17.12.21. Zanemarivanje i napuštanje psa u Antunovcu

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Poštovani,

pišemo vam povodom slučaja zanemarivanja i napuštanja psa, za koji smo nedavno saznali, te tražimo vaše postupanje u cilju osiguravanja dobrobiti životinja.

Prema saznanjima koja imamo, volonterke Udruge za zaštitu životinja Sirius Požega spasile su od sigurne smrti ženku psa koju je vlasnik ostavio u šumi, zbrinule ju, osigurale joj veterinarsku skrb i pronašle joj privremeni smještaj.

Naime, volonterka udruge Sirius prije oko mjesec dana svjedočila je napuštanju psa pokraj sela Milivojevci, u sastavu općine Velika u Požeško-slavonskoj županiji, kada je vlasnik dovezao psa u traktorskoj gajbi i ostavo ga na šumskom putu, što je vidjela i jedna susjeda. Volonterka je organizirala prijevoz psa do veterinara, gdje je utvrđeno da je označen mikročipom broj 191100000969301, da se radi o ženki imena Azra, a podaci o vlasniku su sljedeći (...).

Volonterka je uspjela doći u kontakt sa suprugom vlasnika psa, koja je najprije tvrdila da je pas sam preskočio ogradu, a nakon što joj je volonterka rekla da je to nemoguće jer pas teško hoda, priznala je da je lagala i da su se psa htjeli riješiti. U nastavku je tvrdila da psa u šumu u traktorskoj gajbi s namjerom napuštanja nije odvezao njezin suprug, već njegov otac (njezin svekar), i da su to učinili zato što pas nije dovoljno dobro lajao. Volonterka smatra da je gospođa to izjavila kako bi zaštitila supruga, no nedvojbeno je priznala da su psa namjerno i svjesno napustili. Nakon što ju je volonterka upozorila da je napuštanje životinja prekršajno djelo, ona i vlasnik psa, izjavili su da žele pokloniti psa i to potvrdili svojim potpisima na računu veterinara za izvršene usluge cijepljenja i dehelmintizacije te radi promjene vlasnika u bazi Lysacan, što su platili volonteri udruge.

U anamnezi veterinarskog nalaza od 11. prosinca 2021. navodi se da su Azru (Lolu) bivši vlasnici htjeli izbaciti pa su joj išli vaditi mikročip, zbog čega se rana zagnojila. Navodi se da pas ima alergijski dermatitis uzrokovan buhama (dlačni pokrov loše kvalitete, zapetljana dlaka, uočene žive buhe, dva velika hot spota u području leđa i buta, na stražnjem dijelu tijela dlaka je prorijeđena, a koža perutava), dok na području korijena repa ima difuzno otečenje mekane konzistencije; mliječne žlijezde su joj hipertrofične, a stidnica natečena. Dobila je antibiotik i očišćene su joj rane. Veterinari su joj odredili terapiju i liječenje te preporučili da se nakon stabilizacije zdravstvenoga stanja naprave krvne pretrage i da se pas kastrira.

Volonteri navode da su kujici promijenili ime u Lola jer bi, nakon što su joj se obratili imenom Azra, počela iz svega glasa cviljeti. Na temelju ponašanja psa i veterinarskog nalaza pretpostavljaju da ju je vlasnik tukao jer, unatoč tome što je mlada, teško hoda i potpuno je zapuštena, ima po tijelu upalne rane i bruh, koji će se sanirati tijekom kastracije. Lola je trenutačno smještena u Zagrebu na privremenom smještaju, na propisanoj veterinarskoj terapiji. Bivši vlasnik nije se niti ponudio snositi troškove njezina zbrinjavanja, već sve troškove podmiruju udruge i građani svojim donacijama. Bivši vlasnici imaju u posjedu još jednoga psa, o čijim uvjetima držanja i zdravstvenom stanju nema informacija, osim da se nalazi u boksu.

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017) propisuje:

- Posjednik životinje je svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili skrbnik stalno ili privremeno odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje. (članak 4. stavak 1. točka 23.)

- Zabranjeno je zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. (članak 5. stavak 2. točka 16.)

- Posjednik ne smije: napustiti domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju i druge životinje koje drži pod nadzorom (članak 6. stavak 1. točka 1.)

- Posjednik mora pravodobno zatražiti veterinarsku pomoć i osigurati zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja, veterinarsku pomoć pri porodu ako je potrebna i osigurati odgovarajuću njegu bolesnih, ozlijeđenih i iscrpljenih životinja. (članak 6. stavak 2.)

- Vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od dana gubitka kućnog ljubimca prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje, a u roku od 14 dana od dana gubitka psa veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca… Iznimno od stavka 1. ovoga članka, životinja se ne vraća vlasniku ako se vlasnik očitovao da se odriče životinje ili se može nedvojbeno utvrditi da je napustio životinju. (članak 67. stavci 1. i 4.)

- Novčanom kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

9. napusti domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju i druge životinje držane pod nadzorom čovjeka (članak 6. stavak 1. točka 1.)… Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom od 15.000,00 do 30.000,00 kuna. (članak 86. stavci 1. i 3.).

Na temelju svega navedenoga nesporno je da je M. K.:

- odgovoran za zanemarivanje zdravlja i dobrobiti psa Azre (Lole), koju je izlagao tegobnom stanju kroz dulje vrijeme
- da joj tijekom držanja nije osigurao veterinarsku skrb, što je životinji uzrokovalo bol i patnju
- da ponašanje i zdravstveno stanje psa upućuje da je moguće da je i zlostavljao Azru (Lolu)
- da ju nije odveo na kastraciju, a upitno je i je li zbrinjavao njezino potomstvo
- da ju je svjesno napustio, što potvrđuju svjedoci, usmeno priznanje članova njegove obitelji, veterinarski nalaz o pokušaju vađenja mikročipa kako bi prikrio svoj identitet pri napuštanju psa i činjenica da nije prijavio nestanak psa i da ga nije tražio, a nakon primitka informacije da je počinio prekršaj, odrekao se psa.

S obzirom na osnovanu sumnju da je prekršio niz odredaba Zakona o zaštiti životinja, molimo vas da razgovorom s njim, članovima njegove obitelji, volonterima udruge Sirius, svjedocima napuštanja i uvidom u veterinarske nalaze i fotografije psa u trenutku preuzimanja od vlasnika utvrdite sve okolnosti vezane uz zanemarivanje i napuštanje psa.

Također, molimo Vas da provjerite uvjete držanja i zdravstveno stanje drugoga psa istoga vlasnika, koji je, prema navodima svjedoka, zatvoren u boksu. Pritom je važno utvrditi ne samo je li drugi pas dobroga gojnog stanja (Azra/Lola ima 41 kg pa je bolesna i zanemarena) već i vide li se na psu slični tragovi zanemarivanja kao i na Loli. Naime, za očekivati je da vlasnik ni drugoga psa ne tretira protiv buha i ne vodi brigu o njegovu zdravstvenu stanju, kao što nije brinuo ni za kujicu koju je napustio. Nadalje, nužno je ispitati susjede pušta li vlasnik drugoga psa iz boksa, s obzirom na to da je, prema članku 51. stavku 4. Zakona o zaštiti životinja, „zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora”.

Zbog okolnosti napuštanja psa i mogućnosti ponavljanja istog prekršaja na drugom psu, trebalo bi izreći zabranu nabavljanja i držanja novih životinja.

Molimo Vas da nas sukladno zakonski propisanim rokovima obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i obavljenom postupanju te da o eventualnim nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite druge relevantne institucije.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
koordinatorica projekata

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 21. siječnja 2022.

odgovor dirh [ 500.63 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting