18.02.19. Benkovački sajam - prodaja pasa

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
n. r. g. dr. vet. med. Damir Tuđan, pomoćnik ministra
Planinska 2a
10 000 Zagreb

Predmet: Nadzor nad prodajom životinja na sajmu u Benkovcu - traži se

Poštovani gospodine Tuđan,

na temelju fotografija koje smo primili i na temelju opetovanih poziva zabrinutih posjetitelja sajma u Benkovcu i samih građana grada Benkovca, podnijeli smo prijavu veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede i zatražili inspekcijski nadzor nad prodajom pasa koja se odvija na spomenutom sajmu.

Kako je zakonskim propisima iz područja veterinarstva zabranjena prodaja kućnih ljubimaca u pet shopovima te na tržnicama, veletržnicama, sajmovima i drugim javnim mjestima, zatražili smo od nadležne inspekcije da utvrdi sve okolnosti i spriječi daljnju prodaju pasa na Benkovačkom sajmu.

Nakon što sajam u Benkovcu završi, prodavači pse, posebno štence, koje ne uspiju prodati ostavljaju na samoj parceli sajma, u gradu Benkovcu i na okolnim poljima. Ako psi ne stradaju u prometu ili ne umru od zaraznih bolesti, grad Benkovac mora ih zbrinuti o svojemu trošku u registriranom skloništu, a često je teret zbrinjavanja na volonterima udruga za zaštitu životinja.

U Republici Hrvatskoj održava se nekoliko desetaka sličnih sajmova kao u Benkovcu i, prema informacijama kojima raspolažemo, na svima njima situacija koja se odnosi na prodaju pasa je slična. Posebno je problematično što su to sajmovi na kojima se prodaju i druge domaće životinje koje prolaze veterinarsku kontrolu, dok se vlasnicima pasa za prodaju „gleda kroz prste” i ne kontrolira se jesu li psi označeni i procijepljeni sukladno propisima. Time se prešutno odobrava njihova prodaja, iako je jasno da je takva praksa zakonom zabranjena, odnosno da pse mogu prodavati isključivo registrirani uzgajivači koji su pse prethodno mikročipirali.

Posebno želimo ukazati na činjenicu da se takvi sajmovi s nelegalnom prodajom životinja održavaju dugi niz godina, zbog čega je opravdano pretpostaviti da su veterinarski inspektori itekako dobro upoznati sa svime što se na njima događa, a nerijetko su i sami prisutni na tim mjestima, no svjesno ne postupaju sukladno svojim zakonskim ovlastima i prešutno odobravaju, a time i potiču nelegalnu prodaju pasa.

Stoga Vas molimo da kao Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede pošaljete dopis svim ovlaštenim veterinarima i veterinarskim inspektorima te da ih upozorite na ovaj problem i nužnost da po službenoj dužnosti spriječe nelegalnu prodaju pasa na svojemu području. Osobito je važno upozoriti veterinare i veterinarske inspektore koji kontroliraju prodaju tzv. domaćih životinja na sajmovima da spriječe prodaju kućnih ljubimaca, posebno stoga jer takvi psi često nisu mikročipirani, a psi stariji od tri mjeseca niti procijepljeni zakonski obaveznim cjepivom te kao takvi predstavljaju opasnost za druge životinje i ljude.

U očekivanju Vašeg odgovora i žurnog postupanja, ostajemo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i suradnju.

S poštovanjem,

Ivana Lunka, mag. iur.

Prijava poslana 18. veljače 2019. na e-mail: prijave@dirh.hr

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting