05.11.21. Dragan Bezer - napuštanje, mučenje i ubijanje životinja te ugrožavanje njihove dobrobiti

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Dragan Bezer – napuštanje, mučenje i ubijanje životinja te ugrožavanje njihove dobrobiti

Poštovani,

prema javno dostupnim informacijama, na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, 1. listopada 2021. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim je naloženo lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena trajno uklanjanje podivljalih domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja u državnom otvorenom lovištu - Rujnica te u zajedničkom otvorenom lovištu - Opuzen „radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore”. Radi se o napuštenim domaćim životinjama koje lutaju tražeći hranu na predjelu Luke, koji administrativno pripada gradu Opuzenu.

U rješenju koje potpisuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković lovcima se dopušta korištenje lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima uz poštivanje načina uporabe lovačkog oružja i naboja: za konje, magarce i goveda najmanja dopuštena kinetička energija zrna 2500 džula, najmanja težina zrna 8,20 grama te najveća dopuštena daljina strijeljanja 200 metara. Za ovce dopuštena težina zrna je upola manja, a manja je i kinetička energija zrna.

Nadalje, navodi se da su životinje, prema inspekcijskom nalazu, slobodno lutajuće životinje (goveda i kopitari) koje je vlasnik Dragan Bezer, prema vlastitu priznanju, napustio 2016. godine i ostavio bez odgovarajućeg nadzora. Uz njega se u posljednjih više od desetljeća vežu brojne incidentne situacije, prijave inspekcijama i kršenja zakona, što rezultira i štetama za ljude i patnjama životinja.

Fotografije i video koji prikazuju odnos Dragana Bezera prema životinjama koje je napustio nalaze se na https://cutt.ly/jR7yax7.

Iz javno dostupnih podataka i dojava koje smo primili od mještana doline Neretve utvrđeno je sljedeće:

- Dragan Bezer kao vlasnik stoke za koju je tražio i dobivao poticaje uzurpirao je stotine hektara obradivih površina državnog, ali i privatnog zemljišta koje koristi za ispašu svojih životinja čineći pritom milijunske materijalne štete lokalnim poljoprivrednicima. Stanovnici Krvavca, kojima goveda i ovce pričinjavaju najveće štete, tvrde da Dragan Bezer za ispašu svojih krava koristi više od 250 hektara površina koje su upisane kao oranice.

- Neke životinje imaju ušne markice, a neke nemaju (ili su potomci onih s markicama i nikada nisu označene ili su im markice skinute kako se ne bi moglo utvrditi tko je vlasnik), no mještani svjedoče da je vlasnik tih životinja itekako poznat, a to je Dragan Bezer.

- Domaće životinje koje su u posjedu Dragana Bezera prepuštene su same sebi pa nekontrolirano traže hranu pritom devastirajući nasade, voćnjake, groblje i ostale javne površine. Godinama nisu pregledane ni cijepljene te on o njima ne vodi nikakvu brigu. Velik dio životinja u očajnom je stanju. Zimi se smrzavaju jer nemaju nastambe, a ljeti umiru od žeđi. Krave umiru od ozljeda, bolesti, iscrpljenosti, gladi, žeđi, po poljima, brdima, utapaju se u kanalima i nerijetko ostanu tamo gdje su i umrle. Ne zakapaju se, već im, prema tvrdnjama svjedoka, Bezer skine markicu kako se ne bi moglo utvrditi vlasništvo. Mještani godinama upozoravaju na njegovo nehumano ponašanje prema ovcama i kravama koje su često izgladnjele i umiru te stradavaju u prometnim nesrećama.

- Izgladnjela i bolesna stoka bez nadzora se kreće pašnjacima i obradivim površinama te nerijetko završi i na prometnicama pa je, primjerice, u travnju 2019. u noćnim satima došlo do prometne nesreće u kojoj je vozač automobila udario u kravu na cesti i pritom je došlo do veće materijalne štete. Događa se i da svako malo vlak pregazi kravu ili više njih, ali vlasnik Dragan Bezer, tvrde mještani, za to ne snosi nikakve posljedice.

- Dragan Bezer izjavio je inspektorima da on od 2016. godine nema nikakav nadzor nad govedima i kopitarima koje je svjesno napustio i koji su se u međuvremenu razmnožili i slobodno lutaju područjem doline Neretve hraneći se onim što nađu na tuđim posjedima.

- Dragan Bezer izjavio je da je otkako se „ovim” bavi dobio oko milijun kuna kredita za povećanje broja stoke, odnosno poticaja. Na novinarsko pitanje kako misli riješiti pitanje nagomilanih životinja na premalo zemlje, odgovorio je da očekuje da će mu država dodijeliti zemlju i da problem nije u njemu, nego u državi. I ovim odgovorom Bezer potvrđuje potpuni izostanak odgovornosti i nužnost da mu se zabrani daljnje držanje životinja i nabava novih.

- Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je poticaje Draganu Bezeru prije četiri godine jer je među njegovim životinjama izbila bruceloza, a on nije želio vaditi krv životinjama i testirati ih na bolesti. Bolest je ponovno izbila 2019. godine. Ovlašteni veterinarski inspektor tada je, prema navodima iz medija, izdao rješenje kojim se Bezeru naređuje da svu svoju stoku skupi na jedno mjesto kako bi se mogao uzeti uzorak krvi za test na brucelozu. Na to je Bezer „najozbiljnije ustvrdio da je država dužna skupiti njegove lutajuće životinje kad mu ih je već dala i ako joj je već do testiranja, dok je on po tom pitanju nemoćan i želi samo prodavati”. Tada je izjavio da je imao 200 goveda, 25 konja, 10 magaradi i 250 ovaca, a sada ima još više životinja jer su mu ih zabranili prodavati.

- Mještani tvrde da, unatoč tome što mu je izdana zabrana prometa životinjama, odnosno prodaje njihova mesa, Bezer redovito ubija telad i prodaje ih na crno, bez ikakve zdravstvene kontrole, a meso završava u lokalnim mesnicama, pa čak i u susjednoj BiH. Prema informacijama svjedoka, Bezer je pritom upleten u varanja na poticajima te veze s inspektorima i ostalima koji godinama iz takvih dogovora s njim imaju koristi.

- Zabilježeno je da se 2018. godine kod ovaca Dragana Bezera pojavila ozbiljna bolest od koje je oboljelo nekoliko ljudi iz naselja Krvavac, koje je u sastavu općine Kula Norinska.

- Svjedoci tvrde da Bezer zbog nemara i potpune ravnodušnosti prema šteti koju njegova stoka čini drugim poljoprivrednicima ima „velik broj neprijatelja”, pa mu se pojedini mještani osvećuju ubijanjem nesretne stoke. 2018. godine ubijeno je par grla njegove stoke na području Vrhdesana i Desana tako što je netko u stočnu hranu umiješao otrov Geocid, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva ubijanja stoke vatrenim oružjem.

- U svibnju 2019. godine Dragan Bezer, čijih je, kako je tada procijenjeno, čak više od 1000 krava i ovaca lutalo bez ikakve kontrole dolinom Neretve i za koje se smatralo da će ih, zbog pojave zarazne bolesti bruceloze, najvjerojatnije morati po neretvanskim brdima i močvarama sakupljati vojska i oduzeti ih vlasniku, priveden je u Policijsku postaju Metković jer je pištoljem usmrtio tele. Očevici su o tome obavijestili policiju i veterinarsku inspekciju koji su obavili očevid i kriminalističko istraživanje, a policija je o tome izvijestila nadležno državno odvjetništvo.

- Prema navodima mještana, Dragan Bezer godinama postupa na isti način – tjera životinje automobilom kako bi izdvojio odgovarajuće tele, a potom puca u njega iz automatskog oružja, što sve zajedno ponekad traje i do dva sata. Za to vrijeme prestrašene krave trče, skaču u kanale, preskaču zapreke i sl., pri čemu se neke ozlijede.

- Na snimci iz 2019. vidi se kako je Dragan Bezer pokušao izvući kravu iz odvodnog kanala u dolini Neretve tako što joj je oko vrata privezao uže ili sajlu zakačenu na kuku vozila, pri čemu je vidljivo da se krava muči. Okupljeni su ga pokušali upozoriti da će se krava ugušiti i sugerirali mu da joj zaveže uže oko rogova, što je on odbio govoreći da je „ona u rupi”. Na pitanje novinara zašto kravu nije vezao oko rogova odgovorio je: „Ovdje su kanali, ovdje što upadne, to samo ja mogu čupati. Koja preživi, koja ne preživi.”

- U studenome 2020. godine Dragan Bezer ilegalno je i nabrzinu u brdu Bobaj iznad naselja Matijevići i Kula Norinska napravio svojevrsnu štalu i tu dovezao dio svoje stoke: „Nakon saznanja mještani Matijevića i Kule Norinske su se uznemirili zbog ilegalnog puštanja stoke u prirodu s obzirom na to da je očito po dosadašnjem iskustvu da neće biti pod čvrstom kontrolom vlasnika.” Stoka je smještena u neposrednoj blizini vodospreme iz koje se pitkom vodom opskrbljuju mjesta Kula Norinska, Krvavac, Matijevići, Momići i Podrujnica pa su se stanovnici zabrinuli i za buduću zdravstvenu ispravnost vode s obzirom na to da veće količine fekalija prijete dospjeti u cijevi za koje je poznato da su već u mnogo navrata pucale.

- Lovci kojima je Ministarstvo poljoprivrede naredilo odstrel Bezerovih napuštenih krava, teladi, bikova, magaraca i konja procjenjuju da ima više od 500 životinja. Odstrel velikih životinja ugrožava i sigurnost lovaca.

- Protiv Dragutina Bezera u proteklih desetak godina brojni poljoprivrednici vodili su i još vode na desetke kaznenih i prekršajnih postupaka (navodno ima već 70 predmeta na sudovima), ali nadležne institucije nisu učinile ništa da ga se primjereno sankcionira i da mu se zabrani nabava novih životinja. Mještani upozoravaju da su kazne završile u zastarama jer Bezer namjerno nema nikakva primanja ni ikakvu imovinu na svoje ime s ciljem izbjegavanja plaćanja šteta i samih kazni.

- Prema jednoj informaciji, nadzorom inspektorata iz Zagreba utvrđeno je da Dragan Bezer ne može skrbiti o životinjama te mu se trebaju oduzeti iz vlasništva, ali cijeli postupak obustavljen je zbog nedostatka sredstava u iznosu od 120 tisuća koliko je potrebno za cjelokupan proces. Je li to točno i ne smatra li Inspektorat da su ti troškovi dugoročno manji, uz zabranu nabave novih životinja, od troškova odstrela i zbrinjavanja velikoga broja životinja, što ne bi niti smjelo biti predmet rasprave s obzirom na nehumanost takvog rješenja?

- Dragan Bezer trenutačno je vlasnik ovaca za koje tvrdi da su „pod nadzorom i ne čine štetu”. Kako je moguće da osoba koja je dobro poznata zbog višestrukog napuštanja domaćih životinja nije nikada dobila zabranu nabavljanja i držanja novih životinja za koje se može, sukladno dosadašnjem njegovu ponašanju, očekivati da će ih isto napustiti i da će postati teret jedinica lokalne samouprave, odnosno države?

- Mještani mjesta iz doline Neretve žale se da su u strahu zbog Bezerova kriminalnog i bahatog ponašanja, da je na sve prijave i pokušaje prijava ranijih godina prijetio onima koji su ga prijavljivali, čak i smrću. Ljudi kažu da ga se boje zato što je konfliktnog ponašanja, krši zakone i posjeduje ilegalno vatreno oružje, čime predstavlja prijetnju i za ljude i za životinje. Također, ističu da mu inspekcije prije dolaska najave kada će i zašto doći kako bi se pripremio i izbjegao kaznu.

Iz svih navedenih informacija proizlazi da je glavni uzrok problema, a posljedično i rješenja Ministarstva poljoprivrede o odstrelu domaćih životinja samo jedna osoba, a to je Dragan Bezer. On već više od desetljeća terorizira mještane u dolini Neretve i višestruko ugrožava zdravlje i dobrobit životinja kršeći pritom ne samo propise koji se odnose na zaštitu životinja već i propise koji su u nadležnosti institucija koje se bave zaštitom imovine i ljudskoga zdravlja i života.

Stoga Vas molimo za konkretne sljedeće informacije:

- Što ste prethodnih godina poduzeli u rješavanju prijava protiv Dragana Bezera i kakav je bio ishod tih prijava?

- Jeste li do prije četiri godine kontrolirali kako Dragan Bezer troši poticaje koje je redovito dobivao od Ministarstva poljoprivrede, osobito imajući u vidu činjenicu da su se mještani mjesta u dolini Neretve već tada žalili i prijavljivali ga da ne vodi brigu o životinjama za koje je dobivao poticaje?

- Jeste li protiv Dragana Bezera podnijeli optužni prijedlog za nebrigu, zanemarivanje i napuštanje domaćih životinja i ako da, je li okrivljenik kažnjen?

- Jeste li protiv Dragana Bezera podnijeli optužni prijedlog za mučenje i zlostavljanje životinja s obzirom na nabrojane primjere njegova postupanja prema životinjama, koji su završili smrću životinja?

- Jeste li poduzimali mjere liječenja njegovih životinja od bruceloze i jeste li pokušali zaustaviti daljnje razmnožavanje životinja koje su u posjedu Dragana Bezera njihovim oduzimanjem i izmještanjem k posjednicima koji bi imali uvjete za njihovo držanje?

- Koji su rezultati Vašeg posljednjeg inspekcijskog nadzora postupanja Dragana Bezera prema životinjama o kojima bi trebao skrbiti?

- Što planirate poduzeti kako biste potpuno i konačno riješili situaciju u kojoj zbog problematična ponašanja i kršenja zakonskih propisa od strane jedne osobe poljoprivrednici doline Neretve trpe već više od desetljeća brojne štete, a Dragan Bezer ujedno nanosi životinjama veliku patnju i prijetnju njihova odstrela?

Molimo Vas odgovore na navedena pitanja u zakonski propisanom roku kako bismo o svemu izvijestili zainteresiranu javnost. Također, molimo Vas i da o eventualnim nepravilnostima za koje niste nadležni obavijestite druge relevantne inspekcije i institucije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 5. studenoga 2021.

Izvori informacija (uz navode mještana):

- https://www.glasistre.hr/hrvatska/ministarstvo-poljoprivrede-odluka-o-odstrijelu-zivotinja-nije-laka-ali-je-po-zakonu-753009

- https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-ministarstvo-poljoprivrede-rjesilo-problem-podivljale-stoke-krave-telad-ovce-magarci-i-konji-predani-na-odstrel-lovackom-drustvu-1135527?fbclid=IwAR2qfdImW_z4-LHpQoZQf2nL8uIfSSMrtoKrRUCarLQ2wkRhXa5pXP94cvk

- https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/odstrel-podignuo-buru-u-dolini-neretve---681489.html

- https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/neretva/jure-kapovic-lovac-iz-opuzena-ako-netko-pohvata-i-zbrinite-bikove-krave-telad-konje-i-magarce-lovci-nece-pucati-1138230

- https://neretvanskiportall.wordpress.com/2019/05/29/priveden-drago-bezer-jer-je-pucao-u-tele/

- https://neretvanskiportall.wordpress.com/2019/05/29/priveden-drago-bezer-jer-je-pucao-u-tele/

- https://likemetkovic.hr/portal/grmoja-ministru-tolusicu-jeste-li-upoznati-s-problemima-poljoprivrednika-u-lukama/

- https://likemetkovic.hr/portal/zastupnici-grmoja-i-bulj-razgovarali-s-poljoprivrednicima-o-problemima-u-lukama/

- https://www.index.hr/vijesti/clanak/uznemirujuce-kod-opuzena-kravu-vezao-oko-vrata-pa-je-autom-cupao-iz-kanala/2087481.aspx

https://kulanorinska.hr/?p=3014

https://psilajuakaravaneprolaze.wordpress.com/2021/10/24/ministarstvo-lovcima-pobijte-ih/?fbclid=IwAR2PvYXdrUE87UGFCiUXXNXJlrclWwR9R66GE5rn_X8bR6KB8QicehryCfE

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva zaprimljen 5. studenog 2021.

Poštovani,

povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da je u razdoblju od 2014. do 2021. godine Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću zaprimilo četiri kaznene prijave protiv Drage Bezera zbog kaznenog djela Oštećenja tuđe stvari iz članka 234. stavak 1. Kaznenog zakona.

Navedene kaznene prijave su podnijete povodom nastalih šteta na poljoprivrednim kulturama prouzročenih nekontroliranim kretanjem stoke u vlasništvu Drage Bezera.

Povodom tih kaznenih prijava protiv Drage Bezera su pred Općinskim sudom u Metkoviću podignute četiri optužnice.

Jedan postupak je dovršen pravomoćnom osuđujućom presudom, jedan postupak je dovršen pravomoćnom odbijajućom presudom dok su dva kaznena postupka u tijeku.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nije zaprimilo niti jednu kaznenu prijavu protiv Drage Bezera zbog kaznenog djela Ubijanje ili mučenje životinja iz članka 205. Kaznenog zakona.

U odnosu na informaciju objavljenu na portalu IndexHR o izlaganju krave nepotrebnim patnjama, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću će naložiti poduzimanje potrebnih izvida u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja te da li su ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela Ubijanje ili mučenje životinja iz članka 205. Kaznenog zakona.

S poštovanjem,

Vlado Žderić

Općinski državni odvjetnik

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting