29.12.16. Pretučeno prase u Metrou

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Planinska 2a
10 000 Zagreb

Predmet: Moguće kršenje Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju te Zakona o zaštiti životinja

Poštovani,

temeljem fotografija koje smo dobili danas, a koje su fotografirane u trgovačkom centru Metro u Sesvetama (Slavonska avenija 71), prijavljujemo mogući slučaj zlostavljanja svinje prije klanja, odnosno izlaganja životinje nepotrebnim mukama i nanošenje nepotrebne boli te molimo za što hitniju reakciju i provjeru.

Odredbama iz Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju naglašeno je da životinje "moraju biti sputane na odgovarajući način radi sprječavanja svake boli, patnje, uznemirenosti, ozljeda ili nagnječenja, koje je moguće izbjeći". Na primjeru praseta s fotografija vidljive su ozljede koje su nanesene ljudskom rukom.

Na temelju fotografija praseta punog masnica i podljeva krvi, što je najvidljivije na području desnog uha, a koje prilažemo uz dopis, molimo Vas za provjeru, odnosno veterinarski nadzor te istragu podrijetla praseta, odnosno klaonice u kojoj je životinja zaklana. Uvidom u podrijetlo farme i klaonice iz koje potječe životinja, kao i uvidom u snimke sigurnosne kamere i slično, mogu se utvrditi i kazniti počinitelji.

U članku 3. Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju "vlasnik ili osoba odgovorna za životinje mora osigurati da životinje zaklane ili usmrćene u bilo kojoj klaonici, na farmi, prostorima ili drugim mjestima budu tijekom premještanja, smještaja, sputavanja, omamljivanja, klanja ili usmrćivanja pošteđene bilo kojeg uznemiravanja, boli ili patnje, koje je moguće izbjeći."

Među Uvjetima za životinje koje nisu dopremljene u spremnicima u istom pravilniku nalaže se da "Životinje ne smiju biti podizane za glavu, rogove, uši, noge, rep ili runo niti na bilo koji drugi način koji im može prouzročiti nepotrebnu bol, patnju ili ozljede", što je moguće prekršeno, a vidljivo je po specifičnim ozljedama uha.

Također, molimo Vas da ustanovite kojim pomagalima je ova svinja, veličine tzv. odojka, sputavana. U Pravilniku je naglašeno da se taj pribor može koristiti samo za odrasle životinje: "Pribor koji se koristi za tjeranje životinja mora biti korišten samo u te svrhe i samo tijekom kraćeg razdoblja. Korištenje pribora za elektro-šokove mora se izbjegavati kada je moguće. U svakom slučaju, taj se pribor može upotrebljavati samo odrasla goveda i odrasle svinje koje se odbijaju pomaknuti i samo onda kada ispred sebe imaju dovoljno prostora za kretanje.''

Na temelju svega navedenoga, molimo Vas da utvrdite koji su dijelovi Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju te Zakona o zaštiti životinja prekršeni te da nas obavijestite o poduzetim mjerama kako bismo mogli obavijestiti zainteresiranu javnost.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Vlatka Balaš
Prijatelji životinja

Zagreb, 29. prosinca 2016.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting