01.10.21. Zlostavljanje veprića u Pomorskoj školi Bakar

| More

Područna služba prosvjetne inspekcije Rijeka
n. r. gđa Vesna Popović
Erazma Barčića 4
51 000 Rijeka

Poštovani,

pišemo Vam povodom zaprimljenih pritužbi i dojava od strane uznemirenih građana Hrvatske vezano za incident u Pomorskoj školi Bakar.

Naime, 29. rujna 2021. godine u javnost je izašla snimka jednog od učenika navedene škole na kojoj se vidi kako profesor tjelesne i zdravstvene kulture Saša Odović tijekom nastave nogom udara mladog veprića koje je ušao u školske prostorije i nije znao kako izaći. Dok je veprić bio u dvorani i uplašen tražio izlaz trčeći dvoranom i zabijajući se u zidove, mnogi učenici gromoglasno su se smijali cijeloj situaciji, kao i u trenutku kada je prof. Odović udario veprića nogom u glavu. Napominjemo da se ne radi o samoobrani budući da je prof. Odović samovoljno i nepotrebno prišao životinji snimajući ju mobitelom umjesto da učenike pošalje iz dvorane i da se vepru ili otvore vrata na koja može izaći iz škole ili da ga se zatvori u dvoranu dok ne dođu pripadnici nadležne službe. U komentarima na FB-stranici Prijatelja životinja jedan od učenika te škole postavio je snimku iz koje se vidi da je prof. Odović na kraju ponovno udario veprića nogom u stražnjicu i izbacio ga iz dvorane. Prizor su promatrali i snimali mobitelom mnogi učenici Pomorske škole Bakar koji su se tu zatekli.

Na Facebook-objavi udruge Prijatelja životinja, koja je u međuvremenu podijeljena više od 80 puta, može se vidjeti mnoštvo komentara građana koji su uznemireni, ljuti i razočarani ovakvim postupkom osobe koja je profesor u školi i koja bi trebala biti pozitivan primjer učenicima i educirati ih o pristojnom ponašanju i empatiji, a ne se pred njima iživljavati na bespomoćnoj životinji.

Snimku možete pogledati na www.youtube.com/watch?v=8fPZydYImLI, a u prilogu Vam šaljemo i screenshot objave na Facebooku, kao i neke od komentara, te prijavu koju smo poslali policiji zbog kršenja javnog reda i mira.

Osim što vjerujemo da su i učenici bili uznemireni događajem, žao nam je da mlade osobe uče na lošem primjeru i sudjeluju u nasilju skandiranjem i poticanjem na nasilničko ponašanje i iživljavanjem prema slabijima, što mladunče životinje svakako jeste. Nadamo se da se mladi neće povoditi primjerom svojeg nastavnika, koji je toliko ponosan svojim nedjelom da ga je čak i snimao mobitelom, te da će se prema životinjama i slabijima u svojoj blizini odnositi sa suosjećanjem, ne udarati ih i ne nanositi im bol i strah. Dodatno nas je zgrozila činjenica da je u pitanju tek mladunče staro nekoliko mjeseci koje može imati ozbiljne posljedice zbog silovitog udarca.

Molimo da sukladno svojim ovlastima najstrože sankcionirate nastavnika zbog zlostavljanja životinje kako u daljnjem radu ne bi podržavao ili svojim postupcima promovirao i poticao kod učenika nasilje prema slabijima i nemoćnima te da nas obavijestite o poduzetim mjerama.

S poštovanjem,

Lorena Herceg

U Zagrebu 1. listopada 2021.

Odgovor Policijske uprave primorsko-goranske zaprimljen 26. listopada 2021.:

Poštovana,

zahvaljujemo Vam na obavijesti vezano za događaj u Pomorskoj školi u Bakru od 29. rujna, gdje je za vrijeme nastave tjelesnog odgoja u dvoranu zalutala divlja svinja te je na grub način istjerana iz dvorane.

Slijedom Vaše zamolbe, izvješćujemo sljedeće:
Policijski službenici su po dojavi o spomenutom događaju postupali nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojega je utvrđeno da je počinio prekršaj iz domene čl. 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 5/90, 30/90, 47/90 i 29/94) stoga mu je i uručen obavezni prekršajni nalog.

Budući da je u posljednjih mjesec dana na području grada Rijeke i riječkog prstena evidentiran veći broj divljih svinja na prometnicama, u blizini obiteljskih kuća te odgojno-obrazovnih i drugih ustanova, građani su uznemireni i zabrinuti pa nerijetko te pojave dojavljuju policiji.

Koristimo ovu priliku i pozivamo Vas kao predstavnicu nadležne udruge za zaštitu životinja da s lovačkim društvima te s drugim stručnim i mjerodavnim pravnim osobama pokušate pomoći u pronalasku rješenja za zbrinjavanje spomenutih divljih životinja kako iste ne bi imale potrebu za napuštanje svog prirodnog staništa, a s posljedicom uznemiravanja i zastrašivanja ljudi, osobito djece, kao i narušavanja sigurnosti u prometu.

Hvala na povjerenju, stojimo na raspolaganju za sva pitanja iz nadležnosti policije.

S poštovanjem,

Policijska uprava primorsko-goranska

Odgovor prosvjetne inspekcije Rijeka zaprimljen 4. listopada 2021.:

odgovor prosvjetne inspekcije [ 438.46 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting