28.08.12. Zlostavljanje mačke u Daruvaru

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Daruvaru
Radićeva 27
43500 Daruvar

Predmet: prijava protiv I. K. i D. V. zbog kaznenoga djela mučenja životinja

Poštovani,

potaknuti brojnim reakcijama građana Grada Daruvara, kao i stanovnika drugih krajeva Hrvatske, upućujemo prijavu protiv I. K. (Daruvar) zbog teškog zlostavljanja, mučenja i nanošenja patnje životinji te iživljavanja koje je rezultiralo smrću životinje. Navedeno postupanje kažnjivo je prema čl. 260. Kaznenog zakona.

Prema informacijama iz medija i uvidom u video snimku koju su I. K. i D. V. (Daruvar) objavili na društvenoj mreži, I. V. maloj crnoj mački najprije je zavrnuo vrat i bacio je u drvo. Agonija životinje nastavljena je jer se krvava mačka tresla na zemlji, nakon čega ju je I. K. ponovno podignuo te se uz psovke žalio što mačka krvari, prije nego što ju je konačno bacio dublje u šumu. Na kraju snimke govori: 'Počivaj u miru, kurvo'.

Snimka iznimne okrutnosti počela je kružiti Facebook profilima Daruvarčana te je na kraju dospijela u medije, pa je na taj način postala dostupna velikome broju pogleda. Iako većina ljudi osuđuje takvo bešćutno zlostavljanje nemoćne životinje, upozoravamo kako bi nekim psihički neuravnoteženim pojedincima snimka mogla biti inspirativna za počinjenje sličnih kaznenih djela mučenja životinja. Stoga je neophodno da se, osim zlostavljača I. K., sankcionira i D. V., koji je snimao mučenje životinje te je također javno objavio snimku.

Naglašavamo kako psiholozi i psihijatri ističu povezanost iživljavanja nad životinjama s neosjetljivošću za druge ljude, što bi moglo dovesti do toga da I. K. i D. V. počine kaznena djela prema ljudima, pa je odgovornost nadležnih institucija da odlučno i krajnje ozbiljno sankcioniraju ovo kazneno djelo, kako bi se spriječila buduća kriminalna ponašanja dvojice zlostavljača. Time se šalje poruka da takvo ponašanje ni sada, a ni u budućnosti neće biti tolerirano.

Molimo Vas da nas izvijestite o svojem postupanju, kako bismo o tome informirali zainteresirane medije i građane.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 28. kolovoza 2012.

U privitku:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting