14.02.18. Mučenje i uznemiravanje pijetlova tijekom pokladnog običaja u Vardarcu

| More

Veterinarska inspekcija
Trg Lava Mirskog 3
31 000 Osijek

Predmet: Mučenje i uznemiravanje pijetlova tijekom pokladnog običaja u Vardarcu

Poštovani,

pišemo Vam nakon što su nam se obratili zabrinuti građani sa zamolbom da skrenemo pozornost na snimak objavljen na portalu osijek031.com koji prikazuje javno mučenje i uznemiravanje pijetlova tijekom pokladnog običaja kakasütésu (umlaćivanje pijetla) u Vardarcu.

Iako su prilikom „glavnog“ događaja, odnosno umlaćivanja koristili umjetnu (plastičnu) glavu, sam naziv događaja i poruke koje izravno nosi izrazito su neprimjerene i neetične. U videu se vidi kako maskirane osobe uznemiruju žive pijetle naganjanjem i bacanjem u zrak. Osim toga, sporan je i trenutak u kojemu starija muška osoba nalijeva jednog od pijetlova pivom (minutaža 02:18). Nakon završetka te scene, prikazana je i druga muška osoba s pijetlom u jednoj, a pivom u drugoj ruci, zbog čega se da naslutiti da je više pijetlova nalijevano pivom.

Unutar članka na portalu može se svjedočiti komentarima uznemirenih građana koji su zgroženi primitivizmom i okrutnošću postupanja sa životinjama izražavajući da je riječ o običaju koji je „za svaku moralnu osudu” i „za prijavu zbog zlostavljanja životinja u ovome spotu”.

Članak 5., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja zabranjuje „životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima protivno odredbama ovoga Zakona”. Istim člankom, stavkom 14. zabranjeno je „davati životinjama hranu ili tvari čije uzimanje uzrokuje bol, patnju, ozljede, strah ili smrt”.

Kao udruga dobili smo mnogo reakcija građana koji su zgroženi gnusnim zlostavljanjem pijetlova i očekuju promptnu reakciju nadležnih institucija i sankcioniranje počinitelja. Zbog svega navedenoga, molimo Vas da žurno reagirate prema svojim ovlastima te da na temelju podataka iz snimke utvrdite i primjereno kaznite počinitelje.

Molimo Vas da nas izvijestite o poduzetim mjerama kako bismo o svemu mogli informirati zainteresirane medije i javnost te da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite relevantne institucije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 13. veljače 2018.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting