Udomi, ne kupuj

Udomi drugog!Nemojte nikada kupovati životinje, jer su uz trgovinu životinjama povezani ogromna patnja i umiranje. Nemojte nikada darivati ili udomljavati životinju kako biste udovoljili djeci i ako svi članovi obitelji nisu suglasni i spremni brinuti se o životinji dugi niz godina. Ako zaista želite pomoći, udomite neku od brojnih napuštenih i neželjenih životinja iz našeg Oglasnika.

Napuštene životinje

Napusteni pasStotine tisuća pasa i mačaka, do tada ravnopravnih članova obitelji, ostaju bez svojega doma, osobito u vrijeme godišnjih odmora. Životinje nisu tu kako bi nam služile, bile ukras ili igračka. One postoje zbog svojeg vlastitog razloga, a mi imamo odgovornost da se o njima skrbimo uvažavajući njihove potrebe. Selidba, godišnji odmor, dolazak novog člana obitelji ili bilo koji drugi razlog nisu isprika za zanemarivanje, zlostavljanje, napuštanje ili ubijanje!

Kastracija spašava živote

 • Kastracija spašava životeTrenutno se nalazimo u situaciji kada su životinje pripitomljene i nasilno se razmnožavaju ili se samostalno razmožavaju u prevelikom broju zbog utjecaja čovjeka. U situaciji kada životinje žive uz čovjeka kastracija im dokazano pomaže i zdravstveno, a i psihički. Kastracija je danas humanije rješenje pomoći životinjama nasuprot nedopustivom ubijanju

 • Bez kupnje životinja pred Božić

  18.12.2017.

   Bez kupnje životinja pred BožićPrijatelji životinja apeliraju da se kao božićni darovi kupuju predmeti, a ne živa bića

  - „Životinje nisu za pod bor” – poziv da se ne kupuju životinje, već udomljuju psi i mačke

  Vrijeme je predblagdanske groznice kupovanja darova, koja nikako ne bi smjela uključivati kupovanje živih bića. Prepuna skloništa odbačenih i neželjenih životinja važan su razlog da svi koji žele uljepšati ne samo blagdane nego i mnoge nadolazeće godine i sebi i nekom psu ili mački, pohitaju u sklonište.

  „Kada bi svi koji razmišljaju o kupnji životinje odlučili udomiti psa ili mačku, sva skloništa bila bi prazna”, ističe Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Prijatelji životinja pozivaju sve koji imaju uvjete da udome napuštenu životinju. Oman dodaje:

 • Kontrola mikročipiranja

  08.02.2018.

  Kontrola mikročipiranjaNapokon Zakon o zaštiti životinja koji se počeo provoditi

  - Stižu prve odluke o obveznoj sterilizaciji kao načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka

  Novi Zakon o zaštiti životinja nudi odlične alate kojima se može pomoći životinja, ljudima i lokanim zajednicama. Odredba po kojoj svi gradovi i općine trebaju iskontrolirati jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom izravno utječe na uzroke problema i nužan je i vrlo učinkovit način da se stane na kraj neodgovornosti. Iako je označavanje pasa mikročipom obavezno još od 2004. godine, sada su napokon krenule kontrole i rezultati su konkretni. Građani dobro reagiraju jer u lokalnim zajednicama gdje su krenule sustavne kontrole znaju da ne mogu izbjeći ovu zakonsku obavezu, ali mogu izbjeći propisanu kaznu do 6000 kuna. Iza

 • Pohvala zbog propisivanja trajne sterilizacije

  Grad Zagreb
  n. r. g. Milan Bandić, gradonačelnik Trg Stjepana Radića 1
  10000 Zagreb

  Predmet: Pohvala zbog propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja za pse i mačke

  Poštovani gospodine Bandiću,

  iskreno zahvaljujemo na tome što je u Nacrtu prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama Grada Zagreba uvrštena odredba o trajnoj sterilizaciji kao obveznom načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

  Jako je pohvalno za Grad Zagreb što će na taj način promicati odgovornu skrb za kućne ljubimce. Kao udruga smatramo da je trajna sterilizacija nužna, opravdana i korisna metoda. Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i širenja svijesti o problemu

 • Propisivanje sterilizacije na javnoj raspravi

  - jedinicama lokalne samouprave-

  Predmet: Propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i stavljanje iste na javnu raspravu

  Poštovana/i gospođo/gospodine,

  molimo Vas za razumijevanje što Vam ponovno pišemo, no smatramo izuzetno važnim da ne propustite ovaj trenutak i priliku za uspješno rješavanje problema velikoga broja napuštanja životinja.

  Problem prepunjenih skloništa i napuštanja životinja već godinama je predmet burnih rasprava jedinica lokalnih samouprava koje moraju izdvajati velika financijska sredstva zbog neodgovornih pojedinaca. U Hrvatskoj je situacija zabrinjavajuća, skloništa su puna, a i psi i mačke koji imaju skrbnike nekontrolirano se razmnožavaju. Novi Zakon o zaštiti životinja nudi rješenja za ove probleme.

  Jedno od njih je

 • Ili žmiriš ili si za kastraciju

  19.03.2018.

  Ili žmiriš ili si za kastraciju 21 hrvatska udruga za zaštitu životinja otkriva bolnu stvarnost kako bi svi otvorili oči

  - Jumbo plakati i album s potresnim fotografijama prikazuju nužnost propisivanja trajne sterilizacije

  [[12130 v]]

  Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakatima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

  Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, prenosimo u cijelosti:

  „Nećemo se ispričati ni za jednu fotku

Život na lancu nije život

Pas na lancuPsi su vrlo socijalna i druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda. Inače vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni, anksiozni, dolazi do razvoja neuroza i često i agresivnosti. Gradovi Zagreb i Osijek donijeli su odluku o zabrani, a nadamo se da će uskoro stupiti na snagu na razini države.

Prijavite zlostavljanje životinja!

 • Majka i psić na lancu
 • Umjesto prekomjernog cijepljenja, kontrola

  28.08.2017.

  Umjesto prekomjernog cijepljenja, kontrolaPrijatelji životinja pokrenuli peticiju za regulaciju i kontrolu cijepljenja pasa protiv bjesnoće

  - Cjepivo traje dvije, pa i tri godine; predlaže se i mikročipiranje štenaca prije prvog cijepljenja

  Ponukana

Prijavnica za povoljniju kastraciju

Udomi drugog!

Jednog kupiš, jednog ubiješ

Vrhunski pedigre, vrhunski rasizam

Linkovi

Mreža za zaštitu životinja

Info centar Dumovec

Popis veterinarskih inspekcija

Fb: Mreža za zaštitu životinja

Prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja 2015./2016. godine

Mreža za zaštitu životinja

Zapisnik sa XII. sastanka Mreže

Preporučujemo AVALON web hosting