30.07.20. Napuštanje i zanemarivanje dva magarca na otoku Kurba Mala

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor Veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Napuštanje i zanemarivanje dva magarca na otoku Kurba Mala

Poštovani,

28. i 29. srpnja 2020. zaprimili smo telefonske pozive zabrinutih turista i stanovnika nekoliko bližih otoka o okrutnom ostavljanju dva magarca na otoku Kurba Mala u kornatskom arhipelagu, koji administrativno pripada općini Murter-Kornati.

Doznali smo da su magarci ostavljeni prije više od tjedan dana na jednom od najsurovijih otoka na Kornatima gdje nema hlada, pitke vode ni hrane. Pristup otoku moguć je samo uz posebnu brodicu koju posjeduje Nacionalni park Kornati, a ta brodica ima rampu preko koje bi se magarci mogli ukrcati te se prebaciti na obližnji otok Murter ili drugdje gdje bi ih se zbrinulo. Na naš poziv 28. srpnja 2020. Nacionalnom parku Kornati upućeni smo na osobu koja vozi brodicu, a koja je odbila prevesti magarce s obrazloženjem da je brodica namijenjena skupljanju otpada na otocima u sklopu Nacionalnog parka te da im nije prioritet maknuti magarce ovaj tjedan. Mještanin Murtera koji nam se također javio kaže da je otok jako nepristupačan za dolazak bilo kojim drugim plovilom, da nema pristaništa gdje se može privezati brod pa je najvjerojatnije da je magarce netko bacio u vodu te su oni doplivali do otoka.

Naknadno smo doznali da su o napuštenim magarcima već dojavili turisti iz Poljske. Na FB-stranici Animal Police in Croatia (001) još 21. srpnja 2020. objavljena je poruka koju su poslali turisti: „Mi smo turisti iz Poljske. Jedrimo Jadranom, a danas smo bili na napuštenom otoku i primijetili smo dva magarca. Činilo nam se da s njima nije nešto u redu, dali smo im vode. Popili su oko 20 litara vode. Prilično smo sigurni da su napušteni i da trebaju pomoć.”

Iz svega navedenoga, razvidno je da je netko napustio magarce na iznimno okrutan način, vjerojatno ih bacivši u vodu s namjerom da se utope, jer ne postoji jednostavan način prijevoza dva magarca na nepristupačan otok na kojemu, zbog nedostatka hrane, vode i zbog velikih vrućina, ne mogu preživjeti bez skrbi ljudi. Stoga je posjednik magaraca prekršio odredbe Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017) kojima je zabranjeno: izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, protivno prihvaćenim zoohigijenskim standardima za pojedinu vrstu ili nedostatku kisika, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede, strah ili smrt te zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu (čl. 5. st. 2. tč. 13. i 16. Zakona). Osim toga, posjednik ne smije: napustiti domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju i druge životinje koje drži pod nadzorom te uzgojenu ili othranjenu divlju životinju privremeno ili stalno naseliti u slobodnoj prirodi ako nije pripremljena za preživljavanje u takvom životnom prostoru (čl. 6. st. 1. tč. 1. i 2. Zakona).

Također, posjednik magaraca počinio je i kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19) jer je izložio životinje nepotrebnim patnjama, vjerojatno iz koristoljublja, tj. zbog dobivanja državnih poticaja i nebrige za životinje, te ih je iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izložio tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, a zbog čega mu se životinje moraju oduzeti.

Stoga Vas molimo za žurno djelovanje u cilju spašavanja magaraca i njihova zbrinjavanja, da utvrdite jesu li životinje označene mikročipom i identitet njihova posjednika kako biste ga sankcionirali u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i oduzeli magarce. Molimo Vas da nas izvijestite o poduzetim mjerama kako bismo o svemu mogli informirati zainteresiranu javnost te da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje niste nadležni, obavijestite relevantne institucije.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan

Prijava poslana 30. srpnja 2020 na online-prijave@dirh.hr

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting