04.07.23. Inspekcijski nadzor Skloništa za napuštene životinje Veterinarske stanice Beli Manastir

| More

Državni inspektorat
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Poštovani,

iz dojava građana i tekstova u medijima saznajemo sljedeće činjenice:

18. 6. 2023. oko 17:45 sati jedan građanin, svjedok događaja, objavio je na Facebooku uznemiravajuću snimku na kojoj se vidi čopor pasa koji napada manjeg žutog psa u skloništu za pse Veterinarske stanice Beli Manastir. Svjedok, koji je sve snimio sa svojeg balkona koji gleda na sklonište, navodi da je nazvao dežurni telefon skloništa, javio mu se muški glas, „no kad sam rekao da je u skloništu masakr spustio mi je slušalicu. Nikoga u skloništu nije bilo, a nisam vidio nikoga ni sat vremena kasnije kad sam prošao s prednje strane, pored ulaza – kaže nam stanovnik susjedne zgrade. Obavijestio je o svemu i Grad Beli Manastir, no tek iza 22 sata odgovorili su mu da dežurni veterinar stiže.” Dakle, u skloništu u vrijeme napada nije bilo nikoga od zaposlenika, a psi su bili u ispustu unatoč tome što svako odgovorno sklonište itekako zna da se psi ne smiju ostavljati bez nadzora u ovakvim situacijama upravo zato kako bi se odmah zaustavili potencijalni sukobi među psima. Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, potvrdio je da je njihov komunalni redar dobio poziv od građana o ovom slučaju, kao i snimku, izašao odmah na lokaciju, „ali nije bio u mogućnosti provjeriti situaciju koja je prikazana na videozapisu, obzirom da su vrata bila zaključana, a visoka ograda je sprječavala bilo kakav vizualni pregled unutar navedenog dvorišta. Pošto tamo nije bilo službenih osoba, nazvao je direktora Veterinarske stanice Vinka Benića, koji je već bio upoznat s događajem, te je izjavio da su veterinarski službenici izašli na mjesto događaja, razdvojili pse i ozlijeđenog psa propisno zbrinuli, a situacija se nakon toga smirila”.

Napad čopora pasa na kujicu [ 1.17 Mb ]

Napad čopora pasa na kujicu u Skloništu Beli Manastir, 18. 6. 2023. Izvor: jutarnji.hr

Sklonište za životinje Beli Manastir objavilo je na svojoj Facebook-stranici 18. lipnja 2023. da je navodno netko ubacio štene u dvorište skloništa opravdavajući time napad pasa na kujicu Abbu, za koju navode da je nastradala: „… ona je sada veterinarski obrađena i trenutno, koliko toliko stabilno, živa. Ali nitko ne garantira da će tako i ostati.” Uz objavu su priložili fotografiju krvavog i rastrganog mišićja, potkožnog i kožnog tkiva, kako navode, kujice Abbe. U objavi priznaju da u skloništu nije bilo djelatnika cijeli dan. Nisu pojasnili kako je navodno štene ubačeno preko ograde koja je visoka i dva metra, kako je štene preživjelo pad s te visine i ima li ozljeda, imaju li kamere koje su to mogle snimiti, zašto su psi bili bez nadzora u dvorištu. Također, unatoč brojnim upitima zainteresiranih građana, do trenutka pisanja ove prijave Sklonište nije dalo informaciju što se dogodilo s kujicom Abbom i je li preživjela.

Izgrižena kujica Abba [ 158.50 Kb ]

Fotografija ozljeda kujice koju je napao čopor pasa u Skloništu. Izvor: FB-stranica Sklonište za životinje Beli Manastir: https://www.facebook.com/photo/?fbid=591527506441139&set=a.415869697340255

Nadalje, navodi se da je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila inspekcijski očevid u predmetnom skloništu na okolnosti pojave uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama: „Slijedom utvrđenog pokrenut će se kazneni postupak protiv odgovornih osoba u skloništu pred Općinskim državnim odvjetništvo sukladno članku 205. Kaznenog zakona.”

Napominjemo da je ovaj incident samo jedan u nizu brojnih nepravilnosti i narušavanja zdravlja i života pasa u Skloništu Beli Manastir tijekom proteklih desetak godina.

2011. godine radnici Veterinarske stanice Vetam u Osijeku, koja je s Gradom Osijekom sklopila sporazum za pružanje usluge skloništa za životinje te sakupljanje i prijevoz nusproizvoda životinjskog porijekla na području Grada Osijeka, u napuštenoj kući na Biljskoj cesti broj 19 parkirali su vozilo s oznakama Veterinarske stanice Vetam i u nepropisnim uvjetima i protivno Zakonu o zaštiti životinja usmrtili injekcijama tri psa rotvajlera jer je prijateljica njihova vlasnika bila osumnjičena za ubojstvo čovjeka.

Prema navodima iz medija, „direktor Vetama Dejan Todorović nalazio je niz razloga za ubijanje pasa – od njihove tobožnje agresivnosti, njihova sudjelovanja u ubojstvu, do zahtjeva vlasnika, a ništa od toga nije bilo ni istinito ni zakonski dopušteno”. Policijska uprava Osječko-baranjska tada je potvrdila „da je obdukcijskim nalazom utvrđeno da psi nisu napali ubijenog čovjeka, da na tijelu nisu pronađeni tragovi ugriza i da policija nije tražila ubijanje pasa”. Susjedi su potvrdili da takva protuzakonita usmrćivanja pasa nisu bila izoliran slučaj. Usmrćivanje su obavila dva radnika, koja nisu imala čak ni zaštitne kute niti su pozvala veterinara u nadzor, iako, i prema tada aktualnom Zakonu o zaštiti životinja, usmrćivanje životinja smije obaviti samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara. Veterinarska inspekcija tada je podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Osijeku protiv Dejana Todorovića, odgovorne osobe – direktora i trgovačkog društva Vetam d.o.o., no samo zbog počinjenog prekršaja iz članka 9. stavka 3. točaka 1. i 2. Zakona o zaštiti životinja (NN 135/06), odnosno zbog protuzakonitog usmrćivanja pasa koji nisu bili neizlječivo bolesni.

Vetam radnici usmrćuju rotvajlera [ 286.59 Kb ]

Radnici Vetama 2011. usmrćuju rotvajlera u napuštenom dvorištu. Izvor: tportal.hr

Vetam radnici usmrtili rotvajlera [ 153.03 Kb ]

Rotvajler kojega su 2011. usmrtili radnici Vetama u napuštenom dvorištu punom smeća. Izvor: tportal.hr

2012. godine mediji su objavili svjedočanstvo volonterke koja je navela da je u prostorijama šinteraja u Belom Manastiru stravičan smrad; psi koji nisu u boksovima nalaze se u metalnim kutijama i leže na pločicama i u vlastitom izmetu; svi su mokri jer voda kojom se čisti pod ne otječe; neki psi pokazuju letargično ponašanje, sjede u kutu i tresu se ne pokušavajući privući više pažnju; štenci ispred boksa su s odraslim psima, u metalnim kutijama koje nemaju ni dno, nisu u izolaciji, penju se u zdjelice da se spase od hladnih pločica i vode kojom se ispiru boksovi. Volonterka je opisala i psa bez dlake na vratu, jednog koji je izrazito mršav, jednog s upaljenim očima i četiri uplašena štenca stisnuta jedan uz drugoga.

Za psa kojega su nazvali Oliver i po kojega je volonterka došla zbog dojave druge volonterke da je u jako lošem stanju, navodi da je ležao bezvoljno u jednoj metalnoj kutiji na mokrim hladnim pločicama. Njegovo postojanje nije bilo oglašeno na web-stranici Veterinarske stanice Beli Manastir niti ga je pregledao veterinar čak ni nakon više od tri tjedna boravka u šinteraju do trenutka dolaska volonterke. Da danima nije jeo i pio potvrdio je i pregled kod veterinara, kojim je utvrđen pad eritrocita i cjelokupnog imuniteta općenito zbog teške pothranjenosti i dehidracije, uz tešku infekciju očiju, gljivice na cijeloj koži i otpadanje dlake čim se malo povuče. Veterinarka u Belom Manastiru morala je trošak infuzije i antibiotika za psa naplatiti volonterima jer psa nisu kod nje na liječenje doveli zaposlenici Veterinarske stanice Beli Manastir, odnosno Vetama, koji su to bili dužni učiniti i kojima je, prema navodima iz medija, Grad Osijek plaćao gotovo 10 000 kuna za zbrinjavanje jednoga psa.

Volonterka je izjavila i da na web-stranici Veterinarske stanice Beli Manastir stoje stare i neažurirane fotografije samo nekih pasa koji su u šinteraju, dok drugi nisu uopće oglašeni za udomljavanje. Iz Oliverova zapisnika zaključila je da se, ni nakon tri tjedna od hvatanja i smještanja u šinteraj, fotografije i podaci o psima ne objavljuju na web-stranici Veterinarske stanice Beli Manastir, ne liječe ih, ne cijepe niti mikročipiraju, ne kupaju niti čiste od buha.

Pas Oliver Beli Manastir [ 93.95 Kb ]

Teško bolestan pas Oliver, kojega 2012. tri tjedna nisu liječili u skloništu u Belom Manastiru. Izvor: index.hr

Iskustva drugih volonterki 2012. godine potvrdila su isto – posjetivši sklonište u Osječkoj ulici u Belom Manastiru vidjele su prljave boksove krcate psima svih veličina, lavež i zavijanje, gust vonj u vrelom ustajalom zraku koji grize osjetila njuha i vida, vidljivo bolesne pse u prostoru karantene, prljave zdjele s vodom pune psećih dlaka, hranu bačenu na pod, boksove prepune fekalija koje nisu očišćene danima. U medijima su naveli da je belomanastirsko sklonište za pse „obična prljava kuća s trojim limenim vratima i malim prozorima”: „Po 'zbrinjavanju' psa u belomanastirskom skloništu Grad Osijek, dakle, Vetamu plaća 9.264 kune, a životinje jedva dišu ustajali zrak ispunjen nagrizajućim vonjem amonijaka u prljavim boksovima pod sićušnim prozorima za provjetravanje. Štedeći na psima, ovi veterinari svjesno ne troše novac koji je za životinje plaćen iz proračuna lokalnih samouprava.” Naglasili su i da potencijalni udomitelji ne mogu saznati za pse jer nigdje nema ni oglasa ni web-stranice s fotografijama pasa, a volonterima je bilo zabranjeno fotografiranje pasa.

U novoj prijavi nepravilnosti u radu tog skloništa, udruga Prijatelji životinja tada je ukazala da se može opravdano pretpostaviti da zaposlenici Vetama, odnosno Veterinarske stanice Beli Manastir, čekaju protek od tada Zakonom propisanih 60 dana kako bi mogli usmrtiti pse, pa zato niti ne troše novce namijenjene za skrb o njima na liječenje te brigu i trud oko njihova oglašavanja radi udomljavanja. O tome svjedoči i podatak da je u Vetamovu skloništu u Belom Manastiru u 2011. boravio 191 pas, od kojih su usmrtili 104 i udomili 87 pasa. Većina tih udomljenja bila je rezultat angažiranosti volontera udruga s osječkog područja ili se radilo o privremenim udomljenjima kod volontera, koji su kasnije psima našli trajni dom.

U medijima su zaključili: „U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede, ni nakon niza naših dokaza o nehigijenskim uvjetima u skloništu u Belom Manastiru i nepropisnom ubijanju pasa u Vetamu, ovim tvrtkama uporno ne oduzima dozvolu za sklonište i tako omogućava bogaćenje njihovih vlasnika na teret građana Osijeka, Belog Manastira i drugih gradova i općina s kojima je potpisan ugovor o 'zbrinjavanju' pasa u tom šinteraju.”

2018. godine javnost je zgrozila jeziva snimka psa kako jede mrtvoga psa u Skloništu za životinje Beli Manastir. Ministarstvo poljoprivrede, u sklopu kojega je tada djelovala veterinarska inspekcija, izjavilo je da smatra „nedopustivim što Veterinarska stanica Beli Manastir nije zbrinula lešinu psa u vlastitom skloništu, momentalno i na adekvatan način. Veterinarska inspekcija upravo je na terenu i provodi mjere zatvaranja tog skloništa. Zabranit će se daljnji prihvat pasa te izvršiti detaljna kontrola cjelokupnog rada skloništa, a uslijedit će i prekršajna prijava nadležnom sudu te će se obavijestiti sve okolne lokalne zajednice o poduzetom. Osigurat će se dobrobit životinja, a prema potrebi i izmještanje i zbrinjavanje svih preostalih pasa u druga skloništa.”

Pas jede drugog psa [ 76.46 Kb ]

Pas jede drugoga psa u Skloništu za životinje Beli Manastir 2018. godine. Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=CfP-DskI3u4.

Za razliku od mjesno nadležne veterinarske inspekcije, koja je godinama ignorirala loše uvjete, narušavanje zdravlja, ugrožavanje života i evidentno kršenje dobrobiti životinja, nakon inspekcijskog nadzora u travnju 2018., veterinarska inspekcija iz Zagreba potvrdila je ranija zapažanja volontera utvrdivši sljedeće:

„U objektu Sklonište za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir d.o.o., broja odobrenja „SZŽ-007“ na lokaciji Osječka 128, 31300 Beli Manastir subjekta Veterinarska stanica Beli Manastir d.o.o., Osječka 128, 31300 Beli Manastir. Objekt je u odnosu za zatečeni broj pasa prekapacitiran. U trenutku nadzora izgled i izvedba vanjskih boksova i unutarnjih prostorija za smještaj pasa ne udovoljava propisanim uvjetima u odnosu na podnu površinu za broj smještenih pasa u unutarnjim i vanjskim prostorima objekta.

Podne površine vanjskih i unutrašnjih prostora i zidovi unutarnjih prostora za držanje pasa su zatečene prljave i ukazuju na neredovito i neadekvatno održavanje površina prostora u kojima se drže psi. Prostor za slobodno kretanje životinja se koristi u svrhu trajnog smještaja pasa s samostojećim kučicama za pse. U objektu se prostorija za izolaciju životinja koristi u svrhu trajnog smještaja pasa, a izolacija pasa je smještena u neadekvatnom prostoru.

U postupku je u objektu zatečeno 91 pasa od kojih 58 nije bilo u trenutku nadzora označeno na propisani način i nad kojima nisu provedene mjere cijepljenja protiv bjesnoće i dehelmintizacije pasa.

U postupku je utvrđeno da se u objekt smještaju psi koji su sakupljeni kao napuštene i izgubljene životinje od strane i „Vetam d.o.o.“ Osijek i Veterinarske stanice Slatina d.o.o. koje nemaju Rješenje u svrhu obavljanja djelatnosti zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

Tijekom postupka je utvrđeno da se u zamrzivač za pohranu nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 1 visokog rizika (KAT 1) pohranjuju i lešine pasa koje se sakupljaju s javnih površina, a objekt nije odobren kao sabiralište. Za navedene lešine ne postoji sljedivost kroz službene evidencije i evidencije subjekta.

U postupku je utvrđeno da se u objektu vodi evidencija o liječenju u kojoj ne postoji sljedivost nad liječenim neoznačenim psima, već je poveznica o provedenom liječenju vezana uz imena životinja.

U objektu se zajednički drže nezdružljive životinje.

Uvidom u “Upisnik kućnih ljubimaca te cijepljenje pasa, mačaka i pitomih vretica-Lysacan“ utvrđeno je da Veterinarska stanica Beli Manastir d.o.o. iz upisnika u propisanom zakonskom roku nije odjavljivala pse. U postupku je utvrđeno da se u upisniku navodi 339 aktivnih pasa od kojih Veterinarska stanica Beli Manastir d.o.o. nije iz upisnika u propisanom zakonskom roku odjavila 306 pasa koje su otpremljene u druge zemlje članice EU, ali za navedene pse stranka je posjedovala preslike veterinarsko zdravstvenih certifikata u svrhu. Za odjavu navedenih pasa Upisnik nije omogućavao tehničke uvjete u svrhu odjave iz 2011 godine 1 pas, 2013. godine 197 pasa i 2014 godine 108 pasa koji su bili otpremljeni druge članice Europske Unije.

Protiv stranke će za utvrđene nesukladnosti biti podnesena prekršajna prijava odnosno pokrenut prekršajni postupak.

Sklonište nije zatvoreno već je naređena mjera zabrane zbrinjavanja novih pasa u sklonište te su svi neoznačeni psi označeni na propisani način. Bit će donesene i korektivne mjere i mjere zabrane po navedenim nesukladnostima. Cilj je udomiti pse iz objekta i izmjestiti pse putem udruga i drugih skloništa iz objekta u što kraćem roku.”

26. 4. 2018. na temelju inspekcijskog nadzora, viši veterinarski inspektor Ministarstva poljoprivrede iz Zagreba donio je rješenje kojim se naređuje Veterinarskoj stanici Beli Manastir u objektu Sklonište za životinje provođenje sljedećih mjera:

„1. klinički pregled svih pasa neoznačenih na propisani način mikročipom
2. cijepljenje svih klinički zdravih pasa iz točke 1. protiv bjesnoće
3. provedbe mjere dehelmintizacije pasa iz točke 1.
4. zabrana dopremanja novih pasa u objekt
5. udomljavanje pasa iz objekta
6. da u vanjskim prostorima za pse osigura izvedbu podne površine na način koji omogućava djelotvorno čišćenje, pranje i dezinfekciju podne površine
7. osigura prostoriju za izolaciju pasa kao odvojenu cjelinu od ostalih prostorija u objektu s odgovarajućim brojem kaveza ili boksova, koja mora imati mogućnost zaključavanja
8. da u vozilu za prijevoz pasa registarske oznake BM 415-AT osigura izvedbu podne površine bez oštrih rubova i izbočina na kojima se životinja može ozlijediti
9. zabrana dopremanja lešina životinja u objekt
10. da konkretnog psa označenog mikročipom uvede u Upisnik pasa Lysacan u rubriku ''Opasan pas'' kao opasnog psa
11. zabranjuje se zajedničko držanje nezdružljivih životinja
12. da u objektu osigura ograđivanje ogradom minimalne visine 2 metra koja mora vizualno objekt odjeljivati od okoline
13. da osigura adekvatnu zvučnu izolaciju objekta od okoline
14. odjavu 306 pasa iz ''Upisnika cijepljenih protiv bjesnoće – Lysacan'' koji su otpremljeni iz objekta u svrhu udomljavanja”

Isti mjesec, 30. 4. 2018. Odjel za inspekciju, planiranje i koordinaciju službenih kontrola Službe veterinarske inspekcije, koja je tada bila dio Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, podnio je optužni prijedlog protiv Veterinarske stanice Beli Manastir kao pravne osobe koja obavlja djelatnost u objektu Sklonište za životinje Beli Manastir i Vinka Benića kao odgovorne osobe u pravnoj osobi. Razlozi su bile nepravilnosti zatečene tijekom inspekcijskog nadzora 18. 4. 2018. godine: neoznačavanje 58 pasa mikročipom nakon zaprimanja u sklonište, tijekom čega nisu boravili propisani broj dana u izolaciji; oštećenja podova vanjskih prostora za smještaj pasa; zadržavanje vode u vanjskim prostorima za držanje pasa bez mogućnosti odlijevanja pa su zbog miješanja s mokraćom i fecesom uvjeti držanja pasa u potpunosti nehigijenski; sklonište ima kapacitet za smještaj 24 psa, a zatečen je 91 pas pa je objekt u odnosu na zatečeni broj pasa prekapacitiran; prostorija predviđena za izolaciju pasa koristi se za trajni smještaj pasa, a sam prostor za izolaciju je u potpunosti neadekvatan – s neadekvatnim smještajnim kapacitetom i neadekvatnim podnim, zidnim i stropnim površinama koje onemogućavaju adekvatno čišćenje, pranje i dezinfekciju; psi se smještaju u skloništu u prostor za držanje pasa odmah nakon primitka u sklonište, bez provedbe zakonski propisanog postupka izolacije; u skloništu se zajednički drže nekastrirane spolno zrele ženke sa spolno zrelim mužjacima i psi koji su u skupinama iskazuju agresiju prema drugim psima – nezdružljive životinje pri zajedničkom držanju mogu jedna drugoj prouzročiti neželjenu bređost, ozljede ili smrt; u zamrzivač za pohranu nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorije 1 visokog rizika stavljaju se lešine pasa iz skloništa, kao i onih prikupljenih s javnih površina, iako Veterinarska stanica Beli Manastir nije odobrena kao sabiralište, odnosno pogon za uskladištenje nusproizvoda kategorije 1, čime obavlja neregistriranu djelatnost; objekt je smješten unutar naselja u neposrednoj blizini stambene zgrade koja je udaljena 30-ak metara od objekta, a visina ograde od tla je u jednom dijelu ispod 2 metra i u dijelu ulaznih vrata u stražnji, dvorišni dio objekta nije adekvatna; objekt nije zvučno izoliran od okoline na adekvatan način s obzirom na broj zatečenih životinja i blizinu stambene zgrade; Veterinarska stanica Beli Manastir nije u propisanom zakonskom roku odjavila 306 pasa (neke još iz 2011. i 2013. godine).

Ističemo da, sudeći prema najnovijem slučaju – napadu čopora pasa na drugoga psa – Sklonište nije u proteklih pet godina osiguralo zabranu zajedničkog držanja nezdružljivih životinja, kao ni vizualnu i zvučnu izolaciju objekta od okoline.

23. 4. 2018. Centar Za Rehabilitaciju Pasa "Vrata sreće" u objavi na svojoj FB-stranici iznosi fotografije psa s ranama po tijelu uz tekst: „BELLWAY-sklonište za pse Beli Manastir
U subotu ga volonterka izvlači iz boxa veterinarki na pregled zbog totalne povučenosti I nezaiteresiranosti,ošišan I tek se onda uočava pravo stanje psa,ugrizne rane po cijelom tijelu,već dobrano zagnojene...čišćenje rana I izmještanje psa kod volonterke,ali Bellway je danas uspavan 😢Sad ga više ništa ne boli... ”

Bolestan i neliječen pas preuzet u travnju iz skloništa Beli Manastir [ 123.18 Kb ]

Bolestan i neliječen pas preuzet u travnju 2018. iz skloništa u Belom Manastiru. Izvor: FB-Centar Za Rehabilitaciju Pasa ''Vrata sreće''

Povodom toga slučaja, osječka Udruga Pobjede, koja vodi sklonište za životinje, na FB-stranici Azil Osijek-volonteri 26. 4. 2018. objavljuje informacije da Veterinarska stanica Beli Manastir za sklonište traži donacije (čak i putem medija), iako je za djelatnost zbrinjavanja napuštenih pasa već naplatila npr. 2011. godine više od milijun kuna samo od Grada Osijeka, a naplatila je i drugim gradovima i općinama s kojima ima sklopljen ugovor. Uz sve druge nepravilnosti koje se navode, između ostaloga, napisali su i sljedeće o radu belomanastirskog skloništa za životinje:

„S vremena na vrijeme… stizale su do nas priče o prenatrpanosti "skloništa", na upite građana o pojedinim psima odgovaralo se iz "skloništa" kako su ubijeni u međusobnim obračunima, kako su umrli od kojekakvih virusa, često nisu ni znali o kojim psima se radi što je nemoguće! Jer svaki pas mora biti cijepljen i čipiran! Doznajemo kako trenutno u bm "skloništu" više od pola pasa nije čipirano, cijepljeno i nisu kastrirani premda je to obavezno Zakonom o zaštiti životinja!

Tvrtka teška milijune, al se štedi na hrani za pse, štedi se na ogradama, štedi se na uposlenicima, štedi se na svemu…”

Sklonište Veterinarske stanice Beli Manastir bilo je samo privremeno zatvoreno. Stanari okolnih zgrada peticijama su tražili da se sklonište preseli, no ništa se nije promijenilo.

2019. godine udruga Prijatelji životinja prijavila je sklonište Veterinarske stanice Beli Manastir zato što je prekršilo Zakon o veterinarstvu i Zakonu o zaštiti životinja tako što je nakon samo tri dana udomilo psa bez provedene karantene, a pas nije bio kastriran, kako Zakon o zaštiti životinja nalaže za sve pse i mačke koji prođu kroz sustav skloništa i kojima se ne može utvrditi posjednik. Prema navodima udomiteljice, pas je pri preuzimanju bio prekriven ugrizima i hematomima, za koje se pretpostavlja da ih je zadobio u Skloništu. Veterinarska inspekcija utvrdila je da postupak udomljavanja psa nije proveden u skladu s odredbama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi (NN 110/2004) i Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017) „te se sukladno tome poduzimaju odgovarajuće upravne mjere”.

U medijskim napisima povodom napada čopora pasa na kujicu 18. 6. 2023. navodi se: „Volonteri van Belog Manastira trče po pse samo da oni tamo ne završe, jer znamo da to mjesto nije dobro. Nas nekoliko to radi, jer se bojimo za njih i što će biti ako završe na tom mjestu. Svi znamo da se tamo prema psima ne postupa dobro - rekla nam je jedna volonterka koja pomaže napuštenim životinjama u tom dijelu zemlje.”

Uvidom u Jedinstveni informacijski centar za napuštene i izgubljene kućne ljubimce (JIC) na dan 4. srpnja 2023. vidljivo je:

- Za sklonište nije upisan kapacitet unatoč tome što Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (NN 99/2019) definira kapacitet kao „ukupan broj mjesta za držanje pojedinih vrsta životinja u skloništu”, koji mora biti upisan u Upisnik skloništa za životinje, koji se pak objavljuje na mrežnim stranicama nadležnog tijela (Ministarstvo poljoprivrede). Članak 30. stavak 5. Pravilnika propisuje da nadležno tijelo u rješenje o udovoljavanju uvjetima za obavljanje djelatnosti skloništa mora upisati kapacitet skloništa, dok članak 31. Pravilnika obavezuje skloništa da u slučaju povećanja kapaciteta skloništa moraju podnijeti nadležnom tijelu zahtjev za promjenom podataka najkasnije u roku od 30 dana od dana nastale promjene. Nadalje, članak 34. stavak 3. Pravilnika propisuje da sklonište mora osigurati dovoljno kapaciteta zasebno za potrebe svake jedinice lokalne samouprave s kojom je sklopilo ugovor. S obzirom na informaciju iz medija da Veterinarska stanica Beli Manastir ima sklopljene ugovore s 40-ak gradova i općina u široj okolici, kapacitet skloništa i uvjeti držanja morali bi odgovarati broju pasa koji Sklonište mjesečno primi iz 40-ak jedinica lokalne samouprave.

Veterinarska inspekcija morala bi inspekcijskim nadzorom utvrditi kapacitet skloništa i osigurati upisivanje kapaciteta u Upisnik skloništa, kao i provjeriti zašto taj kapacitet nije upisan, iako je to zakonska obaveza; utvrditi odgovara li broj pasa propisanom kapacitetu i ima li sklonište kapacitet da zaprima napuštene i izgubljene životinje iz 40-ak jedinica lokalne samouprave s kojima ima sklopljen ugovor; provjeriti je li Sklonište u slučaju povećanja kapaciteta zatražilo od Ministarstva poljoprivrede promjenu tog podatka.

- Unatoč tome što Sklonište ima sklopljen ugovor s 40-ak JLS-ova, ne evidentira podatke o svim zaprimljenim psima. U JIC je za svibanj 2023. upisano samo 10 pasa (posljednji pas upisan je u JIC 20. 5. 2023.), za travanj 2023. samo dva psa, za ožujak 2023. samo 12 pasa itd. S obzirom na to da udruge grcaju pod teretom brojnosti napuštenih pasa i mačaka, nelogično je da sklonište koje zaprima napuštene i izgubljene životinje iz 40-ak gradova i općina u travnju primilo samo dva napuštena psa. Jasno je da je to nemoguće i da ne može odgovarati situaciji na terenu jer bi inače Hrvatska bila praktički država bez napuštenih životinja, a dovoljno je otići u samo jedno od tih 40-ak JLS-ova i već bi se u jednom danu našlo desetak napuštenih pasa. Pas imena Abba nije upisan, iako Sklonište tvrdi da je upravo pas tog imena napadnut 18. 6. 2023. Nije upisano ni štene koje je navodno istoga dana netko ubacio u Sklonište.

Psi upisani u JIC [ 475.55 Kb ]

Psi upisani u JIC Skloništa za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir, pristupljeno 4. 7. 2023. Izvor: https://jic.mps.hr/sklonista/#!zivotinje/24.

Članak 64. stavak 2. točka 6. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) propisuje da sva skloništa za životinje moraju voditi evidencije o pronađenim životinjama i njihovu udomljavanju ili usmrćivanju.

Članak 14. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje propisuje da nakon hvatanja životinje potrebno je na mjestu nalaska provjeriti je li životinja označena mikročipom te, ako nije, evidentirati podatke o životinji putem jedinstvenog informacijskog centra; podaci o životinji moraju se po dolasku u sklonište, tijekom tekućeg radnog dana uvesti u evidenciju skloništa; sklonište mora po primitku prijave o izgubljenoj ili napuštenoj životinji sklonište odmah evidentirati putem jedinstvenog informacijskog centra sve dostupne podatke o prijavljenoj životinji, a naknadno zaprimljene podatke o izgubljenim životinjama i životinjama zaprimljenima u sklonište mora evidentirati putem jedinstvenog informacijskog centra najkasnije prvi sljedeći radni dan nakon zaprimanja istih. Uvidom u JIC, evidentno je da Sklonište za životinje Beli Manastir to ne čini i time krši svoje zakonske obaveze, što zahtijeva postupanje veterinarske inspekcije.

- Prema navodima u JIC-u, većina pasa koju Sklonište nudi za udomljavanje, a najstariji upis je od 10. 12. 2019., nije kastrirana. Članak 64. stavak 2. točka 4. Zakona o zaštiti životinja propisuje da sva skloništa za životinje moraju osigurati trajnu sterilizaciju pronađenih pasa i mačaka, osim ako je životinja označena pa je moguće pronaći vlasnika i vratiti životinju. Kako Sklonište nudi na udomljavanje psa koji boravi u Skloništu od 2019. godine, a još nije kastriran, kao ni mnogi drugi objavljeni u JIC-u, tada bi veterinarska inspekcija morala narediti hitnu kastraciju svih zaprimljenih pasa. Naime, nezdružljive životinje, a to su, prema Zakonu o zaštiti životinja, „životinje koje, pri zajedničkom držanju, mogu jedna drugoj prouzročiti neželjenu bređost, ozljede ili smrt”, skloništa moraju osigurati odvojene nastambe, sukladno članku 8. stavku 3. Pravilnika, odnosno moraju biti smještene tako da među njima nema kontakta, u skladu s člankom 27. stavkom 4. Pravilnika. Pritom se prvenstveno misli na životinje koje mogu jedna drugoj prouzročiti ozljede ili smrt, s obzirom na to da skloništa moraju kastrirati pronađene pse i mačke. Članak 20. stavak 3. Pravilnika nalaže skloništima da ne smiju držati nezdružljive životinje u prostoru za slobodno kretanje i socijalizaciju pasa, što Sklonište Beli Manastir očito nije osiguralo pa je i došlo do napada čopora pasa na kujicu.

Sustavnim pregledom velikoga broja incidenata, protuzakonitog djelovanja, utvrđenih nepravilnosti, izravnog ugrožavanja zdravlja, dobrobiti i života napuštenih životinja koje su im povjerene na zbrinjavanje, a za što jedinice lokalne samouprave izdvajaju značajna financijska sredstva, uočava se vremenski kontinuitet lošeg rada Skloništa za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir. Zabrinjavajuće je što dosadašnje mjere koje je propisivala veterinarska inspekcija unazad 10-ak godina nisu osigurale sigurnost i adekvatnu brigu za pse u Skloništu, koji su ionako već prošli teško iskustvo napuštanja. Unatoč brojnim prijavama, i dalje nema značajnog napretka i navedeno sklonište ima u svijesti građana Hrvatske reputaciju šinteraja u kojemu se radi protuzakonito, na štetu životinja i s izraženim strahom „samo da pas ne završi u Belom Manastiru”. Stoga smatramo nužnim da ubuduće veterinarska inspekcija svaki mjesec provodi detaljan inspekcijski nadzor Skloništa za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir i da kontinuirano prati radi li navedeno Sklonište sukladno zakonskim odredbama, a što trenutačno nije slučaj.

Povodom napada čopora pasa na kujicu Abbu 18. 6. 2023., prema navodima iz medija, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je u Skloništu za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir „očevid na okolnosti pojave uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama. Slijedom utvrđenog pokrenut će se kazneni postupak protiv odgovornih osoba u skloništu pred Općinskim državnim odvjetništvom, sukladno članku 205. Kaznenog zakona”. Iz odgovora nije jasno koga i zašto veterinarska inspekcija prijavljuje za kazneno djelo iz članka 205. Kaznenog zakona, a koji sankcionira ubijanje ili mučenje životinja.

No neovisno o tome, iz svega proizlazi da unatoč brojnim nepravilnostima ranijih godina, koje su prijavljivali i građani i udruge za zaštitu životinja, veterinarska inspekcija u slučaju napada čopora pasa na drugoga psa nije obavila inspekcijski nadzor rada skloništa sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

Temeljem svega navedenoga, molimo Vas da veterinarska inspekcija iz Zagreba obavi detaljan inspekcijski nadzor rada Skloništa u Belom Manastiru i da nas obavijestite o rezultatima Vašeg postupanja u skladu s člankom 101. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09, 110/21) kako bismo o svemu informirali zainteresirani javnost.

Srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan Kačavenda
koordinatorica projekata

Zagreb, 4. srpnja 2023.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting