Sinja u Zagreb. (Pravilnik o uvjetima i načinu prijevoza životinja: članak 4, Zakon o veterinarstvu: članak 56.)

S tim u svezi molimo Vas da hitno ispitate čitav slučaj i poduzmete odgovarajuće mjere za pomoć životinjama i sankcioniranje ovakvog postupanja prema životinjama. Izložba traje do 17. rujna, pa Vas molimo da reagirate što prije kako biste zaustavili daljnje mučenje i eventualno ubijanje ovaca.

Unaprijed Vam zahvaljujući, molimo Vas da nas pismenim putem obavijestite o izvješću veterinarske inspekcije.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja
01 4920226
091 5067905
prijatelji.zivotinja@inet.hr

U Zagrebu, 12. rujna 2005.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting